Dovolenka je čas bezstarostného relaxu, počas ktorého sa len málokto zamýšľa nad tým, že aj toto pohodové obdobie môže mať neblahý vplyv na naše zdravie. Aj počas dovolenky však prídete do kontaktu s nástrahami, ktoré môžu oslabiť imunitu či vykoľajiť celý chod organizmu. Ako si nepriviezť neželané suveníry z dovoleniek?
Azda najčastejším problémom, s ktorým prichádzajú dovolenkári do kontaktu, sú alergie a intolerancie. Pri návšteve exotických destinácií nás prirodzene láka ochutnať miestnu gastronómiu. Ak ochutnávate pre vás nové potraviny, buďte opatrní. „Počas dovolenkovej sezóny majú ľudia viac možností prísť do kontaktu s potravinami, ktoré nemusí ich telo tolerovať. Ide najmä o ovocie a zeleninu, ktoré nie sú pre naše končiny typické, ale tiež ryby a morské plody,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová, pričom dodáva: „Alergiu a intoleranciu je možné odlíšiť najmä na základe rozdielnej rýchlosti nástupu reakcie. Pri alergii sa reakcia dostaví pomerne rýchlo, do niekoľkých minút od konzumácie. Typicky ju sprevádzajú pálenie a opuch slizníc a tráviacimi ťažkosťami. Pri intolerancii nastupuje reakcia omnoho neskôr, po niekoľkých hodinách až dňoch, pričom pacient pociťuje tráviace ťažkosti, malátnosť či bolesti hlavy.“
Pridajte komentár