EAST MAG
konferencia Health Care
Foto: archív UPJŠ

V Košiciach predstavili digitálne trendy v zdravotníctve, moderné ortézy i robotickú protézu

Robotická ruka, špeciálna moderná ortéza, detekovanie chorôb na základe slín či potu… To sú len čriepky zo zaujímavých projektov, ktoré v týchto dňoch predstavili odborníci z oblastí zdravotníctva, vedy a techniky v rámci konferencie HealthCare Conference 2024 vo Východoslovenskej galérii v Košiciach.

Hlavným zámerom bolo sústrediť na jednom mieste “mozgy”, ktoré spolu budú diskutovať o tom, ako môže technologický pokrok zlepšiť starostlivosť o pacienta a zefektívniť procesy zdravotnej starostlivosti.

REKLAMA

Konferenciu zorganizovala spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (DT ITSO SK), ktorá v tejto oblasti poskytuje služby pre T-System Vertical Health, ako sú napríklad edge výpočtová technika, telematika, Sovereign Cloud či digitálna identita. Okrem toho spolupracuje s lokálnymi nemocnicami v rámci technológie AR/VR. „Konferenciu sme sa rozhodli zorganizovať s víziou prepojenia priemyslu, startupov a akademickej obce s cieľom zdieľať inovácie, novinky, trendy a perspektívy v zdravotníctve,“ vysvetlil Andreas Truls, Managing Director DT ITSO SK. 

Foto: A. Bercik

Perspektívy sebatestovania v teréne popísala Jana Shepa, odborná asistentka v odbore fyzikálna chémia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pracujeme na vývoji senzora a aplikácie k nemu, ktorý by bol schopný analýzy telesných tekutín, čiže krvi, slín, potu. A z nich by vedel zistiť informácie o dôležitých molekulách, ktoré sú pre užívateľov najdôležitejšie. Napríklad v prípade diabetikov glukóza a inzulín… Snažíme sa vytvoriť produkt, ktorý by bol schopný konkurencie na trhu a zlepšil by prevenciu ochorení.”

Foto: archív UPJŠ

Pokračovanie článku na ďalšej strane.

Pridajte komentár