EAST MAG
limitovaná 0 € bankovka k MMM
zdroj foto: Košice Región

Medzinárodný maratón mieru priensie zrýchlený vlak či limitovanú 0 € bankovku

Medzinárodný maratón mieru oslávi 1. októbra svoje sté výročie. Zaknihuje tak svoju historickú dôležitosť nielen v športovom svete, ale aj ako symbol mieru a zdravia pre celý svet. Pri tejto príležitosti Košický samosprávny kraj spolu s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus zabezpečili pre bežcov zo vzdialenejších častí Slovenska Maratónsky expres a predstavili špeciálnu zberateľskú 0 € bankovku s jedinečným dizajnom. 

Na Medzinárodný maratón mieru špeciálnym vlakom

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach je známy svojou dlhou históriou a úžasnou atmosférou. Ako prestížna udalosť sa stal známym nielen svojimi športovými výkonmi, ale aj svojou schopnosťou združiť ľudí z celého sveta v mene mieru a zdravia. Tento výročný maratón očakáva historicky najväčší počet prihlásených bežcov. Organizátori si dali záležať na tom, aby bol jubilejný ročník nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých účastníkov. 

REKLAMA

V spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Košice Región Turizmus zabezpečili špeciálny vlakový spoj – Maratónsky expres. Vlak poslúži na rýchlu a pohodlnú cestu pre bežcov a fanúšikov z rôznych častí Slovenska. Maratónsky expres uľahčí prístup na túto unikátnu športovú akciu.

„Tohtoročný maratón je historickým míľnikom nielen pre mesto Košice, ale aj pre celé Slovensko.  Preto sme na župe pre špeciálny jubilný ročník a jeho podporné aktivity vyčlenili rekordných 75-tisíc eur. Jedným z lákadiel pre návštevníkov je aj expresný vlak, maratónsky expres. Už v roku 2019 sme s radosťou sledovali, ako priviezol do Košíc stovky vášnivých bežcov a ich priaznivcov. Bolo to impozantné a inšpirujúce,“  povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Vzhľadom na 100. výročie založenia maratónu je tento rok záujem bežcov ešte vyšší . „Očakávame, že podobne ako vlani bude vypredaný do posledného miesta. Medzinárodný maratón mieru je nielen športovou súťažou, ale aj symbolom mieru, jednoty a zdravia. Je to príležitosť ako ukázať našu pohostinnosť a otvorenosť voči svetu. Verím, že tento výročný ročník bude jedným z mnohých krokov k posilneniu našich väzieb a kultúrnej výmeny s ľuďmi z rôznych častí sveta,“ dodal Trnka.

Maratónsky expres pre bežcov i fanúšikov

Maratónsky expres je určený pre všetkých maratónskych bežcov, ich podporovateľov a vášnivých nadšencov behu, ktorí chcú pricestovať za týmto historickým podujatím ekologickou formou verejnej dopravy. Vlakový spoj bude vypravený z Bratislavy do Košíc 30. septembra 2023 o 9:12 hod., s návratom späť dňa 1. októbra 2023 o 15:50 z Košíc. Maratónsky expres ponúka možnosť nástupu a výstupu na viacerých zastávkach, vrátane Bratislavy, Trnavy, Trenčína, Žiliny, Liptovského Mikuláša a Košíc, čím sa snaží čo najviac uľahčiť prístup pre všetkých záujemcov. 

Cestujúcich v tomto vlakovom spoji čaká príjemný sprievodný program a občerstvenie. V párty vagóne budú prebiehať rôzne interaktívne diskusie so skúsenými odborníkmi na športovú prípravu a výživu. Svoje rady a skúsenosti vám odovzdajú výživová odborníčka a certifikovaná osobná trénerka Veronika Hanáková. Môžete stretnúť fenomén na českej bežeckej scéne a autor vlastnej bežeckej školy Miloš Škorpil. Na palube vlaku bude taktiež vedec a bežec, ktorý má na konte viac ako sto odbehnutých maratónov, Viliam Novák. 

Online lístky na Maratónsky expres sú v predaji od 1.7.2023 na webovej stránke www.vylety.kosiceregion.travel.

Špeciálna zberateľská bankovka s dôležitým vizuálom

K okrúhlemu výročiu maratónu je vytvorená špeciálna edícia bankovky Euro Souvenir. Na bankovke budú zobrazené symboly MMM – holubica ako symbol mieru, maratónec, ktorý symbolizuje víťazstvo nad samým sebou a Dóm sv. Alžbety – ikonická dominanta mesta Košice. Tento exkluzívny suvenír bude k dispozícii v obmedzenom náklade 5000 kusov za cenu 3 €/kus. Predaj bude oficiálne spustený 29. septembra 2023 o 10:00 hodine v Regionálnom informačnom bode, Hlavná 48, v Košiciach a otvorené bude aj v deň maratónu.

„Unikátny suvenír predstavuje špeciálnu zberateľskú bankovku, ktorá má výnimočný vizuálny dizajn. Bankovka je vytvorená ako výraz uznania k histórii a významu tohto prestížneho podujatia, ktoré spája ľudí z celého sveta v mene mieru a športovej vášne. Jej jedinečný dizajn zachytáva ducha maratónu a jeho význam pre Košice i celé Slovensko. Chcem vyjadriť veľkú vďačnosť organizátorom tohto podujatia a všetkým, ktorí už roky prispievajú k tomu, že sa tento maratón stal naozaj výnimočným. Verím, že spolu urobíme z jubilejného 100. ročníka nezabudnuteľnú udalosť pre všetkých zúčastnených. Tešíme sa na stretnutie s bežcami, fanúšikmi a návštevníkmi z celého sveta a dúfame, že ich pobyt v Košiciach a v Košickom kraji bude plný radosti, športovej vášne a nezabudnuteľných zážitkov,“ povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. 

Košice Región Turizmus

Košice Región Turizmus je organizácia zaoberajúca sa destinačným manažmentom pre región Košického kraja. Orientujeme sa na marketing a rozvoj destinácie, ale aj vytváranie produktov cestovného ruchu. Za naše základné hodnoty považujeme kreatívny prístup, inovatívne riešenia a budovanie efektívnych partnerstiev.

komentár: 1