fbpx
EASTMAG
šošovicová polievka
Foto: pixabay.com

Čo by sme mali jesť na Nový rok

Na Slovensku je ešte stále veľmi pekným zvykom dodržiavať rôzne sviatočné tradície. Predovšetkým na Nový rok zvykneme dodržiavať zvyklosti, ktoré sa týkajú jedla. Vďaka nim si totiž vieme podľa povier zabezpečiť šťastie, hojnosť a prosperitu v celom nasledujúcom roku.

Čo by nám teda rozhodne nemalo chýbať na Nový rok na sviatočnom stole?

Šošovica – symbolizuje peniaze, bohatstvo a hojnosť, pretože jej tvar pripomína mince. Zvyčajne sa pripravuje šošovicová polievka alebo šošovicový prívarok.

Bravčové mäso – prasa je symbolom pokroku a prosperity, pretože “ryje dopredu.” Často sa preto pripravujú jedlá z bravčového mäsa, napríklad pečené bravčové, klobásky alebo bravčové rezne.

Kapusta – symbolizuje stabilitu a šťastie. Kapustnica je obľúbeným pokrmom na Nový rok, často s klobásou alebo údeným mäsom.

Chlieb a pečivo – majú zabezpečiť, aby v dome nikdy nechýbalo jedlo. Rozhodne by sme si teda mali dopriať čerstvý chlieb alebo tradičné koláče, ako sú záviny, makovníky či orechovníky.

Ovocie a orechy – Symbolizujú zdravie a plodnosť. Na stole preto vždy bývajú jablká, hrušky, orechy a sušené ovocie.

Foto: pixabay.com

Dodržiavanie týchto tradícií má korene v ľudových zvykoch a viere v to, že správne jedlá môžu ovplyvniť priebeh celého nového roka.

Čo by sme naopak jesť nemali?

Existujú však aj jedlá, ktorým sa ľudia tradične vyhýbajú, pretože sa verí, že by mohli priniesť smolu alebo odohnať šťastie:

Hydina – hovorí sa, že šťastie “odletí,” keďže hydina má krídla. Z tohto dôvodu by sa nemali jesť kurence, kačice, husi ani iná hydina. Namiesto toho sa odporúča bravčové mäso, ktoré symbolizuje progres.

Ryby – niekde sa verí, že ryby môžu symbolizovať odplávanie šťastia, pretože sa pohybujú vo vode a ich šupiny sa môžu “rozptýliť.” Toto pravidlo sa však v niektorých regiónoch neberie prísne, pretože šupiny rýb môžu zároveň symbolizovať bohatstvo.

Foto: pixabay.com

Divina – divá zver sa “vracia späť,” čo môže symbolizovať, že namiesto pokroku sa človek v novom roku bude vracať k starým problémom.

Hovädzie – v niektorých regiónoch sa hovädzie mäso považuje za nevhodné, pretože krava stojí na mieste alebo sa pohybuje pomaly, čo môže symbolizovať stagnáciu.

Zvyšky z Vianoc – ich konzumácia symbolizuje nedostatok alebo nesplnené sny. Na Nový rok by mal byť stôl bohatý, aby sa zabezpečila hojnosť.

Hlavná myšlienka je, že jedlo na Nový rok by malo podporiť prosperitu, zdravie a šťastie.

Pridajte komentár