fbpx
INDEX MAG
Prof. František Sabol
Prof. František Sabol. Foto: AGEL

Generálny riaditeľ Kardiocentra AGEL Košice-Šaca F. Sabol: “Robotická chirurgia nie je budúcnosťou, ale realitou dneška.”

Profesor František Sabol, generálny riaditeľ Kardiocentra AGEL Košice-Šaca, sa minulý týždeň aktívne zúčastnili Ta3 konferencie – Zdravotníctvo, ktorá sa konala v Bratislave.  V rámci nej diskutoval v bloku o robotickej chirurgii. V rozhovore približuje aktuálny stav robotiky na Slovensku, ale aj jej budúcnosť.

Čomu bola konferencia venovaná a v akom tematickom bloku ste diskutovali?

Prestížne podujatie organizované Ta3 bolo venované aktuálnym problémom slovenského zdravotníctva, pre ilustráciu uvediem niektoré diskutované témy, napríklad plán obnovy a výstavba nových nemocníc, situácia na trhu s liekmi v SR, prevencia a screeningy, právne aspekty krádeže identity. Ja som sa zúčastnil diskusného bloku s názvom Robotická chirurgia, budúcnosť medicíny. 

Dospeli ste s kolegami k nejakým spoločným záverom?

Zhodli sme sa jednoznačne, že robotická chirurgia nie je budúcnosťou, ale veľmi aktuálnou realitou dneška.

Je možné s určitým zjednodušením prirovnať operačného robota k autonómne jazdiacim automobilom, ktoré sami ovládajú auto a šofér len dozerá na správnosť jazdy?

Nie. Ramená robota da Vinci sú len telemanipulátormi – teda akýmisi predĺženými rukami chirurga a asistenta. Činnosť robota nie je autonómna. Celý výkon, každý pohyb inštrumentov robota riadi operatér. Optika robota umožňuje mimoriadne detailný pohľad na operačné pole, a to v 3D zobrazení, pohyb inštrumentov je vďaka softvérovej korekcii absolútne presný a bez akéhokoľvek chvenia. V Šaci máme k dispozícii najnovší model operačného robota da Vinci Xi.

V koľkých slovenských nemocniciach je robotická chirurgia?

Aktuálne je na Slovensku 6 nemocníc s robotickými programami, a to: Fakultná nemocnica s poliklinikou FDR Banská Bystrica, Univerzitná nemocnica Martin, Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok, Nemocnica Bory, špecializovaná nemocnica Kardiocentrum AGEL Košice-Šaca a nedávno začali operovať aj v našej sesterskej Nemocnici AGEL Košice-Šaca, ktorá je všeobecnou nemocnicou. S potešením môžem konštatovať, že spustili program robotických gynekologických, chirurgických a spúšťajú aj program urologických operácií. Prístroj v hodnote 2.5 mil. € bude tak v Šaci využitý vo viacerých programoch, v prospech našich pacientov.

Aká je situácia s využívaním robota da Vinci v kardiochirurgii? Verejnosťou zarezonovali rôzne spochybňujúce komentáre.

Viacero „pseudoerudovaných odborníkov“ na Slovensku verejne prezentuje na rôznych fórach, že  takéto výkony sú doslova zakázané. Možno, že na vine je iba ich nedostatočná znalosť cudzích jazykov, pretože vo verejne dostupnej odbornej literatúre sa môže každý dočítať, že ročne sa vo svete vykoná 2700 takýchto, podľa nich „zakázaných“, operácií, pričom len v Európe je okolo 40 centier robotickej kardiochirurgie. Na našej klinike operujeme pacientov z celého Slovenska, je jedinou a unikátnou v tomto smere na Slovensku. O postavení a budúcnosti kardiochirurgie úplne hovorí aj skutočnosť, že nedávno bola v odbornej literatúre zverejnená správa o prvej úspešnej roboticky asistovanej transplantácii srdca.

Aké typy robotických operácií robíte na Vašej klinike?

K dnešnému dňu sme vykonali desiatky roboticky asistovaných revaskularizácií – tzv. bajpasových  operácií, pričom často vykonávame aj špičkové hybridné, teda kombinované revaskularizačné výkony. Začiatkom budúceho roka pripravujeme v rámci klinickej štúdie operovať pacientov s chlopňovými a vrodenými chybami srdca.

Aké výhody poskytuje pacientom roboticky asistovaná operácia srdca?

Robotika skracuje dĺžku pobytu pacienta v nemocnici, v priemere sú u nás pacienti prepustení na 4. – 5. deň po operácii. Minimalizuje riziko vzniku krvácavých komplikácií, ako aj riziko vzniku  infekcie. Pacienti majú po operácii výrazne menšie bolesti a skôr sa vrátia do každodenného života. Kľúčovým faktorom miniinvazivity pre pacienta je zachovanie celistvosti hrudnej kosti a nepochybne aj veľmi priaznivý kozmetický efekt.   

Ako je to s úhradou zo strany zdravotných poisťovní?

Pacient si za tento unikátny výkon, ako je to pri všetkých operáciách u nás v Kardiocentre,  nepripláca ani euro. Je to ekonomicky náročný výkon, aktuálne to úhrada zdravotných poisťovní nezohľadňuje, ale pracujeme na tom, aby sa to zmenilo.

Keď ste v Kardiocentre spúšťali program roboticky asistovaných operácií srdca, pomáhal vám pri tom nejaký proktor?

Môj veľmi blízky dlhoročný priateľ Štěpán Černý, prednosta kliniky v Motole, vykonáva aj činnosť európskeho proktora pre roboticky asistované operácie srdca, je naším zamestnancom. Prvé roboticky asistované bajpasové operácie vykonal on sám, v súčasnosti ich vykonávajú ďalší členovia tímu našej kliniky. Aktuálne spolu pripravujeme program robotických operácií chlopňových a vrodených chýb srdca.

Pokračovanie na str. 2.

tlačová správa

Pridajte komentár