EAST MAG
drevená hračka
Foto: archív VSM

Múzeum láka na drevené hračky. Historické, súčasné i dizajnové

Východoslovenské múzeum v Košiciach a Ústredie ľudovej umeleckej výroby pripravili pre širokú verejnosť reinštaláciu atraktívnej výstavy „Koleso, koleso, okolesilo si sa“.

Výstava prezentuje tradičnú drevenú hračku a jej prieniky do dizajnu v dialógu minulosti a súčasnosti. Prináša široké spektrum remeselných techník, rozmanitosť foriem úžitkových predmetov, nápaditosť a dôslednosť predchádzajúcich generácií tvorcov, ktorá je hlbokým inšpiračným zdrojom aj pre súčasných mladých dizajnérov a výrobcov. Nesmrteľná drevená hračka nesie v sebe jednoduchosť, prostotu, vychováva k trvalým hodnotám a úcte.

REKLAMA

Pozrieme sa, ako s motívom kolesa pracovali v oblasti hračiek naši predkovia a ako túto tému uchopujú tvorcovia dnes. Súčasný život je ovplyvnený globalizáciou, stresom a vyčerpávaním prírodných zdrojov. Aj na poli výroby hračiek sme svedkami prílevu množstva výrobkov rôznych materiálov, farieb, funkcií i interaktívnych riešení. Drevené hračky však ponúkajú oveľa viac. Zamatová hladkosť dreva spolu s dômyselným riešením býva účelná dlhé roky a hračka sa dedí z generácie na generáciu,“ približuje zameranie výstavy kurátorka, Andrea Rolková.

Hračky v troch líniách

Výstava prezentuje hračku v troch líniách – minulosť (múzejné exponáty), súčasnosť (majstri výrobcovia) a budúcnosť (umelecké školy, dizajnéri). Názov výstavy je odvodený od motívu kolesa, kruhu a točenia. Kruh má v tradičnej kultúre široké využitie i význam. Je súčasťou ornamentov, výšiviek, predstavuje základ hrnčiarskeho náčinia, košikárskeho i drotárskeho remesla, ale aj ľudového tanca. Evokuje kolobeh času či opakujúce sa výročné zvyky.

Výstavu „Koleso, koleso, okolesilo si sa“ slávnostne otvoria v utorok 30. januára o 17:00 v priestoroch Domu remesiel na Hrnčiarskej ulici a verejnosť si ju môže v týchto priestoroch vychutnať do 14. apríla 2024.

komentár: 1