EAST MAG
reštaurovaná biblia
Foto: Štefan Kocka

V Poprade zreštaurovali vzácne biblie

Podtatranské múzeum v Poprade úspešne pokračuje v reštaurovaní vzácnych Biblií z historického knižničného fondu múzejnej knižnice. Aktuálne zreštaurovalo dve Lutherove Biblie zo začiatku 18. storočia.

Ide o masívne diela, ktoré sú okrem rozsahu pozoruhodné aj z hľadiska ich vonkajšej a vnútornej výzdoby.

REKLAMA

“Obe diela majú výraznú historickú i umeleckú hodnotu, hlavne vďaka veľkému množstvu rytín, ktoré sa v dielach nachádzajú a tiež bohato zdobenej knižnej väzbe, pozostávajúcej z drevených dosiek, potiahnutých kožou s ornamentálnou slepotlačou a mosadznými puklicami a sponami,” uviedla Jana Kušniráková z Podtatranského múzea v Poprade.

Profesionálne zreštaurované diela

Knižnica Podtatranského múzea v Poprade podľa nej už dlhé roky spolupracuje s reštaurátorom Štefanom Kockom, ktorý v spolupráci s Marekom Kockom odborne posúdil rozsah poškodenia týchto vzácnych tlačí a vypracoval reštaurátorský zámer, na základe ktorého realizovali samotné reštaurátorské práce vo svojom reštaurátorskom ateliéri.

“Spod rúk týchto skúsených reštaurátorov vyšli skutočne profesionálne zreštaurované diela, ktoré budú slúžiť aj na prezentačné účely hlavne pri podujatiach organizovaných múzeom. Už na jeseň tohto roku sa môžeme tešiť na výstavu s názvom Ukryté poklady, ktorá predstaví doposiaľ zreštaurované diela z historického knižničného fondu. Sprievodným podujatím bude aj predstavenie práce reštaurátora formou prednášky, obohatenej o praktické ukážky tejto umelecko-remeselnej činnosti.”

Knižnica Podtatranského múzea v Poprade sa už od roku 2010 pravidelne uchádza o podporu, v rámci projektov zameraných na reštaurovanie historických knižničných dokumentov. Je určite veľkým úspechom, že Fond na podporu umenia jej každoročne schvaľuje finančné prostriedky na ich realizáciu. Prispieva k tomu hlavne skutočnosť, že 60 najstarších a najvzácnejších tlačí bolo rozhodnutím MK SR vyhlásených za historické knižničné dokumenty a preto im je venovaná zvýšená pozornosť z hľadiska ich ochrany.

Foto v galérii: Štefan Kocka

Pridajte komentár