EAST MAG
spálený muž od slnka
Foto: shutterstock.com

Blíži sa leto – aké zmeny na koži si všímať a kedy je nevyhnutná operácia?

Ako sa vyjadrila MUDr. Soňa Babjáková, lekárka  Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca, mnohí ľudia sú ešte stále presvedčení, že z letnej dovolenky by sa mali vrátiť „dochrumkava“ opálení. A práve to môže byť chyba. Pri nechránenom opaľovaní dochádza k zápalovej reakcii kože s poškodením buniek a následným potenciálnym vznikom kožného nádoru.

Ako dokáže pacient rozlíšiť, že niečo nie je v poriadku a je potrebné vyhľadať pomoc na vašom pracovisku, na ktorom sa okrem liečby popálených pacientov venujete aj léziám a nádorom?

V dnešnej dobe sú pacienti, hlavne prostredníctvom internetu, dostatočne vzdelaní na to, aby pri každej podozrivej zmene na svojej koži vyhľadali dermatológa alebo plastického chirurga. Existujú dve základné skupiny kožných lézií. Do prvej patria nezhubné ložiská – napríklad pigmentové znamienka a škvrny, kožné výrastky farby kože, bradavice a pod.. V tej druhej sa vyskytujú zhubné druhy kožných nádorov, najčastejšie ide o bazocelulárne a spinocelulárne karcinómy a o jeden z najzhubnejších nádorov vôbec – malígny melanóm.

Foto: shutterstock.com

Čo všetko je dôležité vedieť o kožných léziách, tumoroch, aké sú ich prejavy?

Bežnému laikovi stačí vedieť, že by si mal všimnúť hlavne zmeny na pigmentovaných znamienkach, a to náhle zväčšovanie, ostrovčekovité stmavnutie, nepravidelnosť pigmentácie alebo vznik hrbolčekov na povrchu. Pri nepigmentovaných ložiskách, hlavne u starších ľudí, ide o zmeny v zmysle šupinkatenia, vzniku drobných vriedkov a krvácania na povrchu. Čím skôr príde pacient k lekárovi, tým jednoduchšie a efektívnejšie môžeme ložisko odstrániť.

V akých prípadoch je nevyhnutná operácia?

Ku každému pacientovi pristupujeme individuálne. Je vhodné, ak príde aj s dermatoskopickým vyšetrením od dermatológa, čo nám niekedy uľahčí rozhodovanie, aký zvolíme ďalší postup. Ak ide o neškodné typy určitých kožných lézií, tie môžeme odstrániť CO2 ablačným laserom, prípadne elektrokauterom. Keď musíme poslať odstránené ložisko na histologické vyšetrenie, pacient podstupuje chirurgický zákrok. Vo väčšine prípadov postačuje lokálna anestézia v kombinácii s premedikáciou pacienta. Niektoré menšie ložiská sa dajú odstrániť ambulantne, pri komplikovanejších alebo väčších ložiskách je vhodnejšie, ak je pacient hospitalizovaný. Je samozrejmé, že takéto typy zákrokov sú plne hradené zdravotnou poisťovňou. 

MUDr. Soňa Babjáková. Foto: AGEL

Pokračovanie rozhovoru na 2. strane.

tlačová správa

Pridajte komentár