fbpx
INDEX MAG
bezkyna

Virtuálne behy pre súťaživých

Opatenia voči pandémii spôsobili odklad, prípadne zrušenie, množstva akcií, medzi ktoré bezpochyby patria aj športové eventy. Aj keď sa v najbližších týždňoch spoločne nepostavíme na žiadnu štartovnú čiaru, neznamená to, že si nemôžeme zabehať, práve naopak. Zelenú majú virtuálne behy.

Bezpečný beh

Udržiavať sa v telesnej, ale aj duševnej kondícii, musíme aj počas dní, kedy sme uzavretí v pohodlí domova. Niektorým stačí cvičenie v domácich podmienkach, prípadne na dvore, no určite sa nájdu aj ľudia, pre ktorých je najlepšou psychohygienou beh.

Pre tých sú určené virtuálne behy. Bežec si sám individuálne odbehne trať, pri dodržiavaní bezpečnostných zásad – zakryté ústa a nos rúškom alebo funkčnou šatkou a bez vytvárania skupín. Snažte sa hľadať si časy a bežecké trasy, kde stretnete menej ľudí.

Virtuálne behy v Košiciach

Ak ste sa už na niektorý z behov prihlásili, alebo sa ešte len doň zapojíte, po odbehnutí vo vlastnej réžii a dôkaze o športovej aktivite – obvykle ide o fotografiu na sociálnych sieťach s hashtagmi, v udalosti či mailom priamo organizátorom, dostanete poštou pamätnú medailu či štartový balíček.

Tipy, ako na to

Aj keď súčasná situácia outdoorovým športom dvakrát nepraje, snažte sa udržiavať stále v kondícii, ba možno ešte o čosi viac. Popri domácej strave a vždy dostupnej chladničke je pravidelný pohyb počas domácej karantény „must do” aktivitou.

Ak vám stačí cvičenie doma, skvelé. Cvičte podľa pamäti alebo otvorte prehliadač či Instagram a anájdete množstvo inšpirácií, ako na to. Môžete sa nabudiť ráno pred prácou, počas nej alebo po nej – spokojne môžete cvičiť aj trikrát do dňa. To je vlastne celkom výhoda v domácej karanténe…

sirenie virusu pri behu
foto: Gladiator lab

Ak musíte vyjsť von, dodržujte predchádzajúce zásady – zakryté ústa a nos a neskupinkovanie sa. Možno ste už aj vy stretli pár športujúcich ľudí bez zakrytých úst. Prosím, neinšpirujte sa nimi. Vedci z Belgicka a Holandska prednedávnom zverejnili simuláciu, toho, ako sa vírus šíri pri športovaní. Naozaj má význam chodiť zakrytý a oplatí sa pre to obetovať trošku zo svojho športového výkonu. Dnes nebeháme pre to, aby sme vyhrávali a porážali svoje rekordy. Dnes beháme najmä pre to, aby sme súčasnú situáciu prežili v mentálnom aj fyzickom zdraví 🙂

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár