EAST MAG
Marián Čekovský
Foto: Andrea Bercik

Čeky: “Deti sú ozdobou môjho života a všetko má vďaka nim zmysel”

Nerád púšťa verejnosť do svojho súkromia a hoci je ho všade plno, rodinný život si stráži. Je v jednom kole, no najhlavnejšie preňho je, aby bol dobrý človek a rodič. Do projektov sa púšťa len vtedy, ak vie, že ich aj dokončí a všetko sa snaží robiť najkvalitnejšie, ako dokáže. Mariána Čekovského sme si “odchytili” počas MobilFestu, ktorého je prezidentom.

Čo vy a moderné technológie? Máte k nim nejaký bližší vzťah?

REKLAMA

Moderné technológie sú veľký pomocník a veľmi šikovná výhovorka. Napríklad ak niekto chce niečo natočiť, tak sa už nesmie vyhovárať, že nemal možnosti a podobne. Každý tu možnosť dnes už má. A čo ma veľmi baví, technológie sú už rýchlejšie a rýchlejšie, dokonca rýchlejšie ako my. A umelá inteligencia priniesla zrkadlo spoločnosti – čiže moderné technológie nám majú teraz ukázať, či sme ostali ľuďmi alebo sa chceme stať strojmi. Ale strojmi našťastie nikdy nebudeme. Chvalabohu však za to, že ich máme a že prostredníctvom nich môžeme zlepšovať krásu života. Bez výhovoriek.

Foto: archív M. Čekovského/Čeky Point/Stanka Topoľská

Technológie mi umožňujú dostať sa rýchlejšie k cieľu

A trošku s nimi aj koketujete? Skúšate napríklad ChatGPT?

Jasné, som veľký fanúšik technológií z toho dôvodu, že sa nonstop zrýchľujú a vyvíjajú. Ale väčšinou mi naozaj len umožňujú dostať sa k cieľu rýchlejšie. Dôležité totiž je, čo je obsahom. A tu podčiarkujem veľkou žltou fixkou – aj zelenou a krikľavooranžovou, že dôležité je práve to, čo je obsahom nášho nápadu. A realizácia je dnes už len otázka chvíľky, hoci aj celý film natočíte za pár hodín.

Vy ste človek, ktorý je strašne rýchly a nerád sa nudí. Sú chvíle, keď sa niekedy celkom stíšite a vypnete napríklad mobil?

Vždy mobil využívam len na veci, ktoré sú dôležité pre moju prácu. Aj sociálne siete len na to, aby mi robili reklamu, alebo ma zoznámili s novými ľuďmi, alebo mi dali vedieť o veciach, ktoré sú dôležité. Ale čo ma musí trápiť je to, aby deti na telefónoch a tabletoch neboli len na to, aby zabili čas, ale preto, že to má podporiť ich kreativitu.

Foto: archív M. Čekovského/Čeky Point/Stanka Topoľská

Sledujete to aj u vašich detí? Dávate im obmedzenia?

To je veľmi dôležité. Lebo vidím, že to potom nemá konca-kraja. Niekedy sme brali tabletky a teraz tablety. Rodičia sú tu na to, aby určili, aký čas tomu deti môžu venovať. A ak je ten čas dobre spracovaný a využitý, môžu vznikať neskôr veľmi dobré výstupy.

Čo sa týka detí, som úzkostlivý rodič

Vy ste strašne akčný, čo vaše deti? Podedili to? A je Čeky ako rodič úzkostlivý?

Áno, veru som úzkostlivý. Mám štyri deti a veľmi sa teším, že mám možnosť ´filmovať´ ich život. Sú akčné, šikovné, venujú sa aj muzike. Mladší majú v sebe tú kreativitu, že vedia vyrobiť akýkoľvek problém, keď treba. (Smiech.) Ale sú ozdobou môjho života a všetko to má vďaka nim naozaj zmysel.

Máte nejaké sny, ktoré odkladáte na neskôr? Máte vždy strašne veľa projektov, tak či niečo neustále neodsúvate na neurčito, že možno raz…

Projektov, na ktorých participujem, je dosť veľa. Snažím sa však nenaberať si na plecia tak, aby som niektoré musel odkladať a nedokončil napokon ani jeden. Čiže čo začnem, to aj dokončím. A niektoré veci zase potrebujú dozrieť a ani žiadne technológie ten proces neurýchlia. Je totiž dôležité, aby mi napríklad niektoré videá, ktoré som natočil pred 5 či 10 rokmi, prišli vtipné aj dnes. Alebo aby mali pre mňa spomienkovú hodnotu. Dôležité je, aby ste všetko, čo robíte, robili kvalitne. Aj rodičovský život, aj aby ste boli kvalitný človek, aby ste kvalitne parkovali, zdravili ľudí a tak. Všetko to so všetkým súvisí.

Pridajte komentár