EAST MAG
hokejisti obecenstvo
Foto: archív Syntax Slovakia

Partnerstvo inak alebo Syntax a jeho podpora klubu a mládeže počas hokejovej sezóny

Slovenská hokejová extraliga už pozná meno nového majstra a hoci sa oranžovo-čiernym chlapcom z HC Košice nepodarilo obhájiť titul, je tu spolupráca medzi košickou IT spoločnosťou Syntax Slovakia a klubom, ktorá sa počas roka posunula o míľové kroky vpred. Ako sa to cele začalo, rozvíjalo a aké sú ďalšie spoločné plány – o tom sme sa bavili počas interview s prezidentom hokejového klubu HC Košice Júliusom Langom a výkonným riaditeľom Syntax Slovakia Miňom Števkovom.

Slovensko má nového hokejového majtra v podobe corgoňov z Nitry, na ktorých vo finále nestačili hráči zo Spišskej Novej Vsi. Práve tí ukončili v semifinále cestu nášho A-tímu za obhajobou titulu. Ako s odstupom niekoľkých dní hodnotíte túto sezónu?

REKLAMA

JL: Sme aj nie sme spokojní 🙂 Poviem to na rovinu – mali sme očakávania v podobe finálovej účasti nášho tímu. To sa nám, žiaľ, nepodarilo, čiže toto považujem za určitý neúspech. Na strane druhej, sezóna ako taká bola veľmi náročná, ale o to zaujímavejšia.

Chcel by som vyzdvihnúť našu účasť v CHL (Champions Hockey League) v úvode sezóny. Bola to pre nás v klube úžasná skúsenosť a aj keď chlapci nezískali ani bod, uhrali tesné výsledky s neskoršími finalistami. Je potrebné si uvedomiť, že ide o kluby, ktoré majú desať a viac násobné ročné rozpočty ako náš klub. Je to podobné, ako by sme vo futbale hrali s Realom Madrid alebo FC Liverpool. Vidieť a zažiť na vlastnej koži ako fungujú tieto kluby v Nemecku alebo Švajčiarsku bola pre nás veľká škola a úžasný zážitok z profesionálneho hľadiska.

Základná časť bola ako na hojdačke, “hore-dole”, chvíľu sa nám darilo, ale mali sme i hluché obdobia. Hráčom aj realizačnému tímu sme však verili, čo sa nakoniec potvrdilo aj našim postupom do play-off. V ňom sme podali solídne výkony a myslím si, že pri troche šťastia sme mohli uhrať aj to vytúžené finále. Budúcu sezónu urobíme všetko pre to, aby sa nám ciele podarilo naplniť.

Foto: archív Syntax Slovakia

Ako sa v čase vyvíjalala spolupráca Syntaxu s klubom?

MŠ:V prvom rade by som chcel v mene Syntaxu celému klubu – hráčom, realizačnému tímu, ako aj vedeniu klubu – zablahoželať k peknému štvrtému miestu. Vo firme sme chlapcom silno fandili a zaslúžia si náš rešpekt nielen za výkony, ale hlavne za to, aká sú skvelá partia aj mimo ľadu.

Čo sa týka našej spolupráce, tá sa rozvíja od roku 2019, ale pomyselný “zlom” nastal v minulej sezóne v závere základnej časti, kde sme počas zápasu so Zvolenom zorganizovali na štadióne firemný teambuilding, ktorého sa zúčastnila takmer celá firma a bol to jednoducho skvelý zážitok. Spoluprácu sme však okrem “štandardnej” finančnej pomoci chceli rozvinúť ďalej. To sa nám podarilo túto sezónu, kde sme nášmu partnerstvu dali nový rozmer a obohatili sme ho o podporu mládeže. Zrodil sa tak koncept #buducnostnalade.

O čo presne ide?

MŠ: Vlani pred sezónou sme mali stretnutie s vedením klubu, na ktorom sa zrodila myšlienka už spomenutej podpory mládeže. Ide o nefinančnú pomoc založenú na ľudskom kapitále, ktorej cieľom je marketingovo podporiť prácu s mládežou v klube. Zviditeľniť mládež, tímy resp. hráčov, trénerov atď., keďže primárna propagácia sa logicky spája s A tímom. Zadefinovali sme si určité ciele, rámce a výsledky tejto práce má každý možnosť vidieť na sociálnych sieťach a účtoch, ktoré sú s mládežou HC Košice spojené (Facebook | Instagram HC Košice mládež).

