EAST MAG
Vianoce v útulku
Foto: archív UVP

Útulkáči vás pozývajú na Vianoce. Najviac sa potešia láske

Vedeli ste, že v Únii vzájomnej pomoci ľudí a psov (UVP) musia denne vyčistiť 30 kotercov, umyť 220 misiek, v lete umyť 24 bazénikov, pozmývať desiatky metrov štvorcových vnútorných priestorov a nachystať vonkajšie výbehy, upratať 90 búdok, utrieť 130 pelieškov, upraviť 10 prístreškov a popritom sa venovať útulkáčom, zobrať ich na vakcíny, operácie, vyšetrenia a podobne? Že mesačná suma na prevádzkové náklady, krmivo, energie, mzdy a veterinárne ošetrenia sa šplhá až k 30-tisíc eurám? Aj preto si UVP pomáha, ako sa dá a pozýva vás na Vianoce v útulku 2023.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 23. decembra od 11:00 do 16:00 hod. v Útulku UVP – Cesta pri Haniske 722. Vďaka Dopravnému podniku mesta Košice budú už tradične vypravené špeciálne autobusy.

REKLAMA
Zdroj: archív UVP

Túžobne vás bude očakávať množstvo veselých psíkov, ktorí sú vďační za akúkoľvek pozornosť, venčenie a mojkanie. Na mieste si budete môcť kúpiť v UVP stánku krásne tričká, magnetky, poháre, ruksaky, kalendáre a napríklad aj chutný guláš. Svojou kúpou tak podporíte chod útulku, čo môžete každoročne urobiť aj poukázaním 2-percent daní, prípadne zriadením si trvalého príkazu hoci aj na maličkú sumu, ktorá však pre útulkáčov znamená naozaj veľa. Najvďačnejší však budú za váš čas a lásku.

Na mieste budú nadšenci z Psej akadémie Košice a Útulku UVP zadarmo podávať teplú kávu, čaj, domáce lízatká či voňavé perníčky.

Tipy na praktické darčeky

Pokiaľ by ste chceli niečo útulkáčom priniesť pod stromček, potrebné sú napríklad deky, posteľnú bielizeň, paplóny, vankúše, staré tričká, mikiny, granule (veľmi dobré skúsenosti majú v útulku so značkou Rasco), konzervy a salámy pre psov, pamlsky, detské piškóty, vodítka a obojky,
sirup calcium, odčervovacie tablety, pangamin, betaglukán (na podporu imunity), lososový olej či akékoľvek umývacie a dezinfekčné prostriedky, metly do exteriéru (tzv. ryžáky).

Foto: archív UVP

“Naše občianske združenie Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov vzniklo v roku 2001 v Košiciach. Od vzniku združenia UVP rozvíjalo svoju činnosť viacerými smermi. Okrem vybudovania útulku pre nechcené zvieratká, pravidelne organizujeme podujatia pre verejnosť, založili sme výcvikový klub a dlhé roky organizujeme canisterapiu a besedy pre deti. Od roku 2019 sa v našom útulku permanentne nachádza viac ako 220 psíkov, ďalších približne 50 psíkov a zopár mačičiek máme v dočasných opaterách. UVP je súkromný azyl, nie sme dotovaný štátom. Do dnešného dňa sme pritom zachránili viac ako 9500 psíkov a menšie množstvo mačičiek.” objasňuje riaditeľka útulku Romana Šerfelová a zdôrazňuje, že v útulku im nikdy nešlo o kvantitu, ale o kvalitu.
Naša práca v útulku a aj mimo neho je systematická a premyslená. Každý rok sa snažíme zlepšovať podmienky pre zvieratká vďaka vašim 2% z dane. V útulku sa riadime presným harmonogramom, zvieratká majú presný čas na kŕmenie, každodenné čistenie a venčenie. U nás neexistuje, aby bol útulkáč zatvorený 24 hodín denne.”

Snaha zabezpečiť psíkom čo najlepšie podmienky

Šteniatka sú vo vykurovanej budove s vnútornými a vonkajšími výbehmi. Útulok tiež disponuje vyhrievanými unimobunkami pre dospelých útulkačov, ktorí majú celý deň k dispozícií veľké výbehy. Pre najväčších útulkáčov majú obrovský výbeh s trávou. Útulkáčikom zabezpečujú aj komplexnú veterinárnu starostlivosť. Denne navštevujú veterinárne kliniky kvôli vyšetreniam a operáciám. Podporiť ich môžete aj priamym prevodom na účet
IBAN: SK 4509000000000443423053, kde môžete napísať do poznámky Vianoce v útulku.
Peniažky poputujú na vyplatenie veterinárnych nákladov.

 

Pridajte komentár