fbpx
EAST MAG
Mirka z Pečie celé Slovensko
Foto: archív RTVS

Mirka Makajiová z Pečie celé Slovensko: „Nechcem byť otrokom svojej záľuby“

Priazeň divákov si v šou Pečie celé Slovensko získala nielen svojou šikovnosťou, ale i východniarskou bezprostrednosťou. Veselá kopa Mirka Makajiová zbožňuje okrem pečenia i varenie, no azda najviac svoje deti, ktoré má pod palcom ako pani učiteľka. Na sviatky sa chystá upiecť dvanásť druhov koláčikov a určite medzi nimi nebudú chýbať makové sušienky.

Odkedy ste v sebe objavili lásku k pečeniu?

Piekla som rada od mala, ale boli to skôr také veci ako smotanová torta s piškótami a ovocím, pudingy, perník. Intenzívnejšie sa to prejavilo počas pandémie, keď bolo viac času venovať sa pečeniu a internet bol plný nápadov, lebo ľudia sa doma nudili.

Kto vás inšpiroval a aké boli Vaše prvé pokusy?

Nikto konkrétny ma neinšpiroval, ale pamätám si na babkine pečenie kysnutých koláčov. Mamka tiež občas niečo vymyslela. Prvé pokusy v detstve boli s kamoškou, takže to bolo v pohode. Boli sme v tom dve.

Foto: archív RTVS

Spomínate si na najväčší nepodarok?

Najväčším nepodarkom (snáď už celého môjho života) bola povestná bublanina zo 4. kola. A ešte si spomínam na skúšanie kreatívnej výzvy z 1. kola. Torta pre mamu sa mi úplne rozišla a rozpadla počas skladania. Ale aspoň bola upečená.

Čo pečiete najradšej?

Najradšej pracujem s kysnutým cestom a vymýšľam rôzne slané variácie. Ale v podstate mám rada rýchle recepty s malým počtom krokov a náčinia. No nepoviem nie ani zložitým tortám. Len ten neporiadok potom… (Smiech.)

Čo je vaša vyhlásená špecialita?

Nemám asi žiadnu. Čo sa však často opakuje ako požiadavka od známych sú donuty, škvarkové pagáče a vegetovníky. Teraz už špekulujú s plnenými čokoládovými guľami. (Smiech.)

Foto: archív RTVS

Aké to je piecť niečo, čo vám až tak – alebo vôbec – nechutí? Napríklad počas súťaže medovú tortu :-)?

Ak je k dispozícii recept a nejaké skúsenosti, tak nie je problém. Musím sa však priznať, že počas súťaže sa často stalo, že som ani výsledok neochutnala a nechala to na náhodu.

Papáte veľa sladkého, alebo ste skôr na slané?

Sladké nemusím, sem-tam si dám, ak to pripraví niekto iný. Keď už, tak radšej slané, ale snažím sa obmedzovať pečivo, takže mne sa človek viac zavďačí šalátom a mäsom. (Úsmev.)

Dá sa povedať, že aj rada varíte?

Milujem varenie. Celý ten proces, váženie, zapisovanie do kalorických tabuliek, servírovanie, „krabičkovanie“. Toto dokonca už aj ochutnávam. (Smiech.)

Foto: archív RTVS

Čo ste sa počas súťaže najmä naučili? V čom ste sa zlepšili?

Určite som sa naučila množstvo techník, postupov, receptov, ako kombinovať ingrediencie, že každá torta by mala mať chrumkavú aj ovocnú zložku. Najviac nových vedomostí ale mám o práci s čokoládou.

Máte nejaké pekárske ambície typu vlastná cukráreň a podobne? Prípadne – prečo ste sa vlastne do súťaže prihlásili?

Nemám určite momentálne žiadne ambície. Gastro je ťažký oriešok a nechcem byť otrokom svojej záľuby. Milujem svoju prácu učiteľky a tento koníček je takým príjemným spestrením. Je príjemnejšie môcť robiť niečo, čo ma baví, ako musieť.

Piekli ste občas detičkám na Luníku IX?

Áno, piekla som a pomerne často. S deťmi sme aj zdobili perníčky, lepili linecké koláčiky a skladali takéto vianočné balíčky pre ich rodiny. Ochutnávali aj niektoré moje výzvy. Doniesla som im aj tortu z mojich okrúhlin.

Foto: archív RTVS

Kde teraz pracujete?

Momentálne pracujem na ZŠ Hroncova v Košiciach. Vládne tu pokojnejšia atmosféra, je potrebné naozaj makať a deti poriadne motivovať. Na Luníku stačilo málo, preto som mala pocit, že upadám a leniviem.

S kým zo súťažiacich ste si najbližší?

So všetkými súťažiacimi k sebe máme blízko, no najviac som si sadla s Paťom. Sme podobné krvné skupiny, bezprostredné, prostoreké. Ale fakt som v kontakte denno-denne skoro s každým. Dokonca aj Kláre volám raz do mesiaca ako sa má. Je to dlhý rozhovor, ale chýba mi jej humor, rozprávanie.

Foto: archív RTVS

Koľko druhov koláčikov pečiete na Vianoce?

Údajne sa má piecť 12 druhov, ako vďaka za každý mesiac. Tak snáď sa mi to podarí. Nemám zatiaľ nič a ostáva pár dní.

Môžeme poprosiť jeden konkrétny recept?

Určite budem pripravovať makové sušienky z 8. kola.

Recept na Mirkine sušienky Divé maky

Foto: archív RTVS

Ingrediencie

Cesto

  • 750 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 500 g masla
  • 100 g celého maku
  • 2 žĺtky
  • 1 citrón

Plnenie a poleva

  • Šípkový džem
  • 400 g horkej čokolády 54%
  • 140 g kokosového tuku

Zdobenie

  • 500 g bieleho fondánu
  • potravinové farby

Postup

  1. Suroviny na cesto zmiešame spolu a vytvarujeme bochník, ktorý dáme do chladničky odležať. Potom ho vyvaľkáme, nakrájame na kúsky a dáme piecť na 180 °C približne 10 min (podľa hrúbky).
  2. Vychladnuté sušienky natrieme šípkovým džemom, dáme schladiť a potom stranu namočenú v džeme namočíme do roztopenej čokolády s kokosovým tukom.
  3. Fondán nakrájame na kúsky podľa sušienok, nakreslíme obrázok a sladkým sirupom prilepíme k sušienkam.

Pridajte komentár