EAST MAG
na spoločnej fotografii MUDr. Sabol a M. Pišoja, foto archív AGEL
Foto: AGEL

Príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca je zatiaľ krátky, ale už veľmi úspešný

V masovokomunikačných prostriedkoch sa opakovane objavili informácie, že Kardiocentrum AGEL má v porovnaní s ostatnými kardioústavmi nadštandardné finančné podmienky, nemá u zdravotných poisťovní limity a je financované na úkor konkurenčného regionálneho kardioústavu. Zakladajú sa tieto informácie na pravde?

M.P.: V poslednej dobe je spoločnosť náchylná zjednodušovať a preberať informácie prostredníctvom senzačných nadpisov. Realita však často býva zásadne iná. Tak je tomu aj v tomto prípade. Reálna situácia s úhradami v kardiocentre nemá nič spoločné s medializovanými informáciami, na ktoré sa pýtate. Kardiocentrum nemá žiadne nadštandardné podmienky, práve naopak. Vo svojich začiatkoch poskytlo každému, bez rozdielu, zdravotnú starostlivosť v hodnote niekoľko miliónov EUR, ktoré mu neboli zdravotnými poisťovňami nikdy uhradené. Kardiocentrum nemá žiadne paušálne úhrady tak, ako to majú všetky ústavy v rámci Slovenska, je platené výhradne za vykonanú zdravotnú starostlivosť. Obrazne povedané, ak akýkoľvek ústav obmedzí svoju prevádzku na nulu, aj tak dostane od zdravotných poisťovní garantovanú plnú platbu, pretože oni majú dohodnuté paušálne úhrady. Kardiocentrum AGEL Košice-Šaca by, naopak, v obdobnej situácii nedostalo ani euro. Od poisťovní má zaplatené iba za tie výkony, ktoré urobí.

REKLAMA

F.S.: Je to lož. Zasa opak je pravdou. Počty odborných kardiovaskulárnych výkonov, ktoré stanovili pracovné skupiny MZ SR kvôli optimalizácii nemocníc (predsedami pracovných skupín boli zamestnanci štátnych ústavov), stanovili exaktné pravidlá a počty týchto výkonov. Po roku činnosti nášho kardiocentra tieto počty špecializovaných výkonov napĺňame, ale finančné prostriedky zo strany zdravotných poisťovní sme adekvátne nedostali. Štátne kardioústavy majú dostatočné množstvo finančných prostriedkov zo strany zdravotných poisťovní, aby tieto limity splnili, nevzali sme im žiadne finančné prostriedky. Aj minulý rok mali všetky tri špecializované kardioústavy výrazne navýšené tržby zo zdravotných poisťovní. Naproti tomu, my sme od začiatku činnosti boli limitovaní nedostačujúcimi prostriedkami. Ten, kto o tom hovorí, buď veci nerozumie alebo jednoducho klame.

Čo môžu slovenskí pacienti očakávať v blízkej a strednodobej budúcnosti od spoločnosti AGEL?

M.P.: AGEL neprestáva budovať a inovovať, zásadné novinky možno očakávať najmä v Nemocnici AGEL Košice-Šaca. V blízkej dobe tu budú dobudované a rozšírené ďalšie kapacity kardiocentra, Šport-Artro centra, Gastrocentra, ako aj Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie, ktoré je jedno z dvoch pracovísk na Slovensku, ako aj rozšírenie robotickej operatívy v urológii a gynekológii.

Ďalšie zásadné stavby a rekonštrukcie realizujeme takmer vo všetkých našich zdravotníckych zariadeniach, či už je to komplexná rekonštrukcia Nemocnice AGEL Krompachy, výstavba nového pavilónu psychiatrie a pracoviska magnetickej rezonancie v Nemocnici AGEL Levoča, zásadné rozšírenie jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, výstavby de facto nových nemocníc vo Zvolene, Leviciach a Skalici, rekonštrukcia Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom, ako aj množstvo ďalších noviniek v medicíne.

Čo môžu slovenskí pacienti očakávať v blízkej a strednodobej budúcnosti od spoločnosti Kardiocentrum AGEL Košice-Šaca?

F.S.: Kardiocentrum AGEL v Šaci sa chystá byť lídrom v poskytovaní kardiovaskulárnej medicíny nielen v SR. Máme svoje predstavy, svoje ciele, ktoré zatiaľ nebudeme prezrádzať.

Namiesto záveru…

M.P.: Slovensko sa v úrovni zdravotnej starostlivosti má kam posúvať a zlepšovať, jednoznačne to dokazujú medzinárodné štatistiky. Nešírme preto negativitu, neškoďme, práve naopak, začnime konečne tlieskať každému projektu, ktorý naše zdravotníctvo posunie smerom dopredu, zvýši jeho úroveň a pomôže udržať talenty doma, doma na Slovensku.

F.S.: Nielen na Slovensku, ale všade na našej planéte je potrebné vyzdvihnúť tých jedincov, ktorí investujú vlastné finančné prostriedky vo veľkom množstve do zdravotníctva pre ľudí, pacientov. Častokrát sa to nestretáva s pochopením najmä u neschopných, závistlivých a nekorektných oponentov. Želám si, aby bolo oveľa viac takýchto ľudí s otvoreným srdcom, nielen v tomto type zdravotnej starostlivosti, ktorá lieči naše srdcia.

tlačová správa

Pridajte komentár