EAST MAG
spievajucafontana
Foto: archív mesta Košice

Spievajúca fontána prekonala Herliansky gejzír

Stovky Košičanov si v sobotu večer nenechalo ujsť jednu z najväčších atrakcií jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta. Opätovnú premiéru zažila po minuloročnej rekonštrukcii obľúbená Spievajúca fontána, ktorá sa po nútenej prestávke zaradila medzi najväčšie ťaháky historického centra mesta.

Fontána bola v uplynulých rokoch v havarijnom stave, fungovala na výnimku a voda z nej striekala len v značne obmedzenom režime. Revízna správa spred dvoch rokov odhalila viacero vážnych porúch telesa fontány, prasklín povrchov a nefunkčnú časť elektroinštalácie. V prevádzke vtedy ostali iba jej najnevyhnutnejšie súčasti – zo 160 reflektorov svietilo 109 a z 25 čerpadiel bolo funkčných iba šesť.

REKLAMA
Foto: archív mesta Košice

Havarijný stav vystriedali smart riešenia

Našťastie je to už len minulosť, keďže množstvo nadšených Košičanov a návštevníkov mesta si už vychutnalo úžasný pohľad na v súčasnosti zrejme najmodernejšiu fontánu v celej Európe. Program nevšednej vodnej šou odštartoval o 19.45 a hudobne ju sprevádzal orchester Musica Iuvenalis pod vedením dirigenta Igora Dohoviča. Okrem úchvatnej svetelnej a vodnej šou ponúkla aj videoprojekcie na vodnú clonu, ktorú už Košičania poznajú z Plávajúcej fontány v Mestskom parku. Metropola východu sa tak môže pochváliť nevšedným unikátom, že má na svojom území dve multimediálne fontány.


Foto: archív mesta Košice

Primátor: Zrekonštruovali sme to minútu pred dvanástou

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) predstavoval počas rekonštrukčných Spievajúcu fontánu ako symbol mesta a budúci ohňostroj vody, ktorá bude krajšia, farebnejšia a modernejšia, než tomu bolo doposiaľ.

„Som rád, že sa tieto očakávania naplnili. Rekonštrukcia sa udiala minútu pred dvanástou. Bez nej by fontána už v tomto roku nefungovala a nemohla tešiť svojich návštevníkov. Dali sme hlavy dokopy a spolu s našimi partnermi, ktorým veľmi pekne ďakujem, sme našli také riešenie, aby tento skvost mohli dať do prevádzky. Je to najmodernejšia fontána v Európe a jediná s umelou inteligenciou. Košičania sa majú na čo tešiť, bude aj veľkým magnetom pre turistov. Máme v pláne aj ďalšie prekvapenia, ktoré už onedlho oznámime,“ uviedol pri slávnostnom otvorení.


Foto: archív mesta Košice

Pokračovanie článku na ďalšej strane.

tlačová správa

Pridajte komentár