fbpx
INDEX MAG
banner-v-kosiciach-to-zije
Foto-koláž: L. Bollová

Kam za kultúrou od 25. septembra do 1. októbra

Spríjemnite si dni návštevou niektorého z kultúrnych podujatí a doprajte si zaslúžený relax.

STREDA 25. septembra

Od 23. do 29. septembra sa v Košiciach koná festival súčasnej literatúry LiKE.  Predstaví významné osobnosti slovenskej a zahraničnej literárnej aj hudobnej scény. Jeho súčasťou budú aj divadelné predstavenia, prednášky, filmové projekcie či workshopy. Jednotlivé časti multižánrového festivalu sa uskutočnia na viacerých miestach centra Košíc: vKníhkupectve Artforum, Tabačke Kulturfabrik, Divadle Na Peróne, Klube národnostných menšín a Pamätnej izbe Sándora Máraiho, Východoslovenskej galérii, Kine Úsmev a Záhradnom kine, Synagóge na Zvonárskej či v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach

Dnešok ponúkne napríklad koncert raperov Boy Wonder + MC Gey o 20:00 hod. v Tabačke KulturFabrik, ale tiež literárny cirkus Kolomana Kertésza Bagalu v Artfore o 18:00 hod. a pod.

Podrobný program festivalu nájdete tu.

ŠTVRTOK 26. septembra

Príďte si užiť GESTOfest dnes a zajtra od 15.00 do 22.00 hod. v GESTO cafe & brunch. Vstup je voľný, pripravená bude ochutnávka talianskeho Gesto prosecca a iných lahôdok, skákacie hrady aj afterpárty. Dnes vystúpi od 19:00 hod. kapela  HiFiVe, zajtra – v piatok to budú o 19:00 hod. Svetlana Rymarenko a Peter Lipa ml.

Po letnej pauze pripravilo Inovačné centrum Košického kraja 8. ODKUKAJ.TO meetup, v rámci ktorého privíta dnes o 17:00 hod. v Startap Campuse ICKK dizajnérku, vývojárku a podnikateľku Dajanu Varga Rodriguez.

Vo štvrtok 26. septembra sa Kaz Hawkins predstaví so svojou emóciami nabitou šou prvýkrát v Košiciach! MY LIFE AND I show je najosobnejšia a najemocionálnejšia šou speváčky, skladateľky a ženy, ktorá svojim životným príbehom inšpiruje každého, kto ho počuje. Vystúpi v GES Clube dnes o 19:00 hod. v sprievode klaviristu Francka le Masle.

Viete, kto píše texty IMT SMILE, Richardovi Müllerovi, Robovi Grigorovovi, Katke Knechtovej, Petrovi Bičovi, Adamovi Ďuricovi a napríklad aj Čekymu? Vlado Krausz. Skvelý slovenský textár /aj maliar, aj skladateľ/. Bude hosťom v ČEKY POINT-e, a to dnes o 19:00 vo FUGA sále na Timonovej.

SOBOTA 28. septembra

Dnešným dňom v Košiciach štartujú Dni českej kultúry a potrvajú až do konca októbra. Dnes sa o 16:00 hod. začne Slavnostní svatováclavská bohoslužba v  Kostole Najsvätejšieho srdca Ježišovho na Komenského ulici. Podrobný program ďalších dní nájdete tu.

Swap alebo inak výmena rastlín je určená pre každého, kto si chce obohatiť zbierku rastlín. Uskutoční sa v Kulturparku dnes od 15:00 hod.  Priniesť môžete
rastliny v kvetináči (izbové, vonkajšie, záhradné priesady), odrezky s koreňmi. Vymieňajú sa len rastliny donesené návštevníkmi swapu, koľko rastliniek prinesiete, toľko rastliniek si odnesiete.

Oblečenie, obuv, hračky, školské potreby, skrátka všetko, čo máte doma v zachovalom stave, ale možno to už nepotrebujete, nevyužívate alebo ste dostali ako nevhodný darček, môžete predať na susedskej burze v Starom Meste na Námestí pred OC Tip-Top dnes v čase od 9:00 do 13:00 hod.

PONDELOK 30. septembra

Východoslovenská galéria vás dnes o 17:00 hod. pozýva na prednášku Kataríny Nádaskej, vedúcej úseku odborných činností VSG a historičky, ktorá predostrie príbeh o evakuácii oltára Poslednej večere počas druhej svetovej vojny. Bádanie s VSG je nový cyklus prednášok vo Východoslovenskej galérii, počas ktorého odborní zamestnanci a zamestnankyne predstavia svoje najnovšie objavy a aktuálne témy v oblasti umenia. Súčasťou podujatia je voľný vstup na výstavy pred začiatkom prednášky a tiež čitateľský preukaz do Knižnice VSG. Počas prednášok bude k dispozícií káva, čaj a drobné občerstvenie.

Pridajte komentár