EAST MAG
IT Valley v kocke # 5-6

IT Valley v kocke # 5-6

Máj a jún – aktivity, ktoré sa odohrali v týchto dvoch mesiacoch, boli skutočne intenzívne a zároveň zmysluplné. Sme hrdí na to, že  spolupráca s našimi členmi prináša kalendár bohatý na udalosti, ktoré obohacujú IT komunitu. 

Kým sa však necháte unášať letným splínom, prečítajte si, čo sa v máji a v júni dialo v Košice IT Valley. 

REKLAMA

Stav IKT pre študentov TUKE

Aký je súčasný dopyt po zamestnancoch v sfére informačných technológií? Aké má študent po ukončení štúdiá možnosti? Mária Šurimová z Košice IT Valley viedla prednášku o stave IKT v našom regióne a študentom 1. ročníka odboru Hospodárska informatika odpovedala aj na tieto otázky. 

Študentom porozprávala nielen o súčasných štatistikách, ale aj o možnostiach práce v IT svete, o príležitostiach a startupoch. Cieľom prednášky bolo povzbudiť a motivovať najmä dievčatá, aby sa nebáli práce v technologickom odvetví. 

Cena mesta Košice

Začiatkom mája sme mali veľmi príjemnú povinnosť. Zúčastnili sme sa slávnostného odovzdávania Cien mesta Košice, ktoré sú udeľované za vynikajúce tvorivé výkony, významné výsledky a mimoriadne zásluhy vo vedeckej, technickej, kultúrnej, športovej, publicistickej či verejnoprospešnej činnosti. 

Klaster Košice IT Valley získal ocenenie v kategórií Kolektív za dlhodobý a významný prínos pri podpore IT odvetvia v Košickom regióne. Za nomináciu na cenu veľmi pekne ďakujeme Jánovi Majorošovi zo spoločnosti Siemens Healthineers. 

Návšteva z T-Systems International 

12. mája sme v UVP Technicom privítali hostí zo spoločnosti T-Systems International, na čele s Ursom M. Krämerom, Chief Commercial Officer a Michaelom Donatom, Senior Advisor, ktorí prišli spoločne s kolegami z firmy nášho zlatého člena – Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. 

Vzácnym hosťom sme predstavili činnosť nášho klastra Košice IT Valley, súčasné výzvy a tiež naše dosiahnuté výsledky. Hovorili sme o inováciách, miestnom IT ekosystéme, dátovej analýze, vzdelávaní škôl a študentov. Nezabudli sme sa zmieniť ani o všetkých doterajších podujatiach či predstaviť tie, ktoré sú pred nami.

Challenger IDEATOR 

Program Challenger Ideator je určený na rozvoj ideí zaoberajúcich sa riešením problematík, ktorým mesto čelí. 10 súťažných tímov, tri mesiace práce, jeden výherca. Challenger IDEATOR tento rok ocenil tím WeAreTeam, ktorý tvorili Laura Murínová, Patrik Kraviar a Marek Kováč z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Tím navrhol riešenie, ako by mesto Košice vedelo v horizonte jedného roka získať viac ako 1 milión eur. 

Kariéra EXPO 2023

Klaster Košice IT Valley bol aj tento rok súčasťou podujatia Kariéra EXPO 2023, kde sme mali samostatný stánok a pomáhali sme záujemcom a zvedavcom zorientovať sa v možnostiach, kurzoch, akadémiách i webinároch, ktoré svet IT ponúka. 

Náš kolega Viktor Mitruk sa predstavil aj na IT & Skills Stage s témou Možnosti vzdelávania v IT na východnom Slovensku. 

INTRO TO SQL 

Júnové INTRO TO bolo posledným v tomto akademickom roku. Preto sme radi, že sme sa vďaka Zurich Insurance Group mohli na tomto stretnutí zamerať na SQL – Structured Query Language – jazyk, ktorý je určený na manipuláciu a definíciu pojmov. Lektorom bol Peter Husár, ktorý v Zurich Insurance pracuje ako Senior Business Analyst už 7 rokov. 

Absolventi KASV 2020 – 2023 

Košická akadémia softvérového vývoja má ďalších absolventov. Študenti úspešne absolvovali trojročné štúdium programovania, počas ktorého pracovali na zaujímavých projektoch v štyroch košických IT spoločnostiach. Vďaka nim získali cenné skúsenosti, prax a možnosť zamestnať sa v renomovaných IT spoločnostiach. 

Tento rok sa medzi partnerské firmy Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, GlobalLogic Slovakia, Visma Labs Slovakia a Fpt Slovakia pridala spoločnosť Siemens Healthineers

A keďže je akadémia otvorená aj pre ďalších študentov, tak 12. júna sa v UVP Technicom konali prijímacie skúšky pre nových uchádzačov. Tento rok sa na Košickú akadémiu softvérového vývoja prihlásilo rekordne veľa záujemcov. 

Budúci akademický rok privítame 30 nových študentov, ktorým na ich IT ceste držíme prsty! 

