fbpx
INDEX MAG
IT VAlley7
Foto: IT Valley Košice

Minimum pedagógov na východnom Slovensku využíva pri výuke virtuálnu realitu. Vďaka Košice IT Valley sa to zmení

Košice IT Valley zrealizovalo v uplynulých mesiacoch projekt „Vzdelávajme virtuálne“, ktorý umožňuje pochopiť pedagógom potenciál virtuálnej reality (VR) v inovatívnom vzdelávaní a nadchnúť ich pre osvojenie si tejto technológie. Doposiaľ sa testoval na ôsmich stredných školách, ich počet však bude výhľadovo narastať. Učiteľom bude nápomocný aj nový webový portál ucimevr.com.

Medzi ciele projektu patrí podporiť pochopenie potenciálu VR v inovatívnom vzdelávaní, nadchnúť pedagógov a umožniť im získať osobnú skúsenosť s používaním VR v školskom prostredí, zhromaždiť skúsenosti s používaním VR a sprístupniť ich potenciálnym záujemcom o vzdelávanie. V neposlednom rade tiež poskytnúť technológiu VR pre potreby vzdelávania študentov.

Využívanie VR v školstve je zatiaľ v začiatkoch

​„V rámci našich aktivít sme vďaka podpore fondu SK-NIC s radosťou realizovali sériu workshopov zameraných na integráciu virtuálnej reality do vzdelávacieho procesu. Ďakujeme za podporu, keďže to znamená aj ďalší posun v rámci rozvoja celého nášho regiónu. Workshopy boli určené pre pedagógov stredných škôl s cieľom predstaviť im možnosti a výhody využívania nových technológií v učebnom prostredí, uviedol Viktor Mitruk, Head of Operations, Košice IT Valley.

Možnosti využitia VR vo vzdelávaní sa podľa jeho slov ešte len začínajú objavovať a skúmať. V súčasnosti existuje iba malý počet štúdií, ktoré sa touto problematikou zaoberajú. Dôvodom je aj nedostatočný počet učiteľov používajúcich VR vo svojej vzdelávacej praxi. Doterajšie skúsenosti ukázali, že táto technológia môže pomôcť pri rozvíjaní zručností vyššieho myslenia u žiakov a študentov, ktorí s novými technológiami vyrastajú. 

Snaha motivovať školy

Realizátori projektu veria, že vytvorenie mobilnej VR triedy, osobná skúsenosť s používaním technológií a poskytnuté materiály budú motivovať pedagógov k zavádzaniu VR na školách a zatraktívneniu hodín pre študentov. Vytvorená mobilná VR trieda bude následne poskytnutá školám na zapožičanie a vyskúšanie tejto inovatívnej technológie.

Foto: archív IT Valley Košice

Naším zámerom je využiť zakúpené zariadenia VR a pripravené vzdelávacie materiály na propagáciu použitia VR vo vzdelávaní. Z dlhodobého hľadiska sa chceme zamerať na popularizáciu inovatívnych foriem vzdelávania na školách a napomôcť školám pri rozhodovaní o zakúpení tejto technológie ako inovatívneho prvku vzdelávania na škole,” naznačila Zuzana Fedáková projektová manažérka, Košice IT Valley.

Foto: archív IT Valley Košice

Samotní pedagógovia predmetov ako matematiky, dejepis, informatika či cudzie jazyky, ktorí sa projektu zúčastnili, hodnotili kontakt s virtuálnou realitou veľmi pozitívne. Projekt opísali ako zážitkový, nový, hravý, obzor rozširujúci,“ tiež ako veľmi zaujímavú a pôsobivú skúsenosť, ktorá poskytuje množstvo možností. Mohlo by to byť podnetným a motivujúcim prvkom na vyučovaní.“

Nový portál ako hodnotná pomoc pre učiteľov

Nový webový portál https://www.ucimevr.com poskytuje množstvo informácií a rozmanitý materiál, ako aj metodiky na stiahnutie. Medzi spracovanými témami, s ktorými sa môžu pedagógovia oboznámiť, sú napríklad témy Vesmír, Cestovanie, Príroda či Utečenci. Nechýba ani Úvod do VR či téma Vzdelávajme virtuálne. 

Košice IT Valley sa okrem tohto projektu podieľa aj na veľkom počte ďalších vzdelávacích aktivít, ako sú napríklad Lab IT Creativity, Živé IT projekty, Konferencia Zborovňa a iné.

Projekt “Vzdelávajme virtuálne” bol podporený z fondu SK-NIC (Výzva pre malé projekty 2023 vyhlásená prostredníctvom Nadácie Pontis) a realizovaný Košice IT Valley.

tlačová správa

Pridajte komentár