EAST MAG
Park Munstera
Foto: archív mesta Košice

Košiciam pribudol Park Teodora Münstera

Park vo vnútrobloku medzi ulicami Oštepová, Rosná a Košťova v mestskej časti Juh dostal nový názov. Pomenovaný je po významnom mešťanostovi Teodorovi Münsterovi, ktorý stál na čele Košíc nepretržite 34 rokov, od roku 1872 do roku 1906.

Nový názov verejného priestranstva, Park Teodora Münstera, predstavil verejnosti v pondelok 6. mája primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý). „Netajím sa tým, že mojim primátorským vzorom je práve Teodor Münster. Pre naše mesto urobil mnoho užitočnej práce a zároveň bol jedným z najdlhšie funkčných primátorov Košíc, pričom bol zvolený 6 krát za sebou a na čele mesta stál nepretržite 34 rokov. Je pre mňa prirodzené, že tak významný Košičan si zaslúži dôstojnú spomienku pre súčasné ale aj ďalšie generácie obyvateľov nášho mesta,“ uviedol primátor Polaček.

REKLAMA

Pomenovanie parku odobrila odborná názvoslovná komisia a v marci 2024 schválilo mestské zastupiteľstvo, pričom názvy dostali aj dve nové ulice – Hlivová ulica v Lorinčíku a Píniová ulica vo Vyšnom Opátskom.

Foto: archív mesta Košice

Košice chcel premeniť na moderné mesto

V minulosti bola v Košiciach po Münsterovi pomenovaná napríklad dnešná Smetanova ulica. Za jeho vedenia Košice napredovali a pretransformovali sa na moderné mesto. Mal tiež veľké zásluhy na rozvoji dopravy, výstavby, školstva a kultúrnych inštitúcií. Prispel  k rozvoju remeselníckeho a priemyselného obchodu. Bol iniciátorom zriadenia nových stredných a odborných škôl, kultúrnych ustanovizní a postupného budovania nových kasárni. Kládol dôraz na výstavbu bytov. Za jeho úradovania postavili v meste nové divadlo a zasadil sa za vznik prvého mestského múzea.

Foto: archív mesta Košice

Presadzoval potrebnú obnovu a rekonštrukciu Dómu sv. Alžbety a Kaplnky sv Michala. Mestu chcel dať krajší vzhľad a ľuďom čistejšie prostredie. Košice sa tak stali jedným z prvých miest v Uhorsku, kde začali asfaltovať chodníky a ulice. Prvou ulicou, na ktorú položili asfaltový koberec, bola Mlynská ulica. Pokračovalo sa asfaltovaním Hlavnej ulice, postupne pribúdali ďalšie.

tlačová správa

Pridajte komentár