Regióny a mestá na ceste k inováciám 

Začiatkom júna sa uskutočnila konferencia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR s názvom Regióny a mestá na ceste k inováciám. Spoluorganizátorom tohto podujatia bol klaster Košice IT Valley a jeho cieľom bolo predstaviť agendu Smart Cities.

V súčasnosti na mnohých inteligentných riešeniach pre samosprávy pracujú aj spoločnosti združené v klastri Košice IT Valley. Počas konferencie sa odprezentovali projekty spoločností Deutsche Telekom, Fpt a Ness. Projekty týchto spoločností sú využívané vo svete a účastníkom môžu poslúžiť ako best practise a inšpirácia.

JAVA BOOTCAMP pre pedagógov

Vzdelávanie stredoškolských pedagógov v IT je kľúčové pre efektívne využívanie technológií vo vzdelávacom procese a pre prípravu študentov na digitálny svet. 

A keďže jednou z hlavných tém klastra je vzdelávanie a podpora zručností budúcnosti, sme hrdí, že sme v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach zorganizovali intenzívny JAVA Bootcamp, na ktorom sa pedagógovia zdokonalili v programovacom jazyku.

V rámci dvojtýždňového programu strávili účastníci až 60 hodín získavaním nových vedomostí. Tento úspešný program privítal 11 pedagógov zo šiestich rôznych škôl.

Finále LAB IT Creativity vol. 2 

Výborné prezentácie, skvelá atmosféra, jedinečné projekty a ešte výnimočnejší študenti. Týmito slovami by sa dalo zhrnúť finále projektu LAB IT Creativity 2.

Mali sme možnosť vypočuť si 10 prezentácií študentov siedmich gymnázií v spolupráci s mentormi šiestich IT firiem. Porota ocenila 3 tímy s najlepšími projektmi, ktorým ešte raz srdečne blahoželáme. Taktiež bola udelená špeciálna cena za mimoriadne prezentačné zručnosti. 

LAB IT Creativity je projekt združenia Košice IT Valley, Krajského samosprávneho kraja a Technickej univerzity v Košiciach, ktorý prepája pedagógov a študentov gymnázií východného Slovenska s univerzitou a s mentormi IT firiem.

Konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu:
Ako umelá inteligencia ovplyvní našu spoločnosť? 

Umelá inteligencia na nás „útočí“ zo všetkých strán. Máme ju velebiť, alebo sa jej obávať? Na tieto i množstvo iných otázok nám dalo odpovede niekoľko odborníkov a špecialistov z odboru informačných technológií, ktorí pôsobia v renomovaných košických IT firmách. Mali by sme sa učiť a vzdelávať v tejto rovine čo najviac.  

Veríme, že ste s nami prežili bohatý čas nabitý inšpiratívnymi myšlienkami, skvelými ľuďmi a výživnou diskusiou. Tému umelej inteligencie sme určite nevyčerpali, no napriek tomu sa našim spíkrom a moderátorom podarilo medzi nás priniesť zaujímavé poznatky a skvelú debatu o AI.

Networking s letným nádychom 

Opäť sme pred útekom na dovolenky posilnili vzájomne vzťahy s členmi a podporovateľmi klastra. Večer plný diskusií a uvoľnenej atmosféry sme strávili v Bakoš Bistro pri vynikajúcom jedle a dobrej hudbe. 

Na networkingovom stretnutí sme privítali aj našich nových členov, ktorí nám odprezentovali portfóliá ich spoločností.

Vítame nových členov! 

Chceli by sme privítať našich nových členov, ktorými sú Medzinárodné letisko Košice, Gymnázium Opatovská cesta 7, Košice a TPA Slovakia

Vitajte a dúfame, že sa vám bude v našom klastri páčiť! 

A čo plánujeme a chystáme v ďalších mesiacoch? Nechajte sa prekvapiť a sledujte naše sociálne siete: Facebook, Instagram alebo LinkedIn alebo sa prihláste na odber newslettra, s ktorým budete mať všetky najčerstvejšie informácie vždy poruke. 

Inšpiratívne čítanie na dlhé letné ničnerobenie: 

Prečítajte si článok o tom, ako Košičania vďaka umelej inteligencii dokážu identifikovať nádorové ochorenie v našom tele: https://eastmag.sk/2023/06/28/umela-inteligencia-uz-aj-vdaka-kosicanom-identifikuje-nadorove-ochorenia-pluc/

alebo ako najväčší zamestnávateľ na východe Slovenska dokáže vďaka AI ušetriť ročne nemalé peniaze: https://eastmag.sk/2023/06/23/v-u-s-steele-vdaka-umelej-inteligencii-usetria-rocne-miliony-eur/

Taktiež si môžete prečítať rozhovor s našimi členmi. Najnovšie predstavujeme člena EPAM Systems – globálnu IT firmu, ktorá má svoju pobočku aj na Slovensku: https://eastmag.sk/2023/07/10/iurii-sukhovii-z-epam-verime-ze-spravne-riesenia-su-tie-ktore-zlepsuju-zivoty-ludi/

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár