EAST MAG
Iurii Sukhovii z EPAM: Veríme, že správne riešenia zlepšujú životy ľudí

Iurii Sukhovii z EPAM: Veríme, že správne riešenia zlepšujú životy ľudí

Košice IT Valley je klaster s rôznorodými členmi. Ich cieľ je však rovnaký – zvyšovať povedomie o informačných technológiách a posúvať košický región či jednotlivé firmy vpred. Tentokrát vám predstavujeme globálnu spoločnosť EPAM, ktorá má svoju pobočku aj na Slovensku. 

EPAM Systems je členom klastra od roku 2022. Iurii Sukhovii, GDO EPAM Systems, nám v rozhovore prezradil, čomu sa ich špecialisti venujú, aké produkty vyvíjajú a aké sú ich plány.

REKLAMA

Aký je príbeh spoločnosti EPAM? 

Spoločnosť EPAM System založili v roku 1993 kamaráti zo školy Arkadiy Dobkin a Leo Lozner v americkom Princetone. Odvtedy sa EPAM stal popredným svetovým poskytovateľom služieb v oblasti inžinierstva a vývoja digitálnych platforiem. Sme veľmi hrdí na našu firemnú kultúru a podnikateľský rast. Usilujeme sa o vytváranie príležitostí ku kontinuálnemu vzdelávaniu a rozvoju našich zamestnancov, ktorí pre našich klientov zaisťujú špičkovú úroveň digitálneho inžinierstva. 

Naša Spoločnosť EPAM bola vyhlásená za najlepšiu spoločnosť, ktorá poskytuje IT služby v rebríčku “100 najrýchlejšie rastúcich spoločností” časopisu Fortune v rokoch 2015, 2019 – 2021. V roku 2020 sme získali ocenenie BIG Innovation Awards za vývoj Telescope AI. 

Na aké konkrétne služby sa vaša spoločnosť špecializuje? 

Náš tím je tvorený z konzultantov, dizajnérov, inžinierov, architektov a školiteľov, ktorí našim zákazníkom umožňujú byť konkurencieschopnými a priebojnými na trhu. Zároveň im pomáhajú úspešne sa orientovať v početných vlnách technologických zmien. 

V EPAM poskytujeme služby rozmanitému globálnemu okruhu zákazníkov, a to v 11 rozvíjajúcich sa odvetviach. Medzi našich zákazníkov patrí niekoľko popredných svetových korporácií, viac než 280 našich zákazníkov dokonca figuruje v rebríčku Forbes Global 2000. Náš globálny tím technológov, stratégov a dizajnérov vyvíja riešenia, ktoré vďaka kombinácii inžinierskych znalostí, kreatívneho myslenia a konzultačného prístupu reagujú na najkomplexnejšie problémy našich klientov. 

Ktoré projekty považujete za najvýznamnejšie? 

Vzhľadom na to, že poskytujeme služby stovkám klientov, je ťažké z niekoľko tisícov projektov vyzdvihnúť len jeden. Za najvýznamnejšie projekty považujeme v EPAME tie, ktoré majú významný vplyv na každodenný život. Ako spoločnosť sa zameriavame na podporu zodpovednosti k životnému prostrediu s ohľadom na budúcnosť. Náš prístup k zodpovednosti sa totiž riadi troma zásadami: pracovať eticky, chrániť životné prostredie a podporovať naše globálne aj regionálne komunity. Naši zamestnanci majú možnosť venovať sa vzdelávaniu v oblasti spoločenskej zodpovednosti a zapojiť sa do ekologických a komunitných iniciatív, ktoré sú zamerané na všeobecné blaho.

V spolupráci so spoločnosťou Sims Recycling Solutions zodpovedne opätovne využívame, recyklujeme a upcyklujeme našu vyradenú elektroniku a počítače. Prostredníctvom tohto partnerstva zabezpečujeme bezpečnosť dát a znižujeme logistické náklady. Zároveň však prispievame k vytvoreniu globálnej kultúry ekologickej udržateľnosti naprieč našimi pracoviskami. 

Koľko ľudí, prípadne tímov, pracuje v spoločnosti? 

V súčasnosti má EPAM viac než 57- tisíc zamestnancov vo vyše 50 krajinách sveta. Naša pobočka na Slovensku je zatiaľ veľmi mladá, pretože sme ju otvorili v roku 2019. Aj napriek tomu sa však môžeme pochváliť približne stovkou zamestnancov, ktorí pracujú z rôznych kútov Slovenska. 

Čo si najviac vážite na svojom tíme a na svojich zamestnancoch? 

Môj tím tvoria talentovaní inžinieri, manažéri a zapálení odborníci, ktorí sa trvalo usilujú o kvalitu. Najviac si však na svojom tíme cením schopnosti, skúsenosti a názory. Jednotliví členovia prinášajú do tímu rôzne prednosti a odborné znalosti, čo môže viesť ku kreatívnejším riešeniam problémov a komplexnejšiemu spektru nápadov. Rôznorodý tím môže tiež posilniť kultúru vzdelávania a rastu, nakoľko sa členovia tímu môžu učiť skúsenostiam a znalostiam od ostatných kolegov. 

