EAST MAG
útulok úvp

Útulok UVP má astronomické mesačné náklady, situácia s vyhodenými psíkmi sa zhoršuje

Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov je občianske združenie, ktoré v Košiciach vzniklo ešte v roku 2001. Spojpomocne vybudovali Útulok UVP, ktorý poskytuje domov opusteným, nechceným a túlavým psíkom, ale aj iným zvieratám. V predvianočnom období mu pomocnú ruku podáva viacero inštitúcií aj jedincov. O tom, či to stačí a ako útulok funguje počas pandémie sme sa porozprávali s riaditeľkou Romanou Šerfelovou.

Každý rok pripravujete akciu Vianoce v útulku, bude sa konať aj tento rok?

Vianoce v útulku sú obľúbeným podujatím už niekoľko rokov. Stále pred sviatkami organizujeme túto akciu, keď veľa ľudí chce pomáhať iným o čosi viac ako počas roka. Tým, že je táto akcia je obľúbená, nechceli by sme ju tento rok zrušiť, no pre opatrenia zrejme nebude prebiehať tak, ako sme boli doposiaľ zvyknutí. 

REKLAMA

Vianoce v útulku tento rok začnú už týždeň pred Vianocami. Počas celého týždňa si teda budete môcť užiť vianočnú atmosféru s útulkáčmi. Chceli by sme návštevníkov preto poprosiť, aby chodili priebežne a nenastal počas víkendu chaos a predovšetkým, aby sme sa správali zodpovedne voči iným návštevníkom a našim zamestnancom. 

Blížia sa Vianoce, určite mnohí premýšľajú nad štvornohým darčekom. Čo si o tom myslíš?

Určite nie. Nepovažujem toto rozhodnutie za správne. Treba si uvedomiť, že či už pes alebo mačka sú živé a cítiace tvory. Nie sú to plyšové hračky, ktoré po tom, ako sa prejedia našim deťom, uložíme na poličku. Psy sa dožívajú aj 15 rokov a je to neustála zodpovednosť a starostlivosť, ktorá sa nesmie zanedbávať.  Ak sa rozhodnete mať psíka, malo by to byť rozhodnutie celej rodiny a nie jednotlivca. Psík nie je vhodný ako darček pre deti a predovšetkým – pes nie je dar. Potom tieto nevinné duše, žiaľ, končia na ulici alebo u nás v útulku. 

uvp utulok
uvp utulok
Koľko psíkov sa nachádza momentálne v útulku UVP, koľko ich máte v dočasnej opatere?

Momentálne máme v útulku približne do 200 psíkov. Tento stav sa však každý deň mení. V dočasnej opatere máme približne 60 psíkov. 

Myslíš, že sa situácia s vyhodenými psíkmi sa zhoršuje alebo zlepšuje? 

Situácia sa veľmi zhoršuje. Myslím, že najväčší problém je v nízkom povedomí o kastráciách. Síce môžem povedať, že je určite vyššie ako napríklad pred 10 rokmi, no stále to nie je ono. Stále je ešte veľa ľudí, ktorí svojho psa nedajú sterilizovať a potom šteniatka vyhadzujú do poľa či kanálov. 

V poslednom čase sa čoraz viac rozpráva o množiteľoch a o ich otrasných spôsoboch množenia psov. A aj tak je množstvo ľudí, ktorí si kúpia šteniatko bez papierov. Mnohých to však nezaujíma, chcú lacné šteniatko. Problém je však v tom, že šteniatka od množiteľov majú veľké zdravotné problémy. Takže po takejto kúpe môže nasledovať niekoľko rokov tortúry a chodenia po veterinárnych klinikách a musia riešiť za obrovské peniaze zdravotný stav psíka. Mnohých majiteľov bezpapierakov poznám a tí zaplatili u veterinárov viac, ako keby si kúpili psíka s preukazom pôvodu.

utulok uvp
Aké plemená sa momentálne vyskytujú v útulku UVP najčastejšie?

V našom útulku nemáme špecifické plemená, skôr nájdete asi zmes všakovakých plemien. Z menších plemien je často vyhadzovaný yorkshirský teriér. Zväčša od množiteľov, pretože psíky im prestali slúžiť ako mašiny na vrh psov. Sú však medzi nimi aj „majitelia”, ktorí nezvládajú ich povahu.

