EAST MAG
Zaži gotiku
Foto: archív VSM

Východoslovenské múzeum oživilo atmosféru gotických katedrál

V týchto dňoch ovládla Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM) podmanivá gotika. Dôvodom je nová expozícia, dopĺňajúca už sprístupnené expozície baroka a renesancie. Otvorením expozície Zaži Gotiku sa tak zavŕšilo a skompletizovalo zriadenie umelecko-historickej sekcie na prvom poschodí Historickej účelovej budovy VSM.

Projekt novej gotickej expozície vo Východoslovenskom múzeu bol finančne podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a z rozpočtu Košického samosprávneho kraja v konečnej sume 230 tisíc eur. Architektonický návrh expozície vytvorili renomovaní architekti Martina Šeša a Mateja Honíška a jeho realizácia bola v réžii tvorivého tímu z Ústavu technológií a inovácií z Bratislavy.

REKLAMA

Už len samotné otvorenie expozície bolo výnimočné. Vstupovalo sa do nej po symbolickom odomknutí vysokých dvojkrídlových dverí za zvukov odbíjania chrámových zvonov, otočenia ťažkých kovových kľúčov v zámke a vŕzgania otvárajúcich sa stáročných dverí.

Foto: archív VSM

Progresívne architektonické riešenie

Po vstupe do expozície čaká na každého návštevníka prekvapenie, ktoré prináša spojenie histórie, zastúpenej vyše 700-ročnými exponátmi a súčasného umenia v podobe nápaditých podsvietených nosných konštrukcií, originálnych vitrín či vitráží, evokujúcich prvky gotických katedrál. Progresívne architektonické riešenie expozície vytvára s dobovými skvostami výnimočný súzvuk.

 „Naším cieľom bolo podnietiť v návštevníkoch úžas podobný tomu, ktorý v nich vzbudzuje monumentálnosť gotických chrámov. Pri vstupe do nich si všímajú nielen nádherný mobiliár či drahocenné liturgické predmety, ale aj samotný priestor, iniciujúci pocit nesmiernosti a nadpozemskej krásy. Rovnakú dôležitosť, akú sme kládli na výber exponátov, ktoré pochádzajú výlučne zo zbierkových fondov Východoslovenského múzea, sme preto pripisovali aj vzhľadu a atmosfére výstavných priestorov. Chceli sme dosiahnuť, aby sa nosné konštrukcie nevyznačovali len účelnosťou, ale aj estetickosťou a vniesli do jednotlivých siení nádych moderného dizajnu. Verím, že aj tento faktor ovplyvní celkový dojem návštevníkov z expozície a vyvolá v nich hlboký zážitok,“ vysvetlil riaditeľ VSM, Dominik Béreš.

Foto: archív VSM

V rámci expozície tak môžete obdivovať vzácne exponáty a súčasne lomené oblúky vysokých vitrín, pripomínajúcich štíhle gotické okná katedrál či spomínané podsvietené kovové nosníky, evokujúce elegantné chrámové piliere, podobné svojou stavbou tým, ktoré tvoria základ významnej Baziliky Saint- Denis, postavenej prevažne v gotickom štýle. Atmosféru priestoru umocňuje aj vitrážové rozetové okno, ktoré sa po potiahnutí zvona rozžiari, vrhá na steny a strop miestnosti mystické farebné odlesky a stáva sa tak dominantou stmavnutého priestoru.

Foto: archív VSM

tlačová správa

Pridajte komentár