Ako túto formu podpory mládeže vníma klub

JL: V klube to vnímame veľmi pozitívne a sme vďační, že máme v Košiciach v spoločnosti Syntax takého silného partnera. Je potrebné si uvedomiť, že práca s mládežou na Slovensku je dosť komplikovaná, pretože fakt je ten, že hokej je finančne náročný v porovnaní s inými športmi. Momentálne máme 300 detí a s ich výchovou a rozvojom sa spájajú nemalé financie. Žiaľ, príspevky od zväzu, štátu alebo mesta nie sú postačujúce na to, aby sme tieto výdavky pokryli. Aj preto hľadáme ďalších podobných partnerov ako Syntax, aby sme aj naďalej mohli pokračovať vo výchove a klub bol pre deti zárukou úspešného rozvoja.

Aké sú plány resp. vízia práce s mládežou v košickom klube?

JL: Napriek faktu, že ide o finančne náročnú záležitosť, určite to nevzdáme 🙂 Klub má vo výchove mládeže vynikajúce výsledky, keď asi nemusím menovať, koľkých hráčov svetového formátu sme v Košiciach vychovali. Podarilo sa nám prekonať extrémne náročné obdobia ako covid alebo energetická kríza, a verím, že v našej vízii – vychovávať hokejistov pre náš klub, pre slovenskú ligu, zahraničné ligy alebo NHL – budeme úspešne aj naďalej pokračovať. Je to jednoznačne naša priorita.

Foto: archív Syntax Slovakia

Čo konkrétne plánujete v najbližšom období a tiež počas ďalšej sezóny s vašimi ľuďmi?

MŠ: Radi by sme pokračovali v marketingových aktivitách už aj počas letnej prípravy, ale samozrejme, gro aktivít bude prebiehať počas ďalšej sezóny. Z konkrétnych formátov prezradím, že sa chceme zamerať na netradičnú formu prezentácie hokejových pravidiel, nehokejovú časť dňa hokejistu, rozhovory so zaujímavými hosťami a ďalšie.

Kde by ste chceli vidieť partnerstvo s klubom a možno i ďalšími partnermi o niekoľko rokov v kontexte podpory mládeže?

MŠ: Do budúcna plánujeme našu spoluprácu s klubom minimálne ponechať na tejto úrovni, ale pevne verím, že ju úspešne rozšírime a prehĺbime. Financie hrajú dôležitú rolu, ale som osobne presvedčený, že okrem finančnej podpory sú aj ďalšie dôležité aspekty spolupráce a tou je vzájomná komunikácia s vedením klubu, ako sa hovorí – spoločná chémia a srdce. A toto zatiaľ funguje výborne a na tom chceme stavať. Ak mám byť konkrétny, radi by sme opäť kvalitatívne pozdvihli najstarší dorastenecký turnaj v Európe, Memoriál Ladislava Trojáka na medzinárodnú úroveň a v kontexte mládeže máme aj ďalšie vízie a sny, ale teraz ich ešte nebudem prezrádzať 🙂

JL: Myslím si, že táto vízia nemá žiadne limity. Je jasné, že bez financií sa hokej robiť nedá, ale som presvedčený, že spolupráca má mať aj ľudský rozmer, lebo hokej ako taký má spájať. Je to krásne cítiť na štadióne, keď dobrý hokej a víťazstvá dokážu spojiť tisíce ľudí. Túto pozitívnu energiu a nadštandardné vzťahy by sme radi aj naďalej so Syntaxom rozvíjali a dúfam, že sa nájdu aj ďalší partneri, ktorí do spolupráce s klubom prinesú aj to pomyselné hokejové srdce. Našim cieľom je v dobrom zmysle slova “zatiahnuť” do hokeja a nášho klubu čo najviac ľudí a firiem, aby sme spoločne pozdvihli úroveň športu, a v konečnom dôsledku mesta a spoločnosti ako celku.

Viac informácií o podpore športových talentov zo strany košickej IT spoločnosti Syntax Slovakia nájdete aj tu.

externý prispievateľ

Autorom tohto článku je externý prispievateľ.

Pridajte komentár