Ako vidíte budúcnosť služieb a produktov, ktoré poskytujete? 

S radikálne sa vyvíjajúcim technologickým prostredím prichádza budúcnosť, v ktorej sú produkty všadeprítomné, a to vďaka kompletnej automatizácii a interakcii s klientmi. Tá je umožnená rozhraním API a nástupom virtuálnych asistentov s umelou inteligenciou. Spoločnosti by sa mali na túto zmenu pripraviť a využiť príležitosti, s ktorými im dokážeme pomôcť. 

GDO pre EPAM CZ & SK Iurii Sukhovii

Na aký úspech spoločnosti ste vy osobne najviac hrdý? 

Tri roky po sebe sme boli časopisom Newsweek zaradený na zoznam 100 najobľúbenejších pracovísk. Tento zoznam je zostavený na základe spätnej väzby od ľudí. A to, že sme sa umiestnili na popredných priečkach medzi významnými malými, strednými a veľkými spoločnosťami, znamená, že ľudia zdieľajú naše hodnoty a dôverujú nám z hľadiska svojho kariérneho rastu. 

Ovplyvnila pandemická situácia fungovanie spoločnosti? 

Vďaka pandémii sme získali dôležité skúsenosti, ktoré nás posilnili ako tím, aj ako jednotlivcov. V neznámej klíme sme sa naučili, ako sa rýchlo prispôsobiť inému modelu fungovania. Behom niekoľkých dní začala spoločnosť EPAM prechádzať do režimu dištančného pracovného prostredia. Zdravie a bezpečnosť nášho tímu boli a aj sú našou najvyššou prioritou, ale zároveň sme neohrozili kvalitu služieb, ktoré poskytujeme našim klientom. 

V akých odvetviach podľa vás vaše služby pomáhajú najviac? Je možné ich využívať kdekoľvek? 

Prijímame globálnu stratégiu rastu – myslíme a konáme ako startup, pracujeme v multidisciplinárnych tímoch a dosahujeme výsledky. Vytrvalo sa orientujeme na oblasti cestovania a spotrebiteľov, finančných služieb, prírodných vied a zdravotníctva, obchodných informácií a médií, tiež na rozvíjajúci sa softvér a Hi-Tech. Našim klientom umožňujeme obchodnú transformáciu prostredníctvom zapojenia multidisciplinárnych tímov, ktoré kombinujú rozsiahle obchodné znalosti s dizajnovým myslením, prvotriednym inžinierstvom, modernými postupmi, špičkovými nástrojmi a programami pre optimalizáciu výkonu. Spravidla sa označujeme za digitálne orchestratory a zaisťujeme svižnú transformáciu vo veľkom merítku. 

Veríme, že správne riešenia sú tie, ktoré zlepšujú životy ľudí a podporujú konkurenčnú výhodu. Nevytvárame len návrhy, modely a obchodné plány – naše myšlienky ožívajú v rámci kódov a produktov, ktoré sú na trhu. Realizujeme ich pre klientov v 11 odvetviach a sme otvorení novým výzvam. 

Spolupracuje EPAM s nejakou univerzitou v Košiciach? 

EPAM Slovakia je veľmi mladá pobočka spoločnosti EPAM Systems. Kancelárie sme otvorili v roku 2019 a ako viete, potom sa udialo mnoho prevratných globálnych udalostí. V súčasnej dobe s univerzitami v Košickom kraji, žiaľ, nespolupracujeme. Je to však jeden z našich budúcich cieľov, ktoré chceme dosiahnuť. 

Ste súčasťou klastra Košice IT Valley. V čom vidíte jeho význam? 

Sme presvedčení, že je dôležité podporovať takéto organizácie, pretože pomáhajú s mentoringovými programami, technickou podporou a vzdelávaním všetkých IT záujemcov a nadšencov. To môže byť užitočné pre každého, kto pracuje, alebo chce pracovať v odbore informačných technológií v Košickom kraji. Tiež to môže pozitívne ovplyvniť miestnu ekonomiku a vytvoriť nové pracovné príležitosti. 

Ako vnímate Košický kraj alebo región z hľadiska IT? 

EPAM vníma Košický kraj jako jeden z najdynamickejších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich regiónov na Slovensku. Mesto Košice sa vďaka svojej ekonomickej sile a kvalifikovanej pracovnej sile stalo centrom pre mnoho startupov a IT firiem. Región má silnú tradíciu technického vzdelávania, pričom niekoľko univerzít a vyšších odborných škôl ponúka programy súvisiace s IT. Vďaka svojej strategickej polohe, kvalifikovanej pracovnej sile a priaznivému podnikateľskému prostrediu má región dobré predpoklady na to, aby aj v budúcich rokoch priťahoval investície a rozvíjal svoj IT priemysel. 

Páčil sa vám tento rozhovor? Viac o členoch Košice IT Valley si môžete prečítať na našom webe Indexmag.sk v sekcii Predstavujeme členov Košice IT Valley.

Simona Ďurkovič

komentár: 1