EAST MAG
konferencia Health Care
Foto: archív UPJŠ

V Košiciach predstavili digitálne trendy v zdravotníctve, moderné ortézy i robotickú protézu

Nedostatok lekárov a nárast starších pacientov si vyžaduje skúmať nové možnosti

Zdravotníctvo na Slovensku ale i vo svete stojí v súčasnosti pred mnohými výzvami. „Nedostatok lekárov – špecialistov, ale aj demografia a zvyšujúci sa počet starších pacientov, stavajú zdravotnícke zariadenia pred potrebu hľadania nových možností, ako čo najefektívnejšie a najlepšie zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Trendom sú jednoznačne špičkové zdravotnícke prístroje na báze umelej inteligencie, ktoré prispievajú k včasnému odhaleniu ochorenia a precíznej diagnostike pacientov. Navyše vyhodnocujú a ukladajú dáta, ktoré sú nevyhnutné pre ďalší medicínsky pokrok. Moderné technológie tiež výrazne šetria čas zdravotníckych špecialistov a umožňujú vyšetrovať aj takzvane na diaľku. Investície do výskumu a vývoja v tejto oblasti sú kľúčové,“ vysvetlil Ján Majoroš, Products & Solutions Development Manager Siemens Healthineers Slovensko. Na konferencii predstavil popredné trendy v oblasti zdravotnej starostlivosti v roku 2024.  

Daniel Pella, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, hodnotí zorganizovanie konferencie zameranej na inovácie v zdravotníctve vysoko pozitívne: „Prináša možnosť priamej konfrontácie toho, čo je vo svete a čo je u nás a nové možnosti kooperácie. Tak, ako kedysi bola medicína z pohľadu pacienta i lekára tzv. ,bed side’ medicínou, teda medicínou pri posteli chorého, tak dnes už takmer nikto nepochybuje, že súčasná medicína je už aj ,high tech’ medicínou – medicínou založenou na inovatívnych technológiách.” UPJŠ sa venuje viacerým oblastiam vývoja i aplikácie technologických inovácií, ako sú telemedicína, vývoj nanotechnológií, machine learning, data mining, umelá inteligencia a iné.

REKLAMA

Spoločný študijný program

Technická univerzita v Košiciach (TUKE) ako druhá najväčšia univerzita na Slovensku využíva pri aktivitách v oblasti technologických inovácií v zdravotníctve široký komplex výskumných a inovačných aktivít všetkých deviatich fakúlt TUKE. Téme využitia umelej inteligencie v oblasti zdravotníctva sa naša univerzita venuje už niekoľko rokov. Dosahuje v nej naozaj zaujímavé výsledky aj v spolupráci so zahraničím. Vytvárame napríklad podporné systémy pre lekárov – pre včasnú diagnostiku rôznych chorôb, napríklad Parkinsonovej choroby. Rovnako navrhujeme a konštruujeme zdravotnícke pomôcky s využitím 3D tlače a virtuálnej reality. V súčasnosti s UPJŠ premýšľame nad vytvorením spoločného študijného programu,” vysvetlil pre East Mag prorektor pre inovácie a transfer technológií TUKE Juraj Gazda.

Pokračovanie článku na ďalšej strane.

Pridajte komentár