fbpx
INDEX MAG
elektronický vrátnik

Inteligentný vrátnik sprístupní Košičanom športoviská

Nielen košická športová verejnosť môže oddnes využívať unikátny systém prístupu na športoviská v správe mesta Košice, ktoré mesto sprístupnilo vďaka spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom. Na športoviská sa budú môcť záujemcovia dostať prostredníctvom tzv. inteligentných zámkov.

Ide o smart riešenie, ktoré pracuje na princípe elektronického otvárania a zamykania vstupných brán na jednotlivé športoviská. V súčasnosti sa takto verejnosť dostane do športových areálov na ZŠ Starozagorská, ZŠ Nám. Laca Novomeského, ZŠ Park Mládeže a na uplynulú sobotu otvorené multifunkčné ihrisko v Pereši. Ďalšie takto sprístupnené športoviská budú postupne pribúdať najmä v areáloch základných a materských škôl, ale aj ďalších lokalitách. 

Mesto chráni elektronickým zámkom najmä novovybudované športoviská 

Nové riešenie vzniklo aj s cieľom chrániť a monitorovať areály škôl a kamerovým systémom ich chrániť pred prípadnými vandalmi. Každý, kto takto elektronicky otvorí zámok, preberá zodpovednosť za to, aby ihrisko odovzdal v rovnakom stave ako ho prebral. Mesto si sľubuje aj zvýšenie čistoty a ich lepšiu využiteľnosť počas večerných hodín a víkendov.

„Snažíme sa prinášať Košičanom čo najviac inovatívnych riešení. Už piaty rok tu máme aplikáciu na aktívne zapojenie sa verejnosti do Zimnej údržby, teraz sme spolu s našim partnerom pripravili niečo, čím chceme ešte viac prilákať ľudí k športu. V posledných rokoch sme zrekonštruovali a postavili viaceré športoviská. Chceme, aby ich mohli využívať nielen žiaci tamojších alebo okolitých škôl a športové kluby, ale v neobsadených časoch zostal priestor aj pre verejnosť. Vďaka tomuto modernému riešeniu vieme lepšie riadiť časy, objednávky a celkovú prevádzku športovísk. Hľadali sme spôsoby ako ušetriť a sprístupniť čo najviac športovísk pre širokú verejnosť. Teší ma aj to, že sa nám už teraz ohlásili viaceré mestá, ktoré majú záujem o tieto technológie,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) s tým, že majú aj ďalšie nápady, ktoré budú do nového systému postupne zavádzať. 

Foto: archív mesta Košice

Športovisko otvoríte v priebehu niekoľkých sekúnd prostredníctvom mobilnej aplikácie

Inteligentné zámky na športoviská sú ovládané pomocou mobilnej aplikácie Košice, ktorá sa dá bezplatne stiahnuť a funguje v IOS a Androide. V pilotnej prevádzke, každý občan registrovaný v aplikácii, bude môcť otvoriť vybrané športovisko či areál. V ďalšej fáze pribudne rezervácia a zároveň bude mesto spolu s vývojármi reagovať na podnety z bežnej prevádzky a vylaďovať celý systém. 

„Veľmi nás teší, že sme mohli rozvinúť nápad pochádzajúci priamo z mesta Košice. Vďaka fotovoltickému napájaniu a batériám je možné systém umiestniť takmer kdekoľvek aj na miesta bez elektrického pripojenia. Inteligentné zámky umožňujú otváranie pomocou smartfónu a QR kódu pri vchode na ihrisko,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Antik Telecom Igor Kolla. 

Pokračovanie na str. 2.

tlačová správa

Pridajte komentár