EASTMAG
Zdravušky od Marušky
Foto: Klaudia Kirchner

Keď ochutnáte Zdravušky od sympatickej Marušky, pochopíte, že zdravé sladkosti môžu aj skvelo chutiť

Dokážete si predstaviť, že sa bez akéhokoľvek predchádzajúceho vzdelania v cukrárskom odbore rozhodnete preraziť na trhu so zdravými raw koláčikmi a následne tyčinkami? Že po štúdiu manažmentu a marketingu venujete všetku energiu synčekovi a popri tom systémom pokus-omyl celé dni vymýšľate recepty na čo najdokonalejšie kombinácie chutí bez éčok, palmového tuku a nežiaducich prísad? Východniarka Mária Nagyová si „postavila hlavu“, vytvorila si značku Zdravušky od Marušky a svojimi chutnými a najmä nezávadnými výrobkami už zásobuje množstvo kaviarničiek, bio-obchodíkov, hotelov a dokonca obchodný reťazec.

Maruška už počas štúdií snívala o tom, že bude podnikať. Zbožňuje marketing a všetko s ním spojené, v obchodoch si so záujmom obzerá všetky detaily na obaloch a škatuľkách. Rada sa zaoberá tým, čo ľudí motivuje ku kúpe a čo ich, naopak, odrádza.

REKLAMA

konferencia

Veľký význam pri začatí jej podnikania zohrala aj potreba dopriať synčekovi niečo „zdravé sladké“.

„Chodievala som do špecializovaných obchodov a snažila sa nájsť tyčinky, ktoré by boli naozaj bez konzervantov. Mnohé sa tvária zdravo, že sú bez éčok, no stačí si podrobnejšie pozrieť zloženie. A tak som si povedala, že si ich skúsim vyrábať doma a cieľom bude, aby skvelo chutili a aby som bola spokojná s kvalitou surovín, ktoré použijem,“ vysvetľuje sympatická mladá žena, ktorá celé roky nasledujúce strávila experimentovaním.

Foto: Klaudia Kirchner

Denne vymyslela občas aj sedem rôznych receptov

Každú tyčinku vyrábala ručne a dávala ju ochutnávať rodine aj kamarátkam či susedom. 

„Povzbudzovalo ma, že im moje výtvory chutili. Väčšinou skonštatovali, že sa s podobnými chuťami ešte nestretli. Miešala som totiž napríklad maliny, kokos a datle. Po čase som okrem tyčiniek začala vyrábať raw koláčiky. Bolo to náročné, pretože potrebné znalosti som získavala výlučne zo zahraničných stránok. Keď som náhodou objavila nejaký kurz v Bratislave, hneď som naň letela. Venovala som sa tomu dokopy štyri roky.“

Po čase však vyslovene vyhorela. Nezvládala to fyzicky ani psychicky.

Zistila som, že takéto koláče sa nedajú vyrábať masovo, pretože sú z extrémne drahých surovín. Na zahusťovanie sa bežne používajú maslá a palmaríny, ja využívam výlučne len kakaové maslo dovážané z Peru. Vezmime si tiež, že kilo obyčajného cukru stojí menej ako euro, no liter bio agávového sirupu 15 eur. Z múky napečiete plno zákuskov, ja však namiesto nej mixujem kešu či iné orechy…“

Rovnako napríklad kokos nepoužíva bežný z obchodu, pretože sa do neho pridáva oxid siričitý, ale má dodávateľa na kvalitné kokosové lupienky. Dlhý čas jej tiež trvalo, kým zistila, ako dlho je potrebné mixovať ho, aby dosiahla požadovanú textúru.

