EAST MAG
potraviny s vitamínom D
Foto: shutterstock.com

Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva vitamínu D

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto na mieste otázka, ako si ho dopĺňať.

Podľa farmaceuta AGEL lekárne PharmDr. Dávida Ferka, vitamín D je symbolom imunity, pretože aktivuje vrodený imunitný systém a spolu s antivírusovými a protizápalovými účinkami predstavuje základný pilier v obranyschopnosti organizmu pred vírusovými infekciami, infekciami dýchacích ciest, ako aj pri niektorých bakteriálnych ochoreniach.

„Vitamín D je teda dobrým priateľom človeka v každom veku,“ priblížil farmaceut, ktorý si myslí, že nedostatok vitamínu D sa týka väčšiny populácie, predovšetkým v stredoeurópskych krajinách.

V našich zemepisných šírkach, približne od septembra do konca februára už slnečné lúče neobsahujú UVB žiarenie, ktoré je pre tvorbu vitamínu D potrebné. Predpokladáme však, že organizmus je po letnej expozícii ešte určité obdobie zásobený vitamínom. Preto nie je nutné začať užívať vitamín D hneď pri prvom ochladení. Optimálna je, samozrejme, bohatá a pestrá strava. Dopĺňanie vitamínu D u zdravých je vhodná až približne od októbra v malých dávkach (1000 IU). Pri záťaži organizmu (infekčné ochorenia, stres, narušená životospráva) by sa mali dávky vitamínu D dodať v množstve 2000 IU denne. Strava zabezpečí približne len 10 percent potrebného množstva vitamínu D,“ vyjadril sa Ferko. Zdôraznil, že zvyšné množstvo si organizmus musí vytvoriť sám. Prípadne ho čerpať zo zásob uložených v tukovom tkanive a v pečeni.

Ako sledovať hladinu vitamínu D v tele?

Hladinu vitamínu D je možné stanoviť biochemickým vyšetrením plnej krvi, ktoré môže indikovať predovšetkým endokrinológ a reumatológ. Vitamín D však môže stanoviť aj všeobecný lekár v indikovaných prípadoch v prípade vybraných poistencov. „V AGELLAB ponúkame vyšetrenie Vitamínu D aj pre samoplatcov, aby sa pacienti s podozrením na nedostatok či prebytok tohto dôležitého vitamínu mohli dať jednoducho, pohodlne a za dostupnú cenu otestovať a podľa toho upraviť svoju životosprávu,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

tlačová správa

Pridajte komentár