EAST MAG
kancelária

Aj v kancelárii sa môžete správať ekologicky. Poznáte tieto triky?

Šetriť životné prostredie? Prekvapivo vám toto rozhodnutie môže ušetriť aj nejaké tie náklady. Ako sa správať ekologicky v kancelárii? Máme pre vás niekoľko tipov, za ktoré vám nepoďakuje len planéta, ale aj vaša peňaženka.

Tlač? Ale čo keď dávno nie je nutná

Je naozaj nutné všetko a pravidelne tlačiť, alebo je dávno jednoduchšie skladovať dokumenty digitálne? Predsa len tlač nevyžaduje len tlačiareň, elektrickú energiu, farbu, ale aj papier. Preto sa práve teraz môžete rozhodnúť, že tlač obmedzíte na nevyhnutne nutnú. Okrem nákladov na tlač ušetríte aj náklady na skladovanie a archiváciu dokumentov. Kedy tlačiť? Pokiaľ to situácia vyžaduje, potom tlačte s pokojným svedomím. Máme pre vás ďalšie tipy, ako ušetriť aj pri tlači a ako z vašej tlačiarne vyťažiť maximum. Keď tlačiť, tak obojstranne.

REKLAMA

Tlači sa dnes nevyhnete? Potom šetrite náklady na tlač a spotrebu papiera. Okrem obojstrannej tlače myslite na vhodné ekonomické písmo, ktoré spotrebuje menej náplne do tlačiarne. Okrem nízkonákladovej tlače nezabudnite využívať úsporný režim prístroja. Za zmienku stojí aj výmena tonerov, ktorej sa čas od času nevyhnete. Vedeli ste, že prázdne tonery niektorí obchodníci vykupujú? Repasované a alternatívne tonery potom vďaka výkupu tonerov zaobstaráte lacnejšie ako tie originálne, pritom mnohokrát tlačia nemenej kvalitne.

TIP: Pre potreby tlače kúpte kvalitný recyklovaný papier. Pri jeho použití šetríte až 75% spotreby energie a až 80% vody.

Triediť odpad? Ale to je samozrejmosť

Menej odpadu, menej starostí. Lenže ani doma a ani v kancelárii nejde obmedziť množstvo odpadu tak rýchlo. Nebojte sa, aj malé kroky dopredu sa počítajú. Tým prvým je triedenie odpadu do jednotlivých kategórií. Pokiaľ zatiaľ netriedite odpad, smelo sa do recyklácie vrhnite. Vďaka tomuto kroku navyše budete mať prehľad, koľko jednotlivých kategórií odpadov vlastne produkujete. Po niekoľkých týždňoch sa budete môcť rozhodnúť, v ktorej z nich začnete s redukciou. Zvládnete obmedziť množstvo odpadkov, ktoré vaša kancelária generuje?

TIP: Ako znížiť množstvo obalov a tým odpadov? Stavte na ekonomické nákupy. Ušetríte aj finančne. Veľké balenia kancelárskych potrieb bývajú dostupné za výhodné ceny.

Kvalita namiesto kvantity

Keď už sme pri tých odpadoch, pozrite sa na malú chvíľu do svojho okolia. Čo napríklad pracovný stôl. Aké písacie potreby tu vidíte? Napríklad také jednorazové a nekvalitné perá väčšinou nakoniec po vypísaní skončia v koši. Dnes však na trhu nájdete množstvo kvalitnejších písacích potrieb s meniteľnými náplňami. Niekedy je aj napriek vyšším obstarávacím nákladom hodnota kvalitných pomôcok vykúpená dlhou životnosťou a možnosťou používať ich po celé roky.

Objavte kúzelný kompost

Zvyšky desiat či obedov končí v koši. Čo keby ste ale so svojimi kolegami vymysleli nový projekt? Možno je skvelý čas na chov dážďoviek! Kompostovateľný odpad môžete ukladať do kompostovača, ktorý si s trochou šikovnosti zvládnete vyrobiť sami. Ostatne, kvalitný kompost potom doslova nechá rozkvitnúť aj vašu kanceláriu – použiť ho môžete pri starostlivosti o rastliny. A že žiadne nemáte? Hurá po ne, vaša kancelária si zaslúži trochu tej zelene. Ostatne, ste na ceste za zelenšiu kanceláriu, nie?

komentár: 1