EAST MAG
Nástroje umelej inteligencie môžu pri investovaní pomôcť
Zdroj foto: pexels.com/ Tara Winstead

V investičnom svete môže AI pomôcť, človeka ale nenahradí

ChatGPT a ďalšie nástroje na báze umelej inteligencie síce môžu v investovaní predstavovať výhodnú pomôcku, ale majú svoje limity. A čo je najdôležitejšie, človeka nikdy úplne nenahradia.

Myslí si to zakladateľ českej investičnej platformy Fondee, ktorá pomáha zhodnocovať úspory klientom aj na Slovensku. „ChatGPT má potenciál na to, aby signifikantne zefektívňovala prácu, môže byť užitočnou napríklad pri vyhľadávaní alebo agregácii informácií ohľadom konkrétneho cenného papiera. Určite by som nepovedal, že táto technológia môže nahradiť kvalitnú a personalizovanú prípravu dlhodobých investičných stratégií. Určite môže ohroziť sektor investičných poradcov,“ hovorí Jan Hlavsa z Fondee.

REKLAMA

AI nie je v investičnom svete žiadnou novinkou

Algoritmy, ktoré dokážu spracovať veľké množstvo voľne dostupných dát a na ich základe obchodovať a zároveň sa učiť z histórie, sa už desiatky rokov používajú. Niektoré špecializované zahraničné hedge fondy sa dokonca priamo na to zameriavajú. „Niektorým to funguje lepšie, iným horšie. Rozhoduje kvalita nastavenia algoritmu a kvalita dát, ktoré algoritmus spracováva,“ uvádza Hlavsa.

Využiť stroje typu ChatGPT na automatizáciu obchodovania na burze je ale skôr utópia. „ChatGPT a jemu podobné nástroje sú primárne jazykoví roboti, nie obchodné systémy. Vedia dobre vyhľadávať a agregovať už existujúce texty. V tom je ale veľký rozdiel. Pre automatické obchodovanie na burze a vyhľadávanie vhodných príležitostí sú potrebné analytické a matematické nástroje. Nie lingivistické, komentuje možnosť využitia existujúcich jazykových AI v investíciách Hlavsa.

Umelá inteligencia je nástroj, nie mozog

ChatGPT by podľa neho mohol fungovať podobne ako doteraz používané algoritmy. „Rovnako ako pri analýze cenných papierov aj pri analýze trhu sa stane dobrou pomôckou. Keď dokáže efektívne agregovať informácie a dáta. Nakoniec to ale vždy bude iba pomôcka; konkrétny záver si analytik musí urobiť sám,“ hovorí. AI rád prirovnáva k nástrojom na zefektívnenie práce. Tak ako ním vo svojej dobe bol e-mail, internet, MS Office alebo napríklad Bloomberg terminal.

Výzvou podľa neho bude, ako AI dokáže nahradiť bankárov a poradcov. „Už dlho vieme, že aktívna správa peňazí nemusí byť lepšia ako pasívne investície, ktoré podľa štatistík prinášajú dlhodobo lepšie zhodnotenie. Sektor finančných poradcov sa tak má čoho obávať aj bez umelej inteligencie, ktorá môže podstatnú časť ich práce zastúpiť,“ myslí si Hlavsa. Upozorňuje, že než sa spoliehať na AI alebo kohokoľvek iného, ​​kto by peniaze spravoval, je lepšie investovať tam, kde nie je potrebné byť aktívnym traderom.

tlačová správa

Pridajte komentár