EAST MAG
Kam za kultúrou
Foto-koláž: Lenka Bollová

V Košiciach to žije – prinášame program od 25. apríla do 1. mája

Neseďte doma a vyberte sa za kultúrou a umením. Organizátori mysleli na všetkých – potešia skvelé výstavy, koncerty i divadlo. A navyše štartujú oslavy Dňa mesta Košice!

ŠTVRTOK 25. apríla

Nenechajte si ujsť vernisáž výstavy tvorby Dušana Scholtza s návzom Feldov vlak – Different Trains v Ortodoxnej synagóge na Puškinovej ulici dnes o 16.30 hod. Súčasťou bude i koncert Jána Kopčáka a Petra Tótha o 18:00 hod.

REKLAMA
Zdroj: archív autora

Múzeum Vojtecha Löfflera vás srdečne pozýva na vernisáž výstavy s názvom PETER LIPKOVIČ – ŠTYRI STRANY TAJOMSTVA/ANDREA LIPKOVIČOVÁ – DENNÍKY KRAJINY, ktorá sa uskutoční dnes o 17.00. Dvojvýstava prezentuje tvorbu dvojice autorov, prítomných na východoslovenskej výtvarnej scéne od polovice osemdesiatych rokov minulého storočia. Obaja autori patrili k vtedajšej mladej výtvarnej generácii, reagujúcej svojou tvorbou na strnulú socialisticko-realistickú poetiku.

Publikácia o modrotlači Remeslo má modré dno bude slávnostne uvedená do života za účasti autorky, Ľudmily Mitrovej, dnes o 17:00 v priestoroch Historickej účelovej budovy VSM na Námestí Maratónu mieru 2. Súčasťou krstu bude aj módna prehliadka s Mišenou Juhász.

Dnešný večer bude v Štátnej filharmónii Košice patriť spolupráci profesionálnych orchestrálnych hráčov a študentov konzervatória. Filharmonikov s hudobníckym dorastom povedie najsľubnejší talent novej generácie severských dirigentov. Christian Øland prichádza do Košíc, aby uviedol Beethovenovu Pastorálnu symfóniu, ale i diela, v ktorých sólovo zažiaria mladí hudobníci. Koncert nasiaknutý energiou sa začne dnes o 19:00 v Dome umenia.

PIATOK 26. apríla

Multižánrový protikorupčný festival PUCUNG je späť. Siedmy ročník sa bude niesť v hesle: „Patríme na západ“. Unikátny festival prinesie program plný diskusií, koncertov, inšpiratívnych talkov či workshopov. Pozvanie prijala napríklad viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová a o hudobný program sa postará speváčka Katarína Koščová či skupina Medial Banana. Kompletný program festivalu nájdete tu. Festival sa koná v Kulturparku dnes a zajtra.

SOBOTA 27. apríla

Prelom apríla a mája bude aj v tomto roku patriť oslavám Dňa mesta Košice. Od 27. apríla do 17. mája uskutoční ich jubilejný 30. ročník. Deň mesta sa viaže na významnú historickú udalosť zo 7. mája 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu historicky prvú erbovú listinu. Stalo sa tak vôbec prvýkrát v dejinách, keď niektorý z európskych panovníkov udelil erb mestu. Táto skutočnosť sa stala v roku 1995 základom pre vznik osláv, ktoré sa z dôvodu záujmu verejnosti z pôvodného jedného dňa rozšírili na tri týždne. Podrobný program nájdete tu.

Užite si skvelé divadelné predstavenie a príďte na hru Tichá noc do Historickej radnice dnes o 17:00 hod. V komédii nielen o Vianociach sa zaskvejú Kamila Magálová, Viktor Horján, Darina Abrahámová a Adam Jančina.

Rockový spevák a basgitarista, nazývaný aj „hlasom rocku“, ktorý pôsobil aj v najznámejších rockových/metalových legendách ako Black Sabbath a Deep Purple, Glenn Hughes, je v Košiciach! Nenechajte si ho ujsť dnes o 18:00 hod. v Collosseum klube.

Zdroj: archív organizátora

Na Slovensko prichádza exkluzívna tanečná mega šou, kde sa v tematických choreografiách predvedie celý najlepší slovenský tím atraktívnych mužských tanečníkov. Gentlemen Theatro Tour 2024 štartuje dnes o 19:00 hod. v Kultúrno spoločenskom centre Jedlíková.

Festival Pucung pokračuje v Kulturparku aj dnes.

NEDEĽA 28. apríla

Rozprávočka Divadla Cililing Soľ nad zlato, plná známych melódií zo svetových divadelných pódií, deti poteší dnes od 16:00 hod. v DKC Veritas.

UTOROK 30. apríla

Koncert kapely Vulgana dnes o 18:00 hod. stihnete v priestoroch Secret Garden – Skrytý dvor v Starom Meste.

Pridajte komentár