Objavia sa u nás nemecké ovčiaky a často aj labradory. Ľudia si berú často ovčiaky doslova ako zvončeky či poplašný systém. Psíky sú na dvore, vo voliére alebo na reťazi. Často sa im ani nevenujú a nerozvíjajú ich potenciál, ktorý toto úžasné plemeno má. Labradory sú spoločenské, ba priam rodinné plemeno. Samozrejme, majú v sebe ochranárskeho ducha, no aj napriek svojej veľkosti nepatria na dvor a už vôbec nie na reťaz. Ak sú tieto plemená vonku bez spoločnosti, dostávajú depresiu. 

utulok uvp
Ako dlho funguje útulok?

Útulok UVP v Košiciach funguje už neuveriteľných 19 rokov. Za pomoci dobrovoľníkov a sponzorov sa nám v roku 2001 podarilo založiť združenie OZ ÚVP, ktoré bolo vybudované pre nechcené zvieratká v Košiciach. V tom čase neexistoval na východe Slovenska žiaden útulok. Okrem toho sme zároveň organizovali podujatia zamerané na pravidelné výcviky, canisterapie a hlavne osvetu medzi deťmi a mládežou. 

utulok uvp
Canisterapia
utulok uvp
Beseda pre škôlkarov
Koľko psíkov prešlo útulkom za ten čas?

Myslím, že to bude približne 8-tisíc. V našom útulku máme pod sebou aj mačičky, tie však riešime len cez dočasné opatery. 

Mnoho ľudí zvažuje namiesto adopcie dočasnú opateru, aké sú jej podmienky? 

Dočasná opatera je pre našich tuláčikov veľmi vďačná a obľúbená. Netreba sa jej v prvom rade báť, ak aj premýšľate nad dočaskou, je potrebné si uvedomiť, že pomôžete minimálne jednému štvornohému chlpáčovi. V podstate dočaskár zabezpečí predovšetkým miesto a starostlivosť o psíka a samozrejme, preberá za neho plnú zodpovednosť. Aj počas dočasnej starostlivosť však psík patrí pod útulok UVP, preto hradíme všetky jeho veterinárne poplatky, krmivo a aj počas dočasky sa mu snažíme nájsť šťastný a trvalý domov, v ktorom bude šťastný. 

utulok uvp
Ak si majiteľ psíka nevie dať rady s jeho výchovou, na koho sa môže v Košiciach obrátiť?

Súčasťou ÚVP je aj Psia akadémia, ktorá pomôže so začiatkami výchovy a výcviku aj neskúseným či skúseným psičkárom. Chodiť do nej môžu aj dočaskári, ktorí majú psíka v dočasnej opatere. V takom prípade má výcvik zadarmo. Dočasní páničkovia sa naučia, ako správne pracovať so psom a psík si vie výcvikom zvýšiť „renomé” pri hľadaní si novej rodiny a rýchlejšej adopcii. 

Pociťujete v útulku následky pandémie koronavírusu? 

Určite áno. Tento rok sme zaznamenali nižší finančný príjem. Naším hlavným zdrojom financií sú práve 2 % z daní, ktoré boli tento rok o dosť nižšie, ako sme očakávali. Zasiahlo to aj naše otváracie hodiny, ktoré sme pre vládne opatrenia museli zmeniť.

psia akademia
Psia akadémia

Dnes sa do útulku dostanete od pondelka do soboty len v čase medzi 11. a 16. hodinou, kedy môžete prísť napríklad venčiť psíka. Stačí len prísť – nie je potrebné volať.  Najväčší záujem na venčenie bol práve počas nedele, no tento deň je vyhradený na sanitáciu. 

Okrem toho sme zaznamenali aj vyšší počet adopcií, čo je pozitívne. No na druhej strane, zaznamenali sme aj vyšší počet vyhodených psíkov. V globále však musím povedať, že sa stav veľmi nezlepšil a útulok je stále plný.

Aké sú momentálne mesačné náklady na chod útulku?

Momentálne je to približne 20-tisíc mesačne. Každý mesiac však pribúda viac zvierat. Automaticky sa teda zvyšuje aj dopyt po ľudských zdrojoch. Zvyšujú sa náklady na veterinárne ošetrenie psov, krmivo,  pohonné hmoty a kmpletný chod útulku.  Útulok UVP je financovaný tak ako všetky neziskovky na Slovensku. Ako som už spomínala, naším hlavným finančným príjmom sú 2 % z dane. Tento rok sme dostali od mesta Košice 24-tisíc eur.

utulok uvp
Podporuje útulok UVP aj široká verejnosť?

