fbpx
INDEX MAG
Cudzozemec v knižnici
Zdroj: archív knižnice

Aprílový hosť knižnice pochádza z vojnou zmietanej Sýrie

Knižnica pre mládež mesta Košice pokračuje s cyklom stretnutí s cudzincami etablovanými v meste Košice, aby návštevníkom priblížila nielen iné kultúry, ale aj rôzne životné osudy. Aprílové stretnutie v knižnici predstaví Ghazwana Zahru zo Sýrie, ktorý ušiel s rodinou pred vojnou.

Čitateľov knižnice čaká v centrálnej požičovni LitPark v Kulturparku stretnutie so zaujímavou osobnosťou.

„Vo štvrtok 18. apríla o 17-tej hodine pozývame na moderovanú besedu, ktorá nám priblíži životnú cestu Ghazwana Zahru a jeho rodiny. Asi to nebude úplne veselé počúvanie,“ hovorí Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, ktorá v krátkosti prezrádza životnú cestu hosťa knižnice.

„Pán Zahra pricestoval do Európy po prvýkrát v roku 1968. Vtedy ešte do Prahy, hlavného mesta Československa. Viac sa mu ale páčilo Slovensko a tak sa v roku 1970 presťahoval, aby u nás vyštudoval farmáciu. Počas štúdia sa zamiloval a neskôr svoj vzťah spečatil manželstvom so Slovenskou, s ktorou sa po ukončení štúdií v roku 1977 vrátil do rodnej Sýrie. Tam sa im narodili traja synovia a úspešne prevádzkovali sieť lekární. Rozprávkový príbeh sa ale skončil, všetko zmenila občianska vojna, ktorá v krajine vypukla v roku 2011. Rodina prišla nielen o lekárne, ale pri bombardovaní aj o svoj dom, preto padlo rozhodnutie vrátiť sa na Slovensko a od roku 2013 už žijú v Košiciach,“ dodáva Kamila Prextová s tým, že ak sa chcete dozvedieť viac, určite by ste si mali prísť a osobne si vypočuť autentické rozprávanie tohto hosťa.

tlačová správa

Pridajte komentár