EAST MAG
krémeš Villa Regia
Foto: Archív Villa Regia

Krémeš, ktorý nevyzerá ako krémeš, musíte ochutnať. Villa Regia však láka i na kôprovku

Premýšľate, kam sa v Košiciach vybrať za dobrým jedlom? Nepreferujete molekulárnu kuchyňu, ale poctivé domáce jedlo z lokálnych surovín v modernom šate? Reštaurácia Villa Regia nachádzajúca sa na Dominikánskom námestí nás „dostala“ svojou kôprovkou s roládkou z hovädzieho flanku i aktuálnym hitom v podobe krémeša, ktorý nevyzerá ako krémeš.

Rozhodne stojí za to ochutnať mačanku i kačací paprikáš s domácimi zemiakovými knedlíkmi. Alebo dáte prednosť hovädzím líčkam na hubách, prípadne zubáčovi s krémovou omáčkou halászlé?

Netradičná kôprovka patrí k highlightom reštaurácie. Foto: Archív Villa Regia

Šéfkuchár Ladislav Miľo je tu doma už 6 rokov, no fantázia ho doposiaľ neopustila a pravidelne obmieňa jedálny lístok, pripravuje víkendové špeciality a sezónne lahôdky. „Predtým som nové recepty vymýšľal v električke cestou do práce, no odkedy mám auto, mám na to menej času a musím v práci,“ smeje sa sympatický chlapík, ktorý stojí vo Ville Regii nielen za všetkými pokrmami, ale vymýšľa i dezerty. Aktuálne má „hlavu v smútku“ z úspechu krémeša, na ktorý chodia ľudia na základe chýrov už aj z miest mimo Košíc. „Tak sa mi podaril, že bude pri vymýšľaní ďalších receptov náročné prekonať ho.“

Šéfkuchár Ladislav Miľo. Foto. Archív Villa Regia

A naozaj to nie sú slová do vetra. Krémeš, ktorý zároveň nevyzerá ako krémeš, je dokonalý. Sladký, ako má byť, s poctivou šľahačkou, cestíčkom, ktoré si viete vziať bez problémov spôsobne do ruky a nemusíte sa trápiť krájaním, ako to pri takomto druhu dezertov býva. Ako bonus vás potešia čokoládové praliné a porcia je natoľko veľká, že vám rozhodne nebude málo. Náš názor? Ideálne aj pre deti, ktoré preferujú tradičné chute a neradi experimentujú. V tomto prípade im bude chutiť všetko.

Personál musí všetko ochutnať, takže má prehľad

Kulinárske zážitky, ale v „domáckom“ duchu. V útulných priestoroch sa nebudete cítiť zviazane, no pritom dostanete jedlo na naozaj vysokej úrovni. Čašníci vám na otázku, čo si máte objednať neodpovedia neurčito, ale pomocou pár otázok vás navedú správnym smerom. Zároveň vám fundovane odporučia vínko doladené k pokrmu.

Manažérka Alžbeta Garajová, šéfkuchár Ladislav Miľo a spolumajiteľka Erika Garajová. Foto: Archív Villa Regia

„V podstate fungujeme tak, že šéfkuchár v pondelok a vždy, keď je špeciálna ponuka, navarí všetky jedlá, sadneme si za jeden stôl a ochutnávame, prípadne v dobrom či v zlom kritizujeme, ak náhodou niečo nie je celkom ok. Personál musí vždy všetko ochutnať, aj vína, pretože musí vedieť snúbiť jedlo s vínom. Aj preto absolvuje rôzne kurzy a školenia. Túto úroveň si už dlhé roky udržiavame,“ objasnila nám spolumajiteľka Erika Garajová. Naznačila, že reštaurácia je už na trhu 22 rokov a nie všetky boli jednoduché, no za toto obdobie fungovania na trhu si vybudovala meno, ktoré ju radí medzi kvalitné podniky v Košiciach. Naozaj sa tu človek cíti príjemne a najmä – chutí mu. Bonusom je i vkusný tradične zariadený interiér.

Foto: Archív Villa Regia

„Máme svoju klientelu, ktorá ku nám chodí veľmi rada. Zameriavame sa popoludní skôr na biznis klientelu a na akcie typu teambuildingy a pracovné večere, cez víkend zase chodieva veľa rodín s deťmi a organizujeme množstvo osláv. Máme salónik s kapacitou 24 ľudí, čo je pomerne málo, ale je využívaný takpovediac na dennej báze. V lete, keď je priaznivé počasie, sa dá prepojiť s teraskou. Praktický je tiež predsalónik, ktorý bežne funguje ako reštaurácia, ale dá sa uzavrieť a vytvoriť priestor na tancovanie, švédske stoly a podobne.“

Ľudia pijú menej, ale jedia viac

Každý víkend si tu viete dopriať špeciality, na jeseň sú hitom kačacie hody, na jar lahôdky z diviny. V zime sa Villa Regia zapája do Zimného festivalu jedla, v letnom období sú populárne jedlá zo špargle a jahôd. „Hlavne varíme vždy z čerstvých surovín, podľa ročného obdobia a snažíme sa podporovať aj lokálnych farmárov a výrobcov. Veľmi sa teším, že ľudia chodia, utrácajú peniaze, nie je im ľúto míňať na kvalitné jedlo. A mám dojem, že aj kultúra stravovania v reštauráciách je čoraz vyššia. Už to nie je len o firmách, ale ľudia aj bežne prídu na obed alebo večeru s rodinou alebo priateľmi. Teraz síce prichádza móda nepiť alkohol, čo naozaj výrazne vnímame, ale viac-menej máme stále plnú reštauráciu a už je to u nás o rezerváciách, z čoho máme veľkú radosť. Naším bonusom je, že máme aj ubytovaciu kapacitu – 7 izbičiek,“ dodala na záver E. Garajová.

Foto: Archív Villa Regia

Pokiaľ sa chcete kvalitne najesť, ochutnať tradičné jedlá v netradičnom šate, cítiť sa ako doma a stráviť príjemné chvíle, Villa Regia vás nesklame. Vyberajte srdcom a nezabudnite ochutnať ani ich čokoládové suflé so škoricovým krémom a lesným ovocím 😊

Foto v galérii: Archív Villa Regia

komentár: 1