Festival Zemplínske lakocinky, ktorý sa konal 3. – 4. októbra 2025 v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa podľa organizátorov mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska. Prišlo niekoľko tisíc ľudí, čo výrazne prekročilo očakávania. Festival spojil tradičnú gastronómiu, folklór, remeslá a rodinné aktivity v jesennej kulise Šíravy. Informoval o tom Tibor Tabak, riaditeľ ZOOCR Dolný Zemplín, ktorý pozýva na ďalšie jesenné podujatia.
Vznikla nová tradícia?
„Zemplínske lakocinky ukázali, že aj mimo letnej sezóny má Šírava čo ponúknuť. Táto destinácia aj na jeseň potvrdzuje svoju pozíciu ako atraktívna lokalita pre oddych, zážitky a kultúrne podujatia. Dúfame, že vydarený festival Zemplínske lakocinky sa stal symbolom jesennej pohostinnosti regiónu a základom novej tradície, ktorú chceme v budúcnosti rozvíjať. Zároveň nám pomohol preklenúť medzisezónu. Veríme, že sa z lakociniek stane stabilná súčasť jesenného kalendára cestovného ruchu,“ zhodnotil T. Tabak.

Dodal, že bohatá kulinárska ponuka bola jedným z pilierov festivalu. Spojili sa tu chute zemplínskej, maďarskej, rusínskej, rómskej aj ukrajinskej kuchyne. Na jednom mieste sa dali ochutnať holúbky, halászlé, guľaše, nalečniky, pirohy, lokše, pečené ryby či domáce pogače. ,,Dúfame, že sme týmto podujatím dostali do povedomia slovenskej verejnosti aj menej známe pojmy, ktoré si zaslúžia svoje miesto v národnej gastronómii,“ zdôraznil T.Tabak.

















Pridajte komentár