EAST MAG
Ivan Radvák
Ivan Radvák Foto: LEMUR

Technologická spoločnosť Vissim oslávila prvý rok pôsobenia v Košiciach

Head of R&D Center Ivan Radvák: Od roku 2024 bude mať Vissim jediné centrum pre vývoj softvéru práve tu

Spoločnosť Vissim oslávila v lete prvý rok fungovania v Košiciach. Hoci malo jej vedenie hneď na úvod veľké plány, nielenže sa ich podarilo naplniť, ale i ušetriť čas na ich realizáciu. Nórska strana preto rozhodla, že jediné centrum na vývoj softvéru bude od konca roka 2023 v Košiciach. O výzvach a ambíciách unikátneho R&D centra technologickej spoločnosti Vissim sme sa porozprávali s Košičanom Ivanom Radvákom, ktorý vo Vissim zastáva funkciu Head of R&D Center.

Do spoločnosti Vissim ste nastúpili minulý rok v  septembri ako projektový manažér. Aktuálne však už zastávate celkom inú funkciu a máte „pod palcom“ lokálny trh. Ako k tomu došlo?

REKLAMA

Áno, pôvodne som nastúpil ako projektový manažér a pomáhal som Mariánovi (zakladateľovi) s nastavením základných procesov fungovania R&D centra, ale hlavne so zabezpečením knowledge transfer z ostatných vývojárskych centier do Košíc. No a keďže sa všetko darilo lepšie, ako sme plánovali, Mariána potrebovala organizácia na globálne R&D témy. Čiže postúpil na pozíciu R&D Director pre Vissim. Z môjho pohľadu je to obrovský úspech aj pre Košice. Z tejto pozície totiž bude môcť výraznejšie ovplyvniť smerovanie celej spoločnosti. No a tak mám lokálne R&D centrum v Košiciach na starosti od februára 2023 ja.

Aká bola vaša cesta do spoločnosti Vissim?

Viac rokov som fungoval vo svete väčších korporátov na rôznych pozíciách – od technických cez lokálny manažment až po manažment globálnych oddelení dodávajúcich rôzne produkty. Popri globálnej pozícii som ostatné roky intenzívne budoval interný R&D tím v spoločnosti Deutsche Telekom IT. Videl som veľký potenciál a priestor pre investíciu do tímu, ktorý bude vyvíjať produkty od myšlienky až po dodanie na trh. A práve popri tejto aktivite som stretol Mariána, keďže nám prišiel do Telekomu pomôcť z hľadiska produktového riadenia. Začali sme veľa komunikovať ohľadne našich ambícií a vízií, čo by sme chceli v Košiciach dosiahnuť. Našli sme mnoho spoločných prienikov. No a keď Marián dostal možnosť rozbehnúť R&D centrum pre spoločnosť Vissim, veľmi rýchlo sme sa dohodli na spolupráci. A tak som tu. (Úsmev.)

Firma s nórskou kultúrou

Vissim rieši predsa len špecifickú oblasť podnikania, našli ste sa v tom?

Áno, našiel. Mojou ambíciou bolo byt súčasťou menšej produktovej firmy, ktorá bude zastávať špeciálne miesto v našom regióne. Chcel som byť bližšie pri produkte a hlavne mať možnosť ovplyvniť firmu z pohľadu nastavenia kvalitného softvérového vývoja, a tým kvalitných produktov. No a práve toto som našiel tu vo Vissime. Firma s otvorenou nórskou kultúrou ma lákala aj z dôvodu, že tu viete spoznať všetkých zamestnancov – od majiteľov až po tých, čo implementujú naše riešenia priamo u zákazníka. Veľmi rýchlo vám to vie dať jasný obraz o hodnotách spoločnosti a jej smerovaní.

Vissim prednedávnom oslávil prvý rok svojej existencie v Košiciach. Keďže vravíte, že všetko išlo lepšie ako malo, aké sú teda najbližšie plány košickej pobočky?

Môžem povedať, že sa nám minulý rok vydaril nad očakávania – a to najmä vďaka tímu odborníkov, ktorý to tu rozbiehal. Patrí im obrovská vďaka, keďže išli do rizika a menili firmu na základe vízie niekoľkých ľudí. Za to sme im nesmierne vďační, ako aj všetkým ostatným, ktorí sa k nám pripojili postupne.

