fbpx
INDEX MAG
internát Prešov
Foto: archív PSK

Prešovský školský internát ide do rekonštrukcie za 640-tisíc eur

Internát pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove dostane vďaka plánovanej rekonštrukcii novú podobu. Zriaďovateľ školy Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce obnovou budovy internátu znížiť jej energetickú spotrebu a zvýšiť životnosť. S jej realizáciou plánuje začať v najbližších týždňoch a vynovený internát odovzdať žiakom do užívania od nového školského roka 2025/2026. Projekt za vyše 640-tisíc eur zafinancuje z Programu Slovensko zo zdrojov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

Prešovská krajská samospráva spúšťa rekonštrukciu päťpodlažného objektu stredoškolského internátu pri SPŠ elektrotechnickej v Prešove. Budova s kapacitou približne 120 lôžok situovaných v 38 izbách prejde obnovou za viac ako 640-tisíc eur.  Cieľom projektu je zmodernizovať vzhľad internátu, zlepšiť energetickú hospodárnosť jeho prevádzky a v energetickom hodnotení ho dostať z aktuálnej C triedy na triedu A.

Foto: archív PSK

Aktivity projektu sa konkrétne sústreďujú do energetických činností zameraných na zlepšenie energetickej hospodárnosti existujúcej murovanej budovy. A to jednak na strane vykurovania, ako aj výroby elektrickej energie pre vlastnú spotrebu cez inštaláciu fotovoltického zariadenia na streche objektu.

Výsledkom má byť moderný internát 21. storočia

Presnejšie projekt rieši kompletnú rekonštrukciu elektroinštalácie, kúrenia a rozvodov objektu. Zameriava sa na zateplenie budovy, výmenu a zateplenie strechy, ale aj na dispozičné riešenie izieb internátu. Obnovou tiež má prejsť jeho sanita a hygienické zázemie. Ďalšie rekonštrukčné práce budú sústredené do modernizácie súčasných pivničných priestorov.

Foto: archív PSK

Zmienenými činnosťami sa zabezpečí zvýšenie  komfortu užívateľov objektu internátu, zlepšenie jeho vnútorného prostredia a tým nárast štandardu poskytovaných služieb. Výsledkom má byť moderný internát 21. storočia.

Odovzdanie objektu stredoškolského internátu v Prešove, ktorého súčasťou je okrem ubytovacích a servisných priestorov aj kotolňa, skladové priestory, dielňa pre žiakov a priestor údržby, zhotoviteľovi rekonštrukčných prác, je naplánované v týchto týždňoch, pričom jeho oprava by mala prebiehať približne deväť mesiacov. Vychovávatelia a žiaci, ktorí ho užívajú, majú byť počas jeho rekonštrukcie dočasne ubytovaní v iných prešovských školských internátoch.

tlačová správa

Pridajte komentár