fbpx
INDEX MAG
Inšpirované minulosťou
Foto: archív GOS

V Dome remesiel nájdete výstavu ľudových nástrojov

Gemerské osvetové stredisko (GOS) a Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM) vás pozývajú na výstavu ľudových hudobných nástrojov vyrobených zručnými majstrami Remeselníckeho inkubátora (RINK). Vernisáž výstavy Inšpirované minulosťou sa uskutoční 24. októbra o 16:30 v Dome remesiel na Hrnčiarskej v Košiciach.

Hudobné nástroje vznikali už v dávnom stredoveku, predkovia ich vytvárali celé tisícročia. Na ich výrobu využívali rôzny prírodný materiál, napríklad kosti, zvieracie rohy, drevo. V porovnaní so súčasným hudobným inštrumentárom neboli hudobné nástroje primárne určené pre zábavu, ale boli významným doplnkom života ľudí, komunikácie, individuálnej výpovede človeka. Slovenský ľudový inštrumentár je veľmi rozmanitý, autentický hudobný prejav na týchto nástrojoch je obrazom hudobnej vyspelosti každej krajiny. Vyše 210 typov nástrojov je známych aj v našej oblasti.

Aj zo súkromných zbierok

„Hudobné nástroje sú vždy výsledkom špecifického výrobného postupu výrobcu. Pastiersky inštrumentár tvorí obľúbenú skupinu nástrojov, ktoré sa zrodili v dielňach vystavujúcich ľudových výrobcov. Na výstave uvidíte rôzne druhy pastierskych píšťal, koncoviek, dvojačiek, fujár, gajdíc či zvonce. Časť zo svojej bohatej autorskej tvorby verejnosti predstavia Pavol Tomko a Michal Hrabovský zo Zemplína. Hudobné nástroje z Gemera pochádzajú od výrobcu, dnes už žiaľ nebohého, Ladislava Zachara,“ uviedol manažér RINK Peter Novotný.

Výstava Inšpirované minulosťou je príležitosťou pre všetkých milovníkov umenia a remesiel objaviť krásu tradície a hudby, ktorá zároveň umožňuje podporiť miestnych remeselníkov a motivovať ich k ďalšej tvorbe. Príďte nahliadnuť do hudobného sveta inšpirovaného minulosťou na priam majstrovské výrobky, ktoré poukazujú na spojenie estetickej stránky a funkčnosti.

Pridajte komentár