EAST MAG
8 zaujímavostí zo sveta zvieracej ríše. Vydry. Foto: Shutterstock
Zdroj: Pexels.com

8 zaujímavostí zo sveta zvieracej ríše

Svet je plný fascinujúcich zaujímavostí a ríša zvierat je nevyčerpateľnou studnicou. Prinášame vám 10 zaujímavosti zo sveta zvieracej ríše, o ktorých ste možno nevedeli. Niekedy je dobré rozšíriť si svoje znalosti či obzory a dozvedieť sa takéto neobyčajné výnimočnosti.

Vražedné činčily 

Činčila – malé rozkošné zvieratko, ktoré môžete chovať aj u seba doma. No vedeli ste, že jej srsť je taká hustá a mäkká zároveň, že v nej nemôžu žiť kožné parazity – napríklad blchy? Je totiž vysoká šanca, že by sa zadusili. Okrem iného majú činčily aj najvyššiu hustotu srsti zo všetkých suchozemských zvierat. 

REKLAMA
Zdroj: Pexels.com

Plávajúce slony 

Slony majú viacero jedinečných prvenstiev, ktorými sa môžu pochváliť. Medzi ich unikáty určite patrí aj schopnosť plávať – sú totiž výbornými plavcami. Dokonca nemajú problém plávať ani pod vodou, pretože chobot používajú ako šnorchel. Africké slony môžu preplávať aj vyše 40 kilometrov alebo dokážu plávať 6 hodín nonstop a následne odpočívať bez toho, aby sa potopili. 

Zdroj foto: Pexels.com

Dlhé a fialové 

Určite ste si všimli, či už v zoologických záhradách alebo v dokumentárnych filmoch, že žirafy majú tmavý jazyk. Niektorí vedci sa zhodujú, že môže byť dokonca až čierny. Je to spôsobené hustotou tmavých farebných pigmentov. Vedúcou teóriou, ktorou sa vedci nechávajú viesť, je, že melanín poskytuje ochranu pred UV žiarením a teda zabraňuje tomu, aby sa ich jazyky počas kŕmenia a naťahovania sa za šťavnatými listami spálil.

Zdroj foto: Pexels.com

Skokan si neodskočí…

Žaby vraj nie sú ničím zaujímavé? Druh Skokana lesného, ktorého môžete nájsť na Aljaške, dokáže zadržať moč až na 8 mesiacov. Prečo to robí? Vraj mu zadržiavanie moču pomáha prekonať dlhú zimu. 

Svetielkujúci škorpión 

Fascinujúci tvor, ktorý dokáže zabíjať. No dokáže toho oveľa viac. Aj keď svojím vzhľadom mnohých nepresvedčí o tom, aby ho mali doma v terárku, dokáže veľké veci. Aby napríklad prežil v rôznych prostrediach, musí sa im prispôsobiť. To znamená, že má schopnosť zadržať dych až na 6 dní. A to je len jedna zo superschopností, ktorými škorpióny disponujú. Vydržia tiež rok bez jedla a dokážu vyliezť takmer na akýkoľvek povrch. Niektoré dokonca svetielkujú pod ultrafialovým svetlom. Zázrak…

Zdroj foto: Pexels.com

Tichý zabijak 

Viete, prečo niekedy žralokom dávame takéto prirovnanie? Je to jednoduché. Je vedecky dokázané, že žiadny druh žraloka nedokáže vydávať zvuky. Ani u jediného z 500 rôznych druhov žralokov vedci nenašli žiadny orgán, ktorý by mohol produkovať zvuk.

Zdroj foto: Pexels.com

Rozkošné morské vydry

Tieto živočíchy sú charakteristické svojou sociálnou povahou a silnými rodinnými väzbami. Keď totiž morské vydry spia alebo len tak oddychujú, držia sa za ruky, aby sa navzájom nestratili. Držanie sa za “ruky” umožňuje vydrám udržiavať tesný kontakt so svojimi spoločníkmi, s ktorými tak posilňujú aj sociálne puto. Týmto spôsobom vydry prejavujú starostlivosť o blízkych a zabezpečujú im bezpečnosť. No nie je to rozkošné? 

Zdroj foto: Pexels.com

Osamelá alpaka = mŕtva alpaka 

Stádovité zviera, ktoré má silné sociálne väzby so svojimi druhmi. Ak si chcete zadovážiť aplaku, tak jedine v páre. Osamelé jedince totiž môžu trpieť z dôvodu osamelosti stresom. Keď sú alpaky v skupine, cítia sa bezpečnejšie a majú možnosť interagovať sa so svojimi rovesníkmi. Spoločnosť ďalších alpák znižuje stres a pôsobia blahodarne na ich psychické zdravie.

Zdroj foto: Pexels.com

Koľko zaujímavostí ste už poznali? Ak sa vám článok páčil, odporúčame vám náš KVÍZ: Zvieracia ríša je plná kuriozít. Vyznáš sa v nich?, v ktorom si môžete overiť svoje ďalšie podobné vedomosti.

Simona Ďurkovič

komentáre 2