EAST MAG
Všade dobré, prečo byť doma

Všade dobre, prečo byť doma?

Po nekonečných dňoch, keď sme všetci boli zatvorení v bytoch sa pandemická situácia konečne umúdrila a človek má doslova chuť roztiahnuť krídla, vyletieť z hniezda a slobodne sa rozletieť do sveta. Povedali by ste si, všade dobre, prečo byť doma? 

Z nejakého dôvodu som sa rozhodla, že tento rok potvrdíme staré dobré porekadlo…doma najlepšie. Mojím domovom je východné Slovensko. Aj keď počas vysokoškolských čias som si (možno naivne) myslela, že zakotvím v jednej z európskych metropol, opak sa stal pravdou a ja som zakotvila v metropole východu, len niekoľko kilometrov od môjho rodiska. 

Možno to vyznie trošku sentimentálne, no srdce ma stále viac a viac ťahá do preskúmania východoslovenského regiónu. Veď prečo nie? 

Pane doktore, vy jste se zase kochal

Poznáte český klasický film Vesničko má, středisková? (Ak nie, určite odporúčam vzhliadnuť tento klasický filmový snímok). V tomto filme hral Rudolf Hrušinský pána doktora, ktorý neustále obdivoval svoj kraj. Stále však automobilom a väčšinou nabúral. 

Rovnako sa cítim aj ja, keď odchádzam z Košíc smerom na „blízky východ“, našťastie však sedávam na sedadle spolujazdca. Keď je slnko vysoko a lúče zalejú čerstvo pokosené obilné polia, na ktorých zostanú len baly slamy, cítim to neuveriteľné nekonečno. Polia, lúky, lesy, rázovité dediny a mestá, ktoré v sebe ukrývajú nekonečno kultúrnych a historických pokladov. 

Lokálpatriot aj počas dovolenky 

S manželom sa každé leto rozhodneme navštíviť aspoň tri miesta na východe, ktoré sme ešte nenavštívili. Tento rok sme zavítali zatiaľ do obce Habura, nad ktorou sa týči socha kniežaťa Laborca. Podľa neho sa volá aj rieka Laborec, v minulosti prezývaná aj Sviržava, ktorá preteká viacerými mestami východného Slovenska.

Cesta tam sa zdá byť nekonečná a kľukatá, no kým sme dorazili do cieľa, všimli sme si viacero zaujímavostí, ktoré sme nemohli na ceste späť obísť. Zastavili sme sa v dedinke Krásny Brod, v ktorej sa nachádza Monastyr z 9. storočia. Jednoznačne môžem povedať – dýchal históriou. Mesto Medzilaborce ponúka zase milovníkom moderného umenia výbornú výstavu Andyho Warhola. 

Na východe je stále čo objavovať

A potom tu máme ešte hrady. Veď čo by to bolo za výlety a leto, ak by sme nevyšli aspoň na jeden hrad? Východné Slovensko je bohaté na hrady a ich zrúcaniny, ktoré sa historici, pamiatkari a rôzne združenia snažia obnoviť. Neďaleko mesta Humenné nájdete hrad Brekov či Jasenov. Pri Michalovciach hrad Vinné. 

V horúcich dňoch je aj kde sa okúpať. Vybrať si môžete z prírodných kúpalísk v Snine alebo pri Humennom, Vinianske jazero, Zemplínsku Šíravu, Domašu či bývalý lom Beňatina, ktorý pripomína Plitvické jazero.

Ak chcete prekonávať samého seba, určite odporúčam prechádzku okolo Morského oka vo Vihorlatských vrchoch a odtiaľ výstup na Sninský kameň alebo dokonca na vyhasnutú sopku Vihorlat. Z vrcholov sa vám otvorí neuveriteľne krásna krajina. Okrem hrdosti na seba samého, že ste to zvládli, budete cítiť aj radosť z toho, v akom neuveriteľne krásnej krajine žijeme. 

Každá krajina v sebe skrýva niečo jedinečné, no stále v nej máte možnosť objavovať niečo nové. Výnimkou nie je ani Slovensko. Takže, všade dobre, doma najlepšie.

Myslíte si, že poznáte východné Slovensko? Otestujte sa v našom kvíze Východné Slovensko z rôznych strán, ktorý preverí vaše znalosti. Milovníci hradov sa môžu otestovať v kvíze Hrady a zámky Slovenska. Pre odvážnejších, ktorí majú už čo to na Slovensku prejdené tu máme kvíz o známych aj menej známych turistických miestach, poznáte ich všetky?

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár