fbpx
INDEX MAG
MMM
Foto: archív mesta Košice

V Košiciach vznikne Maratónsky dom, mesto chce deklarovať podporu MMM na ďalších 100 rokov

Mesto Košice je tradične jedným z najvýznamnejších partnerov najväčšej športovej udalosti v Košiciach – Medzinárodného maratónu mieru. Práve mesto sa už celé storočie podieľa nielen organizačne, technicky a personálne, ale aj peňažným a nepeňažným plnením v celkovej výške takmer 150 000 eur. Vedenie mesta Košice na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom (nezávislý) chce, aby toto legendárne športové a spoločenské podujatie bolo aj naďalej pýchou metropoly východu.

Z tohto dôvodu primátor zvoláva na budúci pondelok slávnostné rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach, ktoré sa v budove Historickej radnice na Hlavnej 59 začne o 14.00 hod. Primátor skonštatoval, že pred 100 rokmi sa v Paríži rovnako ako toto leto konali olympijské hry. Bol na nich aj 30-ročný športovec telom a dušou, novinár a rozhodca Vojtech Bukovský z Košíc.

„Keď 13. júla 1924 tlieskal víťazovi olympijského maratónu, zrodil sa v jeho hlave sen, ktorý sa úspešne zrealizoval. A o tri mesiace neskôr sa v Košiciach bežal premiérový maratón. Som hrdý, že v tejto tradícii pokračujeme už celé storočie. Maratón je pre nás vždy mimoriadnou udalosťou. A my Košičania sme šťastní, že sa bežci z celého sveta vracajú práve k nám za neopakovateľnou atmosférou, ktorú počas celých pretekov zažívajú. My vo vedení mesta sme sa v spolupráci s Maratónskym klubom a ďalšími partnermi rozhodli, že nášmu MMM vzdáme úctu aj zorganizovaním slávnostného mestského zastupiteľstva. Teší nás, že sa táto iniciatíva stretla s mimoriadne priaznivou odozvou nielen u poslancov, ale aj maratónskej verejnosti,“ informoval.

V poradí 25. rokovanie mestského zastupiteľstva v tomto volebnom období bude rozdelené na pracovnú a slávnostnú časť.  V úvode pracovnej časti budú poslanci schvaľovať vyhlásenie „Podpora mesta Košice Medzinárodného maratónu mieru do ďalšej storočnice“. V rámci môže MMM pre svoj ďalší rozvoj „počítať s plnou, všestrannou a dlhodobou podporou mesta Košice tak, aby sa obyvatelia tohto mesta mohli tešiť z umu a úsilia ďalších generácií Košičanov ešte aspoň ďalších sto rokov.“

Foto: archív mesta Košice

Maratónsky dom má predstaviť dejiny košického maratónu 

V ďalšom bode poslanci prerokujú spoločnú iniciatívu mesta Košice, K 13 – Košické kultúrne centrá a Maratónskeho klubu na založenie Maratónskeho domu. Spoločné Memorandum všetkých troch strán by malo byť uzavreté na 15 rokov a na jeho základe vznikne na Hlavnej 57 Maratónsky dom.

Ten prevedie všetkých návštevníkov bohatou históriou MMM až k súčasnosti. Bude aj dejiskom kultúrnych a spoločenských podujatí, výstav a ďalších aktivít týkajúcich sa MMM. Mesto sa v Memorande chce zaviazať, že bude podporovať a realizovať propagáciu Maratónskeho domu s cieľom zvýšiť jeho atraktivitu a podporiť návštevnosť a tak rozvíjať turizmus v meste Košice.

Poslanci sa budú na základe žiadosti Maratónskeho klubu Košice zaoberať aj zaradením MMM do zoznamu pamätihodností mesta Košice. Tento návrh si získal podporu členov Komisie pamätihodností mesta Košice. Zaradenie MMM medzi pamätihodnosti mesta Košice, do registra nehmotných pamätihodností – fenomény nehmotného dedičstva, by malo zlepšiť možnosti čerpania finančných prostriedkov z grantových schém, dotačných programov a eurofondov.

Pre prestávke bude zastupiteľstvo pokračovať slávnostnou časťou. V rámci nej dôjde k slávnostnému udeľovaniu ocenení pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodného maratónu mieru. Následne o 16.00 hod. bude pred sochou maratónca pri Východoslovenskom múzeu zapálený maratónsky oheň.

Pokračovanie na str. 2.

tlačová správa

Pridajte komentár