fbpx
INDEX MAG
výroba
Foto: archív Alma Career Slovakia

V Košickom kraji chýbajú stovky zamestnancov vo výrobe

Sektor výroby ponúka na východe Slovenska množstvo pracovných miest. Z dát Profesia.sk vyplýva, že je odvetvím s druhým najväčším počtom aktuálne zverejnených pracovných ponúk v Košickom kraji – zamestnávatelia z tohto regiónu hľadajú cez najväčší pracovný portál 1 530 nových kolegov a kolegýň, z toho vyše 200 je z výroby. Záujemcovia a záujemkyne o prácu aj v tomto sektore si ju môžu nájsť aj na Profesia days v Košiciach.

V kraji okolo druhého najväčšieho slovenského mesta ponúka najviac pracovných príležitostí obchod, výroba, IT, manažment a doprava. 

„Pozícia operátor respektíve operátorka výroby je v Košickom kraji druhá najdopytovanejšia. Počas tohto roka bolo na ňu zverejnených 1 350 inzerátov. Aj napriek veľkému počtu reakcií, ktorý je v prípade výroby nadpriemerný, nie je jednoduché nájsť nových, kvalifikovaných zamestnancov,“ povedal na tlačovej konferencii pred otvorením košických Profesia days riaditeľ Alma Career Slovakia Radoslav Rezák.  

Na jednu ponuku na operátora výroby reaguje v priemere až 50 ľudí, keď podniky na východe krajiny hľadajú nových kontrolórov a kontrolórky výroby, dostanú 27 životopisov. 

„Horšia je situácia s procesnými inžiniermi a inžinierkami. Na jednu ponuku na túto pozíciu reaguje v priemere len 7 ľudí, čo je výrazný podpriemer,“ doplnil Radoslav Rezák.  

Len pätina uchádzačov o prácu chce pracovať vo výrobe

Tento rok sú uchádzači a uchádzačky o prácu celoslovensky mimoriadne aktívni. Počty aktualizovaných životopisov v CV databáze portálu Profesia.sk sú najvyššie za posledné roky. Spomedzi 10-tisíc uchádzačov a uchádzačiek o prácu v Košickom kraji však iba pätina uvádza záujem o prácu vo výrobe.  

Podľa Petra Kretoviča, generálneho manažéra MinebeaMitsumi a Minebea AccesSolutions na Slovensku, je kľúčové vzdelávanie zamestnancov. 

„Ako medzinárodná spoločnosť s viac ako 100-tisíc zamestnancami v 126 krajinách nadšene zavádzame najnovšie technológie a prijímame Priemysel 4.0. Vzhľadom na to, ako rýchlo sa technológie vyvíjajú, je nereálne očakávať plne vyškolených kandidátov už od začiatku. Preto je nepretržité interné a externé zvyšovanie kvalifikácie základnou súčasťou kultúry našej spoločnosti.“ 

Peter Kretovič spomenul aj dôležitosť spolupráce so školami. MinebeaMitsumi spolupracuje s miestnymi školami aj univerzitami, v čom vidí cestu. „Musíme spolupracovať so školami od základnej úrovne až po univerzity, pričom školy a vzdelávací systém by mali sledovať potreby a stratégie miestnych podnikov. Spoločnou prácou môžeme nakoniec dosiahnuť rovnováhu medzi potrebami a dostupnosťou pracovnej sily,“ tvrdí generálny manažér MinebeaMitsumi na Slovensku. 

Košické Profesia days sa začali už 23. októbra, desiatky vystavovateľov a bohatý program je pripravený do siedmej večer, festival potrvá do štvrtka 24. októbra o 18:00. Nielen študenti a študentky, ale všetci návštevníci sa môžu okrem priameho kontaktu so zamestnávateľmi tešiť na debaty o inovatívnych technológiách, spoznaní a využití svojich talentov či o diverzite a wellbeingu na pracovisku.  

V dvoch workshopových zónach sa môžu návštevníci a návštevníčky pripraviť na prvý pracovný pohovor, zdokonaliť svoje znalosti v ESG, prispôsobovaní svojich zručností meniacemu sa svetu, dozvedia sa o podpore startupov v regióne či umelej inteligencii v praxi.  

Vstup na Profesia days Košice je zadarmo, stačí sa zaregistrovať, ideálne vopred online.

tlačová správa

Pridajte komentár