Alkohol je jednou z najčastejšie konzumovaných psychoaktívnych látok na svete. Okrem známych účinkov však zohráva aj významnú úlohu v teplotnej regulácii organizmu. Čo s nami teda vlastne urobí panák slivovice?
Alkohol sa v organizme rozkladá prostredníctvom enzýmu alkoholdehydrogenázy a tento proces vytvára teplo. Aj keď by sa mohlo zdať, že takýto tepelný efekt môže prispieť k zahriatiu organizmu, realita je trošku iná.
„Napriek prvotnému dojmu, že alkohol môže prispieť k zvýšeniu telesnej teploty, rozširuje skôr cievy na povrchu kože, čo vedie k rýchlejšiemu odvádzaniu tepla z organizmu. Tento fenomén síce môže viesť k dočasnému pocitu zahriatia, ale v skutočnosti organizmus teplo stráca, čo môže byť rizikové hlavne v chladnejšom prostredí,“ vysvetľuje lekárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Nikoleta Vargová.
Pozor na hypotermiu
Ako ďalej uvádza, alkohol taktiež ovplyvňuje termoregulačné centrá v mozgu, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie optimálnej telesnej teploty. Tento vplyv môže mať dôsledky na schopnosť organizmu efektívne reagovať na zmeny okolitej teploty. V dôsledku toho môže nadmerný konzum slivovice či iného alkoholu viesť k hypotermii, keďže organizmus nemusí byť schopný adekvátne reagovať na pokles teploty.
„Vplyv alkoholu na termoreguláciu organizmu je komplexný a môže byť závislý od rôznych faktorov, vrátane množstva konzumovaného alkoholu, vonkajšieho prostredia a individuálnych vlastností jednotlivca. Napriek dočasnému pocitu zahriatia po jeho konzumácii, by sme pri jeho užívaní mali byť obozretní. Ako vo všetkom, aj tu totiž platí staré známe, že všetkého veľa škodí,“ uzatvára MUDr. Vargová.
Pridajte komentár