EAST MAG
vysokoškoláci ilustračka
Foto: shutterstock.com

Vysokoškolákov v Košickom kraji najviac láka práca v administratíve 

Absolventi a absolventky vysokých škôl chcú v Košickom kraji pracovať najmä v administratíve. Zaujímajú sa však aj o technické práce či marketing. Vysokoškolských študentov a študentky najviac zaujíma gastro sektor, no najčastejšie reagujú na iné ponuky. V životopisoch obe skupiny zabúdajú na dôležitý faktor. 

Z aktuálne zverejnených pracovných ponúk v Košickom kraji je 30 percent vhodných pre absolventov a absolventky, 24 percent vyžaduje vysokoškolské vzdelanie 1. alebo 2. stupňa, čo je viac ako celoslovenský priemer a zároveň rovnako ako v Bratislavskom kraji. 

REKLAMA

V databáze životopisov portálu Profesia.sk je aktívnych 500 CV uchádzačov a uchádzačiek o prácu v Košickom kraji, ktorí majú 14 až 25 rokov a vysokoškolské vzdelanie. Je to kraj s druhým najväčším počtom zverejnených CV v tejto skupine uchádzačov. Predčil ho len Bratislavský kraj s takmer 1000 životopismi. Viac ako tretina uvádza, že sa chce zamestnať v administratíve. 30 percent v cestovnom ruchu a gastre, nasleduje obchod, IT a marketing.  

Analýza dát ukázala, na aké ponuky práce, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie, vysokoškoláci najviac reagujú. Takmer 100 reakcií poslali tento rok na ponuky pre asistentov, administratívne pracovníčky či procesných inžinierov. Jednými z najatraktívnejších pozícií sú aj tie z marketingu – marketingová špecialistka, marketingový manažér a marketingová pracovníčka. Inzerátov síce bolo menej, no v porovnaní s ostatnými na ne uchádzači a uchádzačky reagovali nadpriemerne. 

Silnou stránkou študentov sú cudzie jazyky 

Veľký záujem o prácu je aj od študentiek a študentov vysokých škôl v košickom regióne. Na Profesia.sk má aktívny životopis najviac spomedzi všetkých krajov a na inzeráty od nich prichádzajú stovky reakcií. Takmer 400-krát reagovali na ponuky pre administratívnych pracovníkov a pracovníčky, necelých 350 reakcií od nich prišlo, keď spoločnosti hľadali asistentov a asistentky. Veľmi často tiež reagujú na ponuky pomocných pracovníkov, predavačiek či účtovníčok a konštruktérov.  

Študenti a študentky sú podľa dát z ich životopisov silní v jazykoch. Medzi zručnosťami, ktoré ovládajú, 90 percent uvádza anglický jazyk, 77 percent ukrajinský a 65 percent ruský. Najmä znalosť ukrajinčiny a ruštiny by mohli využiť vo svoj prospech, keďže v porovnaní s celoslovenskými dátami ich ovládajú nadpriemerne. Ak firmy hľadajú v databáze nových zamestnancov, ktorí ovládajú tieto dva jazyky, nájdu ich medzi študentmi na východe krajiny. 

Na mäkké zručnosti vysokoškoláci zabúdajú 

Na čom by však mali absolventi aj študenti v košickom kraji popracovať, sú mäkké zručnosti, na ktoré kladú spoločnosti pri výberových konaniach stále väčší dôraz. Komunikačné schopnosti, ktoré sú tento rok zo strany firiem najžiadanejšie, uvádza v životopise len sedem percent absolventov a 12 percent študentov. Zodpovednosť, ktorú tento rok v Košickom kraji vyžadovali v tisícoch ponúk, spomínajú len dve percentá absolventov a päť percent študentov a študentiek VŠ.  

Absolventi/tky, študenti/tky aj všetci ostatní si môžu nájsť novú prácu na  Profesia days v Košiciach, ktoré sa konajú 14. a 15. novembra v Kulturparku. Na najväčšom festivale príležitostí budú môcť otvorene a priamo komunikovať s potenciálnymi zamestnávateľmi, otestovať si vlastné zručnosti, zúčastniť sa diskusií či workshopov aj využiť profesijné poradenstvo. Uchádzačom a uchádzačkám bude oba dni od 10:00 k dispozícii takmer 70 vystavovateľov.  

tlačová správa

komentár: 1