EAST MAG
lekari-fc-kosice-by-tomikesz-13
Foto: Tomáš CICOŇ

Šačianska nemocnica poskytne komplexnú zdravotnú starostlivosť klubu FC Košice

Nemocnica AGEL Košice-Šaca uzavrela dohodu o spolupráci s FC Košice. Klub týmto rozhodnutím získa komplexnú zdravotnú starostlivosť na úrovni preventívnych prehliadok, rýchlej diagnostiky, čo najskoršej liečby či rehabilitácie, a to nielen pre hráčov A-mužstva, ale časom aj mládežníkov.

Keďže starostlivosť o športovcov si vyžaduje spoluprácu naprieč odbormi, nemocnica poskytla klubu celý tím špecialistov, medzi ktorými nechýbajú ortopédi, fyziatri, fyzioterapeuti či lekári s atestáciou z telovýchovného lekárstva.

REKLAMA

Menovite ide o MUDr. Michala Fečíka, MUDr. Petra Polana, PhD., MPH, MUDr. Róberta Filepa a MUDr. Ronalda Polomského. „Sme veľmi radi, že FC Košice si na spoluprácu vybralo práve našu nemocnicu, ktorá je piaty rok po sebe vyhlásená INEKO-m za najlepšiu všeobecnú nemocnicu roka. Pre nás je to naozaj veľká česť a zároveň aj výzva, aby sme poskytli tú najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť pre všetkých hráčov, ktorým ponúkame možnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti, a to na úrovni preventívnych prehliadok, rýchlej diagnostiky poranení, ktoré vznikajú pri futbale, následne čo najskoršej liečby, či už operačnej alebo neoperačnej, rehabilitácie a čo najskorší návrat hráča,“ vyjadril sa medicínsky riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA, ktorý zároveň poukázal na fakt, že Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny, ako aj celá nemocnica, je aj registrovaným FIFA Medical Centre of Excellence a súčasťou všetkých medicínskych služieb ponúkaných FIFA.

Foto: Šimon PAVLIŠIN a Tomáš CICOŇ

„Prioritne sme boli oslovení na spoluprácu s A mužstvom, ale už teraz pracujeme na projekte, aby sme sa venovali v podstate celej mládeži. Máme informáciu, že zhruba 300 ďalších registrovaných hráčov mládežníckych kategórií by malo záujem o naše služby a pre nás je to rozhodne veľká výzva,“ dodal MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA.

Nemocnica je súčasťou FIFA Medical centier

Ako uviedol generálny riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA, do vzájomnej spolupráce s FC Košice išli z jednoduchého dôvodu. „Kvalitný klub v týchto vynovených priestoroch a podmienkach potrebuje aj kvalitného partnera na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. A koho iného, ako nie najlepšiu všeobecnú nemocnicu na Slovensku? Klub získa komplexnú starostlivosť, pričom sa nebavíme len o prvých vyšetreniach či preventívnych prehliadkach. Hovoríme o komplexnej zdravotnej starostlivosti. Navyše, naša nemocnica je súčasťou FIFA Medical centier v rámci celého sveta, takže si dokážeme vymieňať informácie. Pevne verím, že teraz sa nám podarí získať ďalšieho športového lekára do nášho tímu, ktorý k nám bude dochádzať z Ameriky a aj takýmto spôsobom budeme zdieľať tie najnovšie medicínske zručnosti,“ priblížil generálny riaditeľ šačianskeho zdravotníckeho zariadenia, ktoré sa neustále rozvíja, keďže centrum športovej medicíny pravidelne dopĺňa o nové prístroje a techniku, ktorá umožňuje, aby bol športovec čo najskôr plne funkčný a v kondícii.

Foto: Šimon PAVLIŠIN a Tomáš CICOŇ

„Pevne verím, že akcionár v zastúpení v spoločnosti AGEL nám dá zelenú a v najbližších rokoch sa naše FIFA Medical Centrum s komplexnou starostlivosťou o športovcov ešte viac zmodernizuje a pribudnú nové priestory, operačné sály, ambulancie, nová technika, takže naozaj je tu veľká snaha investovať peniaze do tejto oblasti, nehovoriac o tom, že vznikom nového Kardiocentra v priestoroch nemocnice je komplexnosť služieb ešte širšia,“ dodal MUDr. Pavol Rusnák, MBA.

Zdravotný stav hráčov je základ

Spokojnosť so spoluprácou netajil ani riaditeľ FC Košice Ádám Geri. „Po neúspešnom účinkovaní v jesennej časti Niké ligy sme si všetky aspekty nášho pôsobenia podrobne rozanalyzovali. Uvedomujeme si, že sme neukázali našu najlepšiu tvár a jednou z príčin bol aj zdravotný stav našich hráčov. Ten bol do istej miery ovplyvnený častou zmenou terénov, ako aj ich kvalitou. Berieme do úvahy aj fakt, že niektoré zranenia sú skrátka súčasťou športu a nedá sa im predísť. Rozhodli sme sa však pridať aj v tejto oblasti, a preto sme uzavreli zmluvu o spolupráci s Nemocnicou AGEL Košice-Šaca,“ vysvetlil riaditeľ FC Košice Ádám Geri, podľa ktorého vrcholový šport a moderná medicína kráčajú ruka v ruke. Aj preto nie je náhoda, že svetlo sveta uzrela dohoda medzi ambicióznym futbalovým klubom a špičkovou nemocnicou.

Foto: Šimon PAVLIŠIN

„V prvom rade získame pre našich hráčov komplexnú zdravotnú starostlivosť, od diagnostiky, liečby až po rehabilitáciu. Samozrejme, že zraneniam budeme chcieť prioritne predchádzať, preto máme vďaka tamojším odborníkom garantovanú aj prevenciu. Okrem toho, Nemocnica AGEL Košice-Šaca má od roku 2016 prestížny titul FIFA Medical Centre of Excellence, čo v praxi znamená, že patrí medzi najprestížnejšie svetové športovo-medicínske centrá. Aj preto sme radi, že sme spojili sily a rozhodli sa kráčať spoločnou športovou cestou,“ doplnil riaditeľ košického FC a dodal, že zvlášť sa chce poďakovať manažérovi A-mužstva Romanovi Šimkovi, ktorý sa výrazne pričinil o nadviazanie tejto spolupráce.

tlačová správa

komentár: 1