Bez dobrých duší by to bolo náročné. Je síce pravda, že návštevníci chodia venčiť viac na jar a v lete ako v zime. Momentálne nám veľmi pomáhajú predovšetkým finančnými a materiálnymi príspevkami. Máme teraz v útulku dokonca dobrovoľníka, ktorý niekoľko mesiacov chodí zdarma pomáhať so všetkými úpravami, opravami, čo je úžasné. Každý pomáha, podľa svojich možností. 

Koľko ľudí sa momentálne stará o chod útulku?

Momentálne máme 5 zamestnancov, ktorí sa priamo starajú o chod útulku. Ďalší zamestnanec má na starosti nákupy, prevozy zbierok, prevoz psíkov na veterinu. Vlastne je to motorizovaný zamestnanec, ktorý zabezpečuje všetko pre správny chod útulku. Plus máme jedného zamestnanca, ktorý sa nám stará o sociálne siete, má na starosti komunikáciu ohľadom adopcií s nemeckými organizáciami, odpovedá ľuďom na otázky, je to taká naša IT administratívna podpora a spojka. Zároveň má tento zamestnanec na starosti, ak niekto nahlási nájdeného psíka. Niekedy je to práca na 24 hodín denne. No a ešte máme dobrovoľníkov, ktorí nám pomáhajú so všetkým možným aj nemožným, čo sa v útulku práve vyskytne.

Ako môžu ľudia pomôcť útulku?

Veľmi oceňujeme materiálnu pomoc. Tej nie je nikdy dosť. Stále potrebujeme staré deky či paplóny, misky pre psíkov alebo aj staré oblečenie, hračky, lieky, krmivo. Kompletný zoznam vecí nájdete aj na našej stránke Útulok UVP

Veľmi nám vie pomôcť aj dočasná opatera. Ideálnou možnosťou je dočasná opatera, až kým si psík nenájde trvalý domov. Ak si nie ste istý dočaskou, môžete nášmu útulku pomôcť aj tým, že prídete venčiť chlpáčov, za čo vám budeme my a aj naši chlpáči veľmi vďační. 

Psíka si môžete zobrať aj na výlet v prírode. Tu je však potrebné ozvať sa prostredníctvom telefónneho čísla, ktoré nájdete na našej FB stránke Útulok UVP Košice v predstihu. My už presne vieme, ktorý psík je vhodný na užitie si výletu. A samozrejme, sme veľmi vďační za akúkoľvek zbierku – či už finančnú alebo materiálnu. 

utulok uvp
Ako zvládaš svoju prácu a stres, ktorý prináša?

Počas tých rokov som sa už nejako voči stresu obrnila. Naučila som sa jedno: stresom si nepomôžem. Skôr sa zameriavam na riešenia a mám na pamäti: čo zvládneme – zvládneme, čo nezvládneme – nezvládneme. Snažím sa myslieť realisticky. Aj preto si nedávam príliš vysoké ciele, ale skôr len čiastočné, respektíve ľahšie dosiahnuteľné. No nie je zlé mať sny. Napríklad ako pri vybudovaní karanténnej stanice. V pokoji človek dokáže urobiť oveľa viac ako s horúcou hlavou. 

Ako pomôcť útulkáčom UVP?

Toto je zoznam aktuálne potrebných vecí:

  • kvalitnejšie vodítka – tie menej kvalitné sa rozpadávajú a to je nebezpečné
  • Brit salámy (tie útulkáči milujú)
  • kvalitné granulky, salámy, konzervy pre psov a mačky
  • mäsko, zelenina
  • ryža
  • deky, paplóny, posteľné prádlo, vankúše (neperové)
  • odčervovacie tablety, prostriedky proti blchám
  • Ambrobene sirup
  • Imunoglukán (na podporu imunity)
  • kĺbová výživa (tablety, alebo sirup)
  • tablety Karsivan (geriatrikum pre psov, dá sa objednať cez internet, alebo u veterinárov)
  • čistiace a dezinfekčné prostriedky
  • vodítka a obojky
  • pamlsky, piškóty

Pre ďalšie zaujímavé čítanie a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

komentárov 7