EAST MAG
Ohnisko - hlavny chod
Foto: archív reštaurácie Ohnisko

Zimný festival jedla ešte stíhate. Ponúka množstvo gurmánskych špecialít

Túžite si ozvláštniť každodenný stereotyp niečím výnimočným? Ešte do 25. februára máte v najlepších slovenských reštauráciách po celom Slovensku možnosť užiť si v rámci Zimného festivalu jedla špičkovú gastronómiu, na ktorú budete dlho spomínať. Navštívili ste už napríklad v Košiciach OhniskO Fire Dining & Brew Bar či Kaviareň Slávia & Boutique hotel? Ochutnali ste lahôdky v Bakoš Bistro? Vezmite svoju polovičku do jednej zo zúčastnených reštaurácií, ktoré nájdete tu, a rozhodne nebudete ľutovať.

Reštaurácie OhniskO Fire Dining & Brew Bar či Kaviareň Slávia & Boutique hotel majú ocenenie 1 Zlatá vidlička od bedekra Gurmán na Slovensku a patria medzi TOP reštaurácie na Slovensku.

Jediný problém je vybrať si

Slávia je už neodmysliteľnou súčasťou koloritu centra Košíc. Bola postavená ako secesná budova s luxusnou kaviarňou už v roku 1900, keď očarila návštevníkov dekoratívnym interiérom, veľkými oknami s výhľadom na divadlo a preskleným stropom. Dnes je ideálnym miestom pre stretnutia pri káve, rodinné oslavy či biznis obedy.

Foto: kaviarenslavia.sk

Pomerne nová reštaurácia v Košiciach „Ohnisko“ zase priniesla na tunajšiu gastroscénu nový vietor. Myšlienka na nový typ reštaurácie dozrievala v hlave mladého šéfkuchára už dlhší čas. Ako už názov napovedá, tešiť sa môžete najmä na jedlo inšpirované ohňom a dymom. Bonusom je široký výber remeselných pív, skvelá káva pražena špeciálne pre Ohnisko a domáce nápoje. Nezabúdajú ani na ponuku kvalitných vín a miešaných nápojov v špeciálnom bare zameranom predovšetkým na remeselné giny. V projekte Ohniska sa zhmotňuje dlhodobé nadšenie šéfkuchára Michaela Thíryho pre prácu s ohňom, dymom a fermentovaním. Vo Fire Dining kuchyni, v ktorej kraľuje ikonický gril Josper, sa preto môžete tešiť na unikátne kombinácie chutí inšpirované Áziou, upravené spôsobmi typickými pre sever Európy, ale nájdete tu aj klasické BBQ. Grilujú sa tu aj menej tradičné veci ako úhor, ustrice, teľací špik alebo domáci seitan.

Foto: archív reštaurácie Ohnisko

A čo Bakoš Bistro? Jeden z najmladších šéfkuchárov v Košiciach Matej Bakoš sa v kuchyni opiera o kvalitné suroviny, prevažne od lokálnych slovenských výrobcov. Dokáže z nich vytvoriť explóziu chutí a nezvyčajné kombinácie, ktoré by človeku bežne nenapadli. Pretvoriť jedlá z menu na verziu pre ľudí s intoleranciami, či iným životným štýlom pre neho nie je prekážkou. Preto je v bistre, ktoré hrdo nesie jeho meno vítaný každý. Sezónnosť, lokálnosť, čerstvosť, estetika sú štyri hlavné piliere tejto reštaurácie.

Foto: archív Bakoš Bistro

Na čo sa nás reštaurácie snažia nalákať?

Podrobný rozpis menu nájdete v pokračovaní článku.

komentár: 1