Foto: Klaudia Kirchner

Myslela aj na ľudí s intoleranciami

Roky chodievala po trhoch a konferenciách, robila množstvo ochutnávok a pri osobnom kontakte zisťovala, čo zákazníkom najviac chutí. Prišla na to, že ľudí čoraz viac trápia rôzne intolerancie. „Nemôžu mlieko, nemôžu lepok… Obmedzujú cukor, lebo im v organizme vytvára zápaly. Premýšľala som, prečo to cukrári neriešia a neprispôsobia sa tomu ponukou. Odpoveďou je jednoznačne cena.“

A tak to ani jej ekonomicky nevychádzalo, hoci si už stihla vybudovať širokú sieť zákazníkov a podporovateľov. Napokon s apo dlhom premýšľaní rozhodla začať vo veľkom vyrábať zdravé tyčinky pod názvom Zdravušky od Marušky. Urobila si cukrársky kurz, doplnila si aj ďalšie vzdelanie v odbore a prenajala si výrobnú linku. Prvou myšlienkou bolo dopriať deťom v školách zdravý snack, no postupne zistila, že okruh záujemcov bude oveľa širší. A rozhodne pritom nejde výlučne len o biomatky či hipsterov.

Foto: Oksana Matsak

„Veľkú skupinu tvoria ľudia s intoleranciou, ale aj športovci, či bežní zákazníci, ktorí si len namiesto nezdravej kalorickej čokoládky radšej doprajú kvalitnú pochúťku. Samozrejme, tiež mamičky, ktoré to berú pre drobcov do kočiarikov na prechádzky,“ nadšene vymenúva zanietená podnikateľka.   

Nezvyklé, no dokonalo vyladené kombinácie chutí

Počas ochutnávok sa jej ľudia zvyknú pýtať, čo to vlastne jedia. Napríklad pistácie s kakaovým maslom a datľami vytvárajú natoľko nezvyklú a lahodnú kombináciu, ktorá sa priam rozplýva na jazyku, že jej nebudete vedieť odolať. Lahodná je aj tyčinka z kešu, kokosových lupienkov a vanilky aktuálne sa dokončuje tretia – lieskovo orieškovo – čokoládová príchuť, samozrejme bez laktózy. Vo výhľade je aj slaný karamel.

Aktuálne si jej Zdravušky môžete kúpiť vo viacerých košických kaviarňach a bio-obchodoch, v pekárničkách, hoteloch, cvičebniach jogy, či posilňovniach alebo v e-shope. Objednávajú si ich aj podnikatelia na občerstvenie počas kongresov či na firemné raňajky.

Foto: Oksana Matsak

Aj obal láka k nákupu

Maruška má okrem ingrediencií a chutí dokonalo vyladené aj textúry a čerešničkou na torte sú obaly, ktoré priam lákajú k nákupu. Vytvorila tiež darčekové škatuľky pre ženy s afirmáciami, škatuľku pre 4 cykly ženy, jednu vyslovene pre mužov či pre detičky s drobnými darčekmi. Postupne by chcela preraziť na celom Slovensku a v Česku. Uvažuje aj o spolupráci s kvetinárstvami či čerpacími stanicami.   

Foto: Oksana Matsak

Maruška srší nápadmi a energiou, no priznáva, že ju svet obchodu trošku zaskočil.

„Mám pocit, že sa celkom vytratila ľudskosť, každý je zameraný len na biznis a aj z toho vyplýva, že ma naozaj málokto dokáže pochopiť. Ja však chcem ľuďom dopriať kvalitu, dať im to, čo dávam vlastnému dieťaťu. Vždy počúvam, že musím konať a premýšľať biznisovejšie, to by som však už nebola ja. Neviem, či to vysvetlím správne, ale chcem byť pomyselne pri tom, keď sa človek zahryzne do mojej tyčinky. Teším sa a som vďačná za každého jedného zákazníka, za jeho emócie.“

Návratnosť investícií a splatenie pôžičky vidí mladá podnikateľka relatívne pozitívne. Uvedomuje si, že bez finančnej i duševnej podpory manžela by to nezvládla. Verí však, že je na správnej ceste a je nesmierne vďačná, že jej roky námahy priniesli do života tých správnych ľudí, ktorí ju motivujú a dodávajú jej odvahu. 

Foto: Oksana Matsak

Pridajte komentár