fbpx
INDEX MAG
Monika_Vitányi
Foto: archív múzea

Múzeum Vojtecha Löfflera predstavuje myšlienkové experimenty Moniky Vitányi

Pokiaľ v týchto dňoch navštívite Múzeum Vojtecha Löfflera, objavíte v ňom inštalácie a antropické maľby Moniky Vitányi. Predstavujú umeleckými prostriedkami zobrazené myšlienkové experimenty.

Sú reakciou na súčasné schematizované myslenie, ktoré odráža korelovaním ready made objektov a prírodnín v jednej inštalácii. V prípade maľby autorka skúma, ako industriálne spracovaná štruktúra podkladu mení a definuje maľbu na ňom aplikovanú.

Vo výstavnom projekte „aperi oculos“ transformuje abstrahované a zvnútornené zážitky do vizuálnej podoby. Názvy jej diel nie sú formálnym atribútom, ale stávajú sa integrálnou súčasťou diela. Vitányi experimentuje s dosiaľ zaužívanou farebnosťou, vytvára napätie, ktoré pozorujeme v dielach ako trenie, ktoré vzniká ako dôsledok jej experimentu.

V prípade inštalácií autorka korelovaním ready made objektov a prírodnín odráža súčasný vizuálny trend. Nástojčivo núti publikum zaujať postoj. V ďalších vrstvách vnímame, ako plynulo tvorivé zrkadlenie sublimuje z intímneho priestoru ateliéru na vonkajšie fórum.

Monika Vitányi sa kvalitou, vertikálnosťou a invenčnosťou tvorby zaradzuje k výrazným osobnostiam súčasného slovenského výtvarného umenia.

tlačová správa

Pridajte komentár