EAST MAG
Profesia Days Košice
Foto: Andrea Bercik

V rámci Profesia days ponúka prácu 70 vystavovateľov. Zisťovali sme voľné pozície aj benefity

Dnes ešte do 19:00 hod a zajtra od 10:00 do 18:00 hod. môžete urobiť radikálny krok k zmene svojho života. Pracovných ponúk je v Kulturparku na Profesia days Košice naozaj veľa, 70 vystavovateľov ponúka množstvo voľných pozícií vo výrobe i administratíve. Núdza nie je ani o benefity. Páči sa vám voľná divadelná lóža alebo multisportkarta? Chcete mobil, počítač, auto? Podiel na hospodárskom výsledku firmy alebo vernostné? Stačí si správne vybrať.

Situácia na východnom Slovensku nie je, čo sa týka práce, ideálna.

Vo výške platov sme na chvoste

Košický kraj je v priemere druhý najhorší na Slovensku vo výške platov. Táto situácia je markantná a je tu veľká deliaca čiara medzi východom a západom. Priemerný plat v Košiciach je 1 612 eur, ale v Bratislave je 1998 eur a v informačných technológiách 2 315 eur.  Automobilový priemysel sa pomaly dvíha z dna a výroba dostáva dôležitejšie postavenie. Košický a Prešovský kraj majú najväčší podiel zamestnancov vo verejnej správe,“ informoval Martin Menšík, riaditeľ marketingu a komunikácie Profesie.

Zástupcovia spoločnosti Profesia a P. Miroššay. Foto: A. Bercik

Podľa dát z portálu Profesia.sk k 13. 11. 2023 je v Košickom kraji aktuálne voľných 1 711 aktívnych ponúk, no sme krajom s ich tretím najnižším počtom na Slovensku. V priemere na jednu ponuku v Košickom kraji reaguje až 25 záujemcov o prácu, pričom celoslovenský priemer je 16. Až 37 % absolventov túži pracovať v administratíve, 29 % v cestovnom ruchu a gastre, 24 % v obchode a 19 % v IT.

Príďte si otestovať zručnosti, využite profesijné poradenstvo

AK si hľadáte prácu, najideálnejšie je prísť a priamo komunikovať s potencionálnym zamestnávateľom. Profesia days sú na to ako stvorené. Zároveň si v Kulturparku môžete otestovať vlastné zručnosti, zúčastniť sa diskusií či workshopov, ale i využiť profesijné poradenstvo.

Mariana Peržeľová, personalistka spoločnosti Labaš, nám prezradila, aké pozície potrebujú momentálne obsadiť.

„Momentálne obsadzujeme pozície vo veľkosklade ale aj v maloobchodných prevádzkach FRESH Plus. Najčastejšie sa jedná o pozície skladník, skladník vysokozdvižného vozíka, predavačka, pokladníčka či zástupkyňa a vedúca predajne. Zároveň pravidelne obsadzujeme aj pozície v administratíve, aktuálne napríklad hľadáme produktového manažéra alebo junior marketingového manažéra.”

Mariana Peržeľová – vpravo. Foto: A. Bercik

Labaš ponúka aj odmenu za hospodársky výsledok či vernostné

Spoločnosť Labaš ponúka svojim zamestnancom množstvo benefitov.

„Systém našich benefitov pravidelne vyhodnocujeme, aby si každý zamestnanec z portfólia benefitov vybral tie, ktoré preňho majú najväčší prínos. Medzi najobľúbenejšie benefity našich zamestnancov patria okrem finančných benefitov ako napríklad vernostné za každý odpracovaný rok, odmena za hospodársky výsledok, odmeny pri životných udalostiach aj divadelná lóža v Národnom Divadle Košice či mobil s neobmedzeným paušálom a internetom aj pre rodinných príslušníkov. Obľúbené sú aj teambuildingy a podujatia pre deti ako Deň detí či Mikuláš,” dodala M. Peržeľová.

