Ak by ste sa spýtali detí v košických školských jedálňach, ktoré je ich najobľúbenejšie jedlo, u mnohých z nich by vyhrala klasická slepačia či brokolicová polievka v kombinácii so špagetami, rezňom, gulášom, palacinkami alebo dukátovými buchtičkami. V posledných rokoch sa čoraz väčšej obľube tešia aj rôzne omáčky, či jedlá talianskej, ázijskej či českej kuchyne, modernejšie trendy. Deti si začali dokonca pýtať aj viac zeleniny a jedlá z bulguru, cíceru, pohánky, kuskusu, tresky alebo lososa. Aj takéto „chutné“ informácie zazneli Historickej radnici na stredajšom Slávnostnom oceňovaní zamestnankýň a zamestnancov košických školských jedální pri príležitosti 80. výročia školského stravovania na Slovensku.
Jedenásť žien a aj jeden kuchár (celkovo sú medzi takmer 500 zamestnancov školských jedální v Košiciach aj traja muži) si z rúk predstaviteľov vedenia mesta a oddelenia školstva magistrátu prevzali ďakovné listy a ďalšie upomienkové predmety. Získali ich nielen za svoju náročnú prácu pri nasýtení vyše 26 000 stravníkov, ktorí v nich obedujú a v prípade škôlkarov aj majú desiaty a olovranty.
Do skvalitnenia kuchýň a jedální sa investovalo vyše 2,1 milióna eur
Ako zdôraznil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý), mesto za posledných 5 rokov mesto investovalo do skvalitnenia kuchýň a jedální vyše 2,1 milióna eur. Išlo najmä o obnovu strojno – technologického vybavenia ako sú napr. gastrozariadenia alebo vzduchotechnika ako aj investície do rekonštrukcií a modernizácie priestorov kuchýň v základných (ZŠ) a materských školách (MŠ).
















Pridajte komentár