EAST MAG
V U. S. Steele vďaka umelej inteligencii ušetria ročne milióny eur

V U. S. Steele vďaka umelej inteligencii ušetria ročne milióny eur

Konferencia o AI odhalila množstvo noviniek

Ste fascinovaní rýchlym vývojom umelej inteligencie? Alebo skôr patríte k tým, ktorí v jej využívaní vidia množstvo hrozieb a otáznikov? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako by AI dokázala naštartovať váš biznis, prípadne ako by ste vďaka nej dokázali ušetriť? Myslíte, že na východnom Slovensku ju už využívame dostatočne? Účastníci konferencie „Región budúcnosti – budúcnosť regiónu“, ktorú usporiadal klaster Košice IT Valley, v tom už majú jasno. Fundovaní spíkri z rôznych oblastí im 21. júna vo Východoslovenskej galérii zodpovedali množstvo otázok.

Konferencie sa zúčastnilo množstvo zástupcov popredných podnikateľských subjektov či spoluzakladateľov startupov. Online sa pripojila aj poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann. Zdôraznila, že sa na pôde parlamentu problematikou AI dôkladne zaoberajú a umelú inteligenciu rozdelili do 5 kategórií – zakázanú, resp. s neakceptovaným rizikom, ako je napríklad biometrické spracovanie dát, vysoko rizikovú, kde patria medicínske informácie či sociálne siete, AI všeobecného využitia – chat GPT, AI s limitovaným rizkom – chatboty a bezrizikovú AI.

REKLAMA

Je nevyhnutné stanoviť jasné etické kritériá, ktoré nám umožnia chrániť ľudskú dôstojnosť a práva, aby AI bola vždy dôstojná a bezpečná… žiaľ, SR je na chvoste, čo sa týka vzdelávania v oblasti AI. V jej kontexte je pritom dôležité celoživotné vzdelávanie…. Ľudia na Slovensku sa boja, že kvôli AI stratia prácu. Podľa analýz bude práce dosť, my len musíme zabezpečiť, aby na ňu ľudia boli pripravení,“ objasnila.

V budúcnosti nám nebude stačiť ovládať jedno konkrétne odvetvie. Hlavná bude prierezovosť

Predseda správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman tiež zdôraznil, že jediné, čo nás v budúcnosti zachráni, bude vzdelanie. Ľudia vo firmách budú musieť myslieť kriticky. Hlavná bude prierezovosť viacerými odvetviami a práca v tíme.

Martina Szabóová z Technickej univerzity v Košiciach porozprávala o spolupráci medzi univerzitou a nemocnicou v Martine. Realizujú spolu projekt, v rámci ktorého AI pomáha lekárom identifikovať na snímkach nádorové ochorenia pľúc.

Umelá inteligencia bude prácu brať i dávať

Panelová diskusia na tému Znalostná ekonomika na východnom Slovensku zase predstavila prítomným názory troch spoluzakladateľov medzinárodne úspešných startupov.  Mária Virčíková, spoluzakladateľka startupu MATSUKO, na Košiciach vyzdvihla „skvelý technologický hub“.

“Umelá inteligencia je technológia, ktorá mení všetky oblasti života. Ide o nástroj so širokým záberom, ktorý umožňuje ľuďom prehodnotiť, ako integrujeme informácie, analyzujeme údaje a využívame výsledné poznatky na zlepšenie rozhodovania. Zatiaľ čo AI má potenciál automatizovať mnoho pracovných miest, má tiež potenciál vytvárať nové pracovné miesta a odvetvia. AI je nástroj, ktorý môže zvýšiť našu produktivitu, pomôcť nám tvoriť a podobne, a nie nahradiť ľudskú inteligenciu a prácu. Pomáha nám robiť lepšie rozhodnutia tým, že im poskytne presnejšie a relevantnejšie informácie.”

Spolu s ňou diskutovali aj Jozef Maruščák, spoluzakladateľ startupu Sudolabs a spoluzakladateľ startupu Reflect Notes Vojtech Riník.

Michal Kováčik, software developer z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, poukázal v súvislosti s AI na hrozbu – ak sa na ňu budeme príliš spoliehať, môže nás to prevalcovať.  Prestaneme sa v danej problematike orientovať a ak nastane problém, nedokážeme ho už vyriešiť.

Oddelenie umelej inteligencie funguje v U. S. Steele už tri roky

Róbert Vandlík, Head of Digital Team U. S. Steel Košice, viac vyzdvihol schopnosť AI šetriť firmám financie. Prezradil, že už pred vyše troma rokmi začali vo firme budovať oddelenie AI. Dnes úspešné.

„AI modely využívame priamo vo výrobe – napríklad pri nákupe rudy nám AI za 2 mesiace ušetrí 800-tisíc eur… Ročne sme vďaka AI optimalizovali počet odchádzajúcich kamiónov o 2000. Nastúpili sme na cestu AI trošku skôr ako naša spoločnosť v Amerike.“ Prezradil, že AI využívajú pri predikcii procesných parametrov, optimalizácii s veľkými dátami, rozhodovacích stromoch, vizualizácii a konsolidácii dát či pri činnostiach, kde systém AI dozerá na kvalitu produktov namiesto operátora. „Určite sa AI nezbavíme. Je tu a bude jej stále viac.“

Výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková vyslovila presvedčenie, že Európsky parlament a komisia budú spolupracovať a regulácie nebudú natoľko prísne, aby bránili rozvoju podnikania.

„Verím, že aj tu na východe budeme vedieť potrebnou transformáciou a zmenou učebných osnov rýchlo naskočiť. Máme drive a inovatívnosť, čo nás odlišuje od ostatných,“ dodala na záver.

komentáre 3