Operátor výroby, inšpektor kvality, vedúci linky

Spoločnosť MinebeaMitsumi momentálne obsadzuje viacero pozícií do výroby ako napríklad operátor výroby, vedúci linky, zastupujúci vedúceho linky, inšpektor kvality, ale aj v administratíve – na logistiku, nákup, plánovanie výroby, inžinierov dodávateľskej a zákazníckej kvality. „Máme aj výskumno-vývojové stredisko, takže hľadáme dizajnérov na softvér, hardvér a podobne,“ naznačila Barbora Buzgáňová z Minebea. V tejto spoločnosti získate aj príspevok na multisportkartu, príspevok do tretieho dôchodkového piliera, a pre zamestnancov vo výrobe na zmeny aj dochádzkový bonus, zamestnanec mesiaca, výkonnostný bonus, čo navyšuje mzdy niekedy až o 500 eur.

Barbora Buzgáňová. Foto: A. Bercik

Deutsche Telekom IT Solutions hľadá najmä seniorov – aktuálne až na 109 pozícií

Pavol Miroššay zo spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions, ktorá má silný systém duálneho vzdelávania, si je vedomý toho, že východ Slovenska má čo dobiehať voči zvyšku krajiny.

„Naša firma tu prišla v roku 2006 a už od začiatku sa snaží nastavovať trendy v oblasti toho, ako by možno mohla ideálne vyzerať práca a najmä, ako by mala vyzerať práca v IT…  Snažíme sa byť trendsetterom, ako by mal vyzerať zamestnávateľ v 21. storočí. Sami vidíme, že dopyt po IT ľuďoch je, povedal by som, až nekonečný. Je dôležité povedať, že na začiatku, keď sme sem prišli, sme začínali robiť s pozíciami, ktoré boli menej náročné na znalosti jednotlivých uchádzačov o prácu, dnes sa spoločnosť posunula na úplne iný level a hľadáme naozaj seniorských ľudí,“ informoval s dodatkom, že aktuálne má spoločnosť na profesia.sk otvorených 109 pozícií.   

„Za seba hovorím, že T-čko je skvelá firma plná príležitostí. Človek, ktorý sa chce rozvíjať a  pracovať na sebe, má extrémne veľa možností pracovať pre nás nielen v Košiciach, ale aj pre naše dcérske spoločnosti po celom svete.“

Martin Menšík a Pavol Miroššay. Foto: A. Bercik

Ivana Billá z VSE: U nás sme ako rodina

Spoločnosť VSE aktuálne ponúka až 22 voľných miest. „Hľadáme elektromontérov, servisných technikov, aj kolegov na kontaktné centrá či do call centra,“ naznačila Ivana Billá a vyzdvihla množstvo benefitov. „U nás je veľmi dobré pracovné prostredie, v kancelárii sme ako menšia rodina. Pokiaľ to pozícia dovoľuje, tak môžeme pracovať na home office, máme dovolenku navyše, obrovské množstvo školení, telefón a notebook aj na súkromné účely.“

Medzi návštevníkmi sú dlhodobo nezamestnaní, študenti i pracujúci, obzerajúci sa po lepšej práci

Medzi záujemcami o prácu sme stretli päťdesiatničku Henrietu z Košíc. „Už som pár mesiacov nezamestnaná a dosť ma to psychicky ubíja. Pomaly ani neverím, že si niečo nájdem, ale prišla som sa pozrieť. Našu firmu totiž celú zatvorili. Hľadám si niečo podobné, ako som robila doposiaľ – čiže v administratíve výrobnej firmy,“ prezradila nám. Tridsiatnička Lucia je síce zamestnaná, no na podujatie prišla s kamarátkou informovať sa o možných príležitostiach. „Len tak, či nenájdem niečo zaujímavé. Som otvorená zaujímavým pracovným ponukám.“

Foto: A. Bercik

Pridajte komentár