V priebehu pár mesiacov sme sa dostali na stav 30 ľudí, a to sa nebavíme o junioroch, ale primárne o kvalifikovaných expertoch vo svojej oblasti – od architektov, developerov, analytikov až po špecifické pozície určené pre vyštudovaných fyzikov a matematikov. To, samozrejme, spôsobilo, že aj najvyšší manažment nám dôveruje natoľko, že prišlo rozhodnutie do konca roka vyvíjať všetky produkty spoločnosti Vissim v Košiciach, čím sa staneme jediným R&D centrom pre Vissim od začiatku roka 2024. To nás zaväzuje nielen dodávať kvalitný softvér, ale do veľkej miery aj výskumné témy a riešenia, ktorými budeme schopní inovovať naše existujúce produkty, poprípade priniesť nové produkty za účelom zvyšovania spokojnosti zákazníkov, a tým aj celkovú hodnotu firmy.

Ivan Radvák, Foto: LEMUR

Stále hľadajú nových zamestnancov

Aktuálne ešte hľadáte nejakých nových zamestnancov?

Áno. Keďže máme do konca roka prebrať cele produktové portfólio našej spoločnosti, budujeme nový tím, ktorý bude vyvíjať systémy na správu a ochranu veterných parkov na moriach. Vďaka tomu rozšírime pôsobenie už existujúcich tímov v oblastiach Vessel Traffic Management, Maritime Awarness alebo tímu, ktorý vyvíja systémy na predchádzanie enviromentálnym katastrofám ako napr. únik ropy.

Ľudí na aké pozície teda hľadáte?

Momentálne hľadáme primárne backend and frontend developerov, DevOps a Quality inžinierov a tiež ľudí zaoberajúcich sa dátami. Okrem technických rolí hľadáme aj zamestnancov na manažment SW vývoja, produktový manažment a podobne, čo je dobrým trendom, keďže sa nám okrem technických rolí darí vytvárať aj príležitosti pre ľudí z oblasti biznisu, produktu a predaja.

Práca je to pomerne špecifická, ako to na východnom Slovensku vyzerá s „trhom“ potenciálnych zamestnancov?

Trh ľudí tu naozaj nie je taký veľký, ako by sa mohlo zdať, aj keď tu máme veľa IT firiem. Našou obrovskou výhodou však je neštandardná doména, špecifický typ softvéru a tiež výskumné aktivity, na ktorých pracujeme, ako sú detekovanie olejových škvŕn na morskej hladine, detekovanie anomálií pri pohybe lodí či optimalizácia ich pohybu napr. po veterných parkoch. To je určite veľkým lákadlom pre ľudí, ktorí majú radi výzvy.

Obavy o budúcnosť rozhodne nemajú

Pán Kušnír pred časom spomínal, že hlavnou ambíciou v začiatkoch košickej pobočky Vissim bolo nadviazať partnerstvá a spoluprácu so školami. Podarilo sa to?

Áno, podarilo. Sme hrdí na nadviazanie aktívnej spolupráce s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde spolupracujeme na téme optimalizácie logistiky lodí. Univerzita sa  zhostila tejto úlohy veľmi aktívne a už máme prvé výsledky. To len podporí cieľ vybudovať spoločný Lab s UPJŠ, a tým pádom dlhodobú spoluprácu na ďalších zaujímavých výskumných témach.

Taktiež sme súčasťou IT Valley a Inovačného centra KSK, čo nám dáva možnosť napĺňať jednu z našich priorít v regióne, a to aj spoluprácu so strednými školami. Tu vidíme obrovský potenciál na oslovenie žiakov na spoluprácu a možnosť dokázať im, že aj Košice ponúkajú miesto pre svetové príležitosti ich rozvoja.

Máte v súvislosti s R&D aktivitami a ich budúcnosťou nejaké obavy? Alebo ide všetko naozaj tak ľahko.

Čo sa týka R&D stratégie a firmy ako takej, tam žiadne obavy nemám. Máme jasnú víziu na najbližšie roky, ako rozvíjať a inovovať naše produkty. O nich je v našej doméne veľký záujem. A či to ide ľahko? Určite to nie je jednoduché, ale môžem povedať, že vďaka vynikajúcemu tímu, ktorý máme, je náš život oveľa ľahší.

Pridajte komentár