fbpx
INDEX MAG
ŠFK_Ars Nova 2023_foto
Foto: ŠfK/M. Fenciková

Sedeli ste už s umelcami na pódiu? V rámci festivalu Ars Nova máte príležitosť

Festival súčasného umenia ARS NOVA, ktorý zastrešuje Štátna filharmónia Košice (ŠFK), prinesie od stredy 23. októbra do 12. novembra päticu koncertov. V košickej Kunsthalle si 7. novembra nájde miesto nosný festivalový projekt ARS NOVA x MELOS-ÉTOS. V Dome umenia čaká návštevníkov „limitka“ – počas koncertu Slovak Composers in Slovak Cities budú mať možnosť sedieť priamo na pódiu vedľa umelcov. Jeden z koncertov Ars Nova bude v réžii vokálneho súboru Gregoriana a sviatok súčasnej hudby sa začne i zakončí na pôde Konzervatória Petra Dvorského.

Festival Ars Nova pozýva aj na diela, ktoré môžeme nazvať už skôr klasikou než súčasným umením, zároveň však naďalej plní svoju misiu: v dramaturgii uprednostňuje diela žijúcich skladateľov a mladých interpretov, často pochádzajúcich z východného Slovenska, a dáva im možnosť ľahšie si nájsť svoje miesto v oblasti koncertného umenia.

Pripomínajú si Jozefa Podprockého

Prvý koncert tohtoročného festivalu Ars Nova sa začne v stredu 23. októbra o 17:00 na Konzervatóriu Petra Dvorského.  Podujatie s názvom Laeta Dies – Jozef  Podprocký 80 je venované nedožitému jubileu skladateľa a pedagóga. „Na košickom konzervatóriu pôsobil 44 rokov a výsledkom jeho dlhoročnej práce sú desiatky študentov, skladateľov, organistov, dirigentov. Niektorí jeho bývalí žiaci na tomto koncerte odohrajú jeho diela,“ hovorí dramaturgička koncertu Jana Zelenková. Návštevníci si vypočujú Podprockého skladby v podaní Anety Hollej, Jána Fica, Petra Katinu, Petra Zwiebela, Mareka Štrbáka či Súboru Ensemble istruito, ktorý vznikol vďaka príprave tohto podujatia. V spolupráci s Konzervatóriom Petra Dvorského prináša ŠFK aj Koncert študentov konzervatória a ich hostí 12. novembra o 17:00.

Diela na Ars Nova oslávili aj storočnicu

Nosným festivalovým projektom bude 7. novembra o 19:00 koncert ARS NOVA x MELOS-ÉTOS. V košickej Kunsthalle pod taktovkou Mariána Lejavu odohrá orchester ŠFK svetovú premiéru Koncertu pre gitaru, sláčikový orchester a bicie nástroje od Pavla Malovca. Sólovo sa predstaví gitarista Adam Svitač. Zaznejú aj dve slovenské premiéry – Unanimus od autorky Justė Janulytė a the stones in the river by our camp in the forest skladateľky Rufus Isabel Elliot. „Program koncertu je koncipovaný tak, že jednotlivé diela navzájom komunikujú napriek tak vzdialeným dobám svojho vzniku – najstaršie a najnovšie delí viac ako 100 rokov! Napokon tie ‚nové‘ nemusia pôsobiť až tak novo. Scelsiho I Presagi majú už 66 rokov a Stravinského Symfónie pred štyrmi rokmi prekročili dokonca storočnicu. Tu sa stierajú hranice medzi novou a starou hudbou,“ hovorí Marián Lejava. Na programe je aj dielo Cherlesa Ivesa The Unanswered Question z roku 1908.

Adam Svitač. Foto: archív umelca

Limitka! Posaďte sa s umelcami na pódium

V Dome umenia návštevníkov čaká 4. novembra o 19:00 koncert Slovak Composers in Slovak Cities.

„Toto podujatie môže byť zážitkové, pretože návštevníci v limitovanom počte budú mať možnosť sedieť priamo na pódiu a zblízka vidieť špeciálne techniky hry jednotlivých diel v interpretácii EnsembleSpectrum,“ vraví generálna riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová. Na pódiu ŠFK odznie 10. novembra o 17:00 koncert Tempus gratiae v podaní vokálneho súboru Gregoriana, ktorý vznikol pred dvadsiatimi rokmi. Dirigovať bude Ján Mikušek, za organ sa posadí Márton Levente Horváth. Ten je zároveň autorom diela Missa Cassoviensis, jej časti Kyrie, Gloria, Sanctus-Benedictus a Agnus Dei zaznejú v premiére.

EnsembleSpectrum. Foto: ŠfK/S. Babjaková

Ars Nova je najmladším členom festivalovej rodiny ŠFK, patria do nej aj Košická hudobná jar a Medzinárodný organový festival Ivana Sokola.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár