Do 24. februára trvá na celom Slovensku vo vybraných reštauráciách 7. ročník Zimného festivalu jedla. Prináša možnosť ochutnať gurmánske špeciality v ponuke reštaurácií, ktoré vytvorili špeciálne pre tento event. V Košiciach je 5 podnikov, ktoré sú súčasťou Zimného festivalu jedla. Navštívili sme dva z nich, ktoré sú v historickom centre Košíc – Hostinec a Camelot. Ako nám chutilo?
Vopred upozorňujeme, že na Zimný festival jedla je potrebné zakúpiť si degustačný kupón a objednať si degustáciu online. Nestačí len prísť do podniku a povedať, že ste prišli. Vďaka online rezervácii na konkrétny čas personál podniku vie, že vás má čakať a rezervuje vám aj stôl. Tak, ako sme mali stôl rezervovaný aj my v Hostinci a v Camelote.
O jedle a najmä o obsluhe
Ako veľké plus celého festivalu hodnotíme nielen možnosť ochutnávať gastro špeciality podnikov v trojchodovom menu za 23 eur, ale predovšetkým prístup personálu prevádzok. Vďaka nemu má Zimný festival jedla špeciálnu atmosféru a vy sa cítite byť súčasťou eventu na úrovni.
Obsluhujúci personál nám každé jedno jedlo z menu predstavil a priblížil suroviny, ktoré naň boli použité. Nechýbali ani kontrolné otázky, či je všetko v poriadku a ako nám chutí. Ľudský faktor je tým bonusom, bez ktorého by Zimný festival jedla stratil svoje čaro.
Reštaurácie v rámci festivalového menu predstavujú tri jedlá – chute regiónov, naše ikonické jedlo a kuchárova voľba.
Hostinské festivalové menu
Podnik v Levočskom dome si nás svojím ikonickým jedlom – vyprážanými pirohmi plnenými tvarohom a bryndzou s dusenými kuriatkami. Vyvážený mix chutí neprebíjala ani silná bryndza, ani akurát pripravené kuriatka.
Pánov, ale aj dámy poteší steak z vyzretého hovädzieho stehna. Personál nám prezradil, že mäso pochádza z Austrálie a pred servírovaním sa 11 hodín pomaly tepelne spracovávalo. Čisté mäso bez mastných kúskov ocenia najmä dámy. Steak bol servírovaný so zemiakovým pyré a tekvicovým ragú, ktoré boli oproti vyprážaným pirohám chuťovo jemnejšie a menej výrazné. Asi najviac zaujme spôsob servírovania jedla, ktoré si zaslúži aj viac ako jednu fotografiu.
Kuchárova voľba vo festivalovom menu odkazuje na tradičné varenie vlastného piva v Hostinci, preto sa niet čomu čudovať, že dezert v podobe čokoládového mousse s jablkami a malinami je servírovaný v pivnom skle. Sladká mňamka bola skvelou bodkou za menu v Hostinci, kde sa sladká a kyslá chuť vyrovnávali pri správnom nabraní plnej lyžičky.
Rytierska mäsitá ponuka
Od Hostinca sme sa vybrali uličkou do Camelotu, ktorý je tiež v sieti podnikov Zimného festivalu jedla. Celkovo by sme jeho festivalovú ponuku v porovnaní s Hostincom označili ako chlapskejšiu – môžu za to dve mäsité jedlá. Kuchárova voľba v podobe troch tvári kačacej pečene nás príjemne prekvapila, aj keď nepreferujeme tento typ mäsa.
Ikonickým jedlom Camelotu pre tohtoročný Zimný festival jedla sú hovädzie líčka na zemiakovo–bryndzovom pyré a omáčkou z pečených paprík. Líčka boli pripravované nad parou a jemné mäso sa od seba oddeľovalo samo. Výraznú chuť mu dodávalo pyré, ktoré spojením zemiakov a bryndze zapasovala presne do našich preferencií.
Dezert Opitý Viktor nás prekvapil najmä svojím servírovaním. Veľká a sladká porcia však dá zabrať. Kornútky poliate čokoládou s jahodovým lekvárom boli len doplnkom k perníkovému koláčiku.
Výber oboch reštaurácií, ktoré sme v rámci Zimného festivalu jedla navštívili, predčil naše očakávania v rámci gastronómie aj služieb. Ku každej degustácii máte v rámci menu aj minerálku a deco vína alebo malé pivo.
Ak patríte medzi tých, ktorí vyhľadávajú gurmánske zážitky spojené s profesionálnym prístupom a atmosférou reštaurácií, určite využite ponuku Zimného festivalu jedla do 24. februára 2019.
[…] varenie. Celý ten proces, váženie, zapisovanie do kalorických tabuliek, servírovanie, […]