EASTMAG
Margecianske fajnoty
Foto: Andrea Bercik

Margecianske fajnoty naozaj skvelo chutia. Okoštovali sme a nemáme slov

Výnimočné podujatie, na ktorom môžete ochutnať desiatky tradičných jedál nielen z Dolného Spiša, Šariša, Gemera, Abova, ale aj z iných regiónov Slovenska a zahraničia, v sobotu pritiahlo davy hladošov. Ochutnávalo sa vo veľkom a Margecany azda nikdy neboli také preplnené. Festival Margecianske fajnoty stihnete aj zajtra a veru, mali by ste ho zažiť na vlastnej koži. Vaše chuťové poháriky budú plakať od šťastia.

Žienky v krojoch pripravujú priamo na mieste množstvo lahôdok, ktoré sa oplatí ochutnať. Či už sú to džatky, pirohy, zemiakové placky, lokše alebo guláš, držková polievka, grejzupa či perkelt. Rýchlosťou blesku sa však v sobotu míňali aj pagáče, makové a orechové kysnuté záviny, podplameníky, beluše, orechové rožky, šišky a množstvo ďalších lahôdok. V ponuke sú aj holúbky, pražené rebrá, fazuľovica, mačanka a mnoho iných lákadiel.

REKLAMA

Pavel Šporcl
ženičky varia v krojoch
Foto: Andrea Bercik

Niektoré jedlá miznú rovno pred očami

My sme v sobotu dorazili presne o 12-tej napoludnie a niektoré koláče sa nám už naozaj neušli. „Za chvíľku sme predali všetky pagáče a orechové rožky a držková ide na dračku. Kým v iných stánkoch vyvolávajú názvy jedál, aby pritiahli pozornosť, my máme stále plno,“ pochválili sa nám v stánku Kuchňa Sašina.

davy
Foto: Andrea Bercik
davy a rady
Foto: Andrea Bercik

Isté je, že sa musíte obrniť trpezlivosťou, pretože pri jednotlivých stánkoch sa trošku načakáte a predierať sa pomedzi davy dá zabrať. Vstupné pre dospelého na jeden deň stojí 7 eur, seniori a študenti zaplatia 5 eur, deti do 12 rokov majú vstup zadarmo, a následne si môžete podľa vlastného uváženia kúpiť „fajnoše“ – žetóny, za ktoré si následne kupujete jednotlivé lahôdky. Za makové šúľance sme zaplatili 3 fajnoše, za zemiakovú placku bez plnky 2 fajnoše, koláče sa dajú kúpiť v rozmedzí od 0,50 do 2 fajnošov, za jahňací perkelt zaplatíte 4,50 fajnošov.

jahňací guláš
Foto: Andrea Bercik

Problémy s premávkou i parkovaním

„Ochutnal som jahňací perkelt a bol naozaj skvelý. Na placky som zvlášť háklivý, lebo som na nich sám majster, no sú naozaj fantastické. Výborne ochutené a nie mastné. Menej mi chutili beluše, ktoré si doma robíme lepšie. Orechová štrúdľa je však naozaj famózna,“ spokojne konštatoval štyridsiatnik Peter, ktorého však potrápila premávka. Keďže sa pri Zlatníku stálo v kolóne aj pol hodiny, napokon si zvolil cestu cez starý Margeciansky tunel. Tiež sa trošku ponosoval na enormné množstvo návštevníkov, ktorí sú už podľa jeho slov na margecianske pomery nezvládnuteľní. Margecianske fajnoty navštívil tretíkrát a ľudí podľa neho stále pribúda. Aj preto je problém napríklad aj slušne zaparkovať.

REKLAMA

Pavel Šporcl
štyridsiatnik Peter
Foto: Andrea Bercik

Škoda, že nemáme väčšie žalúdky

My sme ochutnali makové pirohy, zemiakovú placku, belušu a makovú štrúdľu. Zobli sme si aj z bryndzových pirohov so slaninkou a kapustníka. Všetko bolo skvelé.

šúľance
Foto: Andrea Bercik

„Škoda, že nemám väčší žalúdok. Mám chuť na všetko, ale zvládol som len placku a držkovú. Naozaj mi všetko veľmi chutilo. Osobne mi prekáža len nedostatok odpadkových košov,“ konštatoval päťdesiatnik Vladimír. Kvitoval však, že sú ľudia ohľaduplní a nenatrafil ani na jediného fajčiara.

ženičky pri práci
Foto: Andrea Bercik

Na svoje si prídu aj najmenší

Množstvo lákadiel a atrakcií je pripravených aj pre deti. Či už ide o Detské zábavisko plné kolotočov, obľúbené trdelníky, ručne maľované drevené hračky, medovníky alebo rozmanité cukrovinky. Hudobná časť festivalu prezentuje množstvo folklórnych kolektívov, ale v nedeľu popoludní vás čaká napríklad aj Michal Hudák a Čekovský Band či kapela Hrdza.

ženičky v akcii
Foto: Andrea Bercik

Podujatie Margecianske fajnoty organizuje FSk Jadlovec v spolupráci s obcou Margecany od roku 2011. Je zamerané na uchovávanie tradičnej receptúry jedál, prezentáciu tradičnej regionálnej kuchyne, zahraničnej gastronómie a gastronomických špecialít. Cieľom je ponúknuť a uchovávať takmer zabudnuté špeciality našich predkov, ponúknuť recepty a prezentovať postupy prípravy jedál. Pozvané skupiny a zahraničné súbory pripravujú jedlá priamo pred zrakom návštevníkov a ponúkajú ich na predaj. Na dvoch pódiách dostávajú priestor nielen pozvané zahraničné súbory, ale hlavne detské súbory zo Spiša a folklórne skupiny a súbory zo Slovenska. V spolupráci s Tatranským, Košickým a Prešovským klubom kuchárov a cukrárov sú prezentované špeciality priamo na pódiu za účasti návštevníkov.

folklórne vystúpenie
Foto: Andrea Bercik

